My (American) Dream: Lassina Traoré

my-american-dream-lassina-traore
my-american-dream-lassina-traore

Socials

Waar kun je beter dromen optekenen dan in het land van de onbegrensde mogelijkheden? In de serie My (American) Dream vertellen een aantal jonge Ajacieden over hun dromen.

Een week geleden, vrijdag 4 januari, werd door Ajax de komst van Traoré wereldkundig gemaakt. Een dag later stapte hij meteen in het vliegtuig richting Orlando voor het trainingskamp op Amerikaanse bodem. Traoré moet dit weekend eerst nog terug naar Zuid-Afrika om vervolgens maandag de laatste benodigde documenten in orde te maken. Daarna kan zijn avontuur in Amsterdam officieel beginnen.

Dromen
"Ik wil veel prijzen winnen met Ajax. Daarnaast mezelf continu verbeteren als speler en een mooie carrière hebben. Ook wil ik het nationale team helpen. Proberen de Afrika Cup te winnen en voor het eerst naar het WK te gaan. We hebben ons nog nooit eerder gekwalificeerd."

Bandé en Traoré
"Er komt een nieuwe generatie met spelers uit Burkina Faso aan. Een van mijn beste vrienden heeft getekend bij Lille en Hassane Bandé zit al bij Ajax. We hebben veel jonge en getalenteerde jongens."

'Iedereen heeft kwaliteiten, maar als ik er spelers moet uitlichten ga ik voor Hakim en Dusan en jonge spelers als Matthijs en Frenkie.'


"De bekendste speler van Burkina Faso is natuurlijk Bertrand Traoré. Hij speelt voor Lyon en eerder ook voor Ajax. Ik heb met hem gesproken over Ajax en was er zelfs bij toen hij z’n 1e wedstrijd voor Ajax speelde. Bertrand heeft veel advies gegeven en goede verhalen over Ajax verteld. Hij zei dat de club veel geweldige jonge spelers heeft en dat het een goede plek is om jezelf als speler te ontwikkelen.”

Officieuze debuut
"Ik ben heel blij en trots om tegen Flamengo mijn 1e minuten voor Ajax te hebben gemaakt. Het ging best aardig, maar ik weet ook dat ik nog veel meer moet laten zien. Het is aan mij om hard te werken, op hetzelfde niveau als het team te komen en vervolgens nog meer stappen te maken. Als dat lukt, verwacht ik een geweldige tijd bij Ajax te hebben."

Kwaliteit spelersgroep
"Ik ben erg onder de indruk, al kende ik de meeste spelers natuurlijk wel al. I think it’s a big team. Wie het meeste indruk maakt? Iedereen heeft kwaliteiten, maar als ik er spelers moet uitlichten ga ik voor Hakim en Dusan en jonge spelers als Matthijs en Frenkie. Ik kan van iedereen hier erg veel leren. Dat probeer ik ook te doen."

Carrièrepad
"Ik ben als kleine jongen begonnen met voetballen op straat. Vervolgens kwam ik in de jeugdopleiding van Rahimo FC terecht. Een grote club in Burkina Faso, waar ik 6 jaar heb gezeten. Op mijn 16e volgde de overstap naar Ajax Cape Town. Daar heb ik uiteindelijk 1,5 jaar gespeeld. Vorig seizoen was ik op proef bij Ajax. Ze waren onder de indruk en zeiden dat ik hard moest werken om terug te mogen komen. Ik ben heel blij dat ik nu definitief de stap heb kunnen maken."

Vizier volledig op Ajax
"Voor mij telde alleen Ajax, er waren geen andere clubs in beeld. Ik wilde alleen naar Amsterdam toe. Ik heb me ook al wat verdiept in de geschiedenis van de club en ken natuurlijk wat legends, zoals Johan Cruijff en mijn idool Zlatan Ibrahimovic. Zlatan is een geweldige speler en ik bewonder hem vanwege zijn persoonlijkheid en talent. Daarnaast kijk ik ook graag naar Luis Suarez en Kun Agüero."

'Een heel belangrijke dag voor me. Ik heb hier zó lang op gewacht.'

Posities
"Ik denk dat ik mijn kansen in Ajax 1 kan krijgen als nummer 9. Verder kan ik ook als nummer 10 en op de zijkanten uit de voeten. We gaan zien hoe het gaat lopen. Ik weet dat ik hard moet werken, maar ik weet ook dat ik het kan. Ik ben ready als de trainer zegt dat ik moet spelen."

Dromen buiten voetbal
"Ik wil mijn leven opbouwen en proberen mijn familie te helpen. Het makkelijker voor ze proberen te maken. Of het zwaar is om zonder mijn familie te leven? Niet meer, ik ben eraan gewend. Ik leef al 10 jaar zonder mijn moeder. Zij was voor haar werk als verpleegkundige in Parijs. Anderhalf jaar geleden verkaste ik naar Zuid-Afrika en was ik al eerder zonder de rest van mijn familie."

"Mijn vader is voetbaltrainer in Burkina Faso. Hij was vroeger ook professioneel voetballer, net als mijn moeder overigens. Zij speelde in Frankrijk. Mijn vader heeft ook veel interlands voor het nationale team achter zijn naam. Hoeveel weet ik niet precies, maar het waren er heel veel. Door blessures moest hij stoppen. Verder heb ik nog een klein zusje van 3 jaar oud."

18e verjaardag
"Een heel belangrijke dag voor me. Ik heb hier zó lang op gewacht. Na mijn stages bij Ajax kon ik niet in Amsterdam blijven, maar ik mocht ook niet voor een professioneel team in Zuid-Afrika spelen. Daarom zat ik continu te denken aan 12 januari, mijn verjaardag en de dag waarop ik officieel speelgerechtigd ben voor Ajax. Ik was de dagen echt aan het aftellen."

Doelen voor Ajax 1
"Allereerst moeten we de competitie winnen. Dat is voor Ajax al lang geleden. Het zou voor mij mooi zijn om direct in het 1e seizoen de 1e hoofdprijs uit mijn carrière te pakken. Als jeugdspeler in Burkina Faso heb ik wel veel prijzen gewonnen, maar dat is alweer eventjes geleden. Daarnaast moeten we zover mogelijk in de Champions League proberen te komen. Aax heeft een kans tegen Real, maar het team zal gefocust moeten zijn."

Bekijk ook: De Jong: 'Gaan voor 3 prijzen'

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl