Na hoogstandje Laudrup draait Ajax ineens op volle toeren

na-hoogstandje-laudrup-draait-ajax-ineens-op-volle-toeren-
na-hoogstandje-laudrup-draait-ajax-ineens-op-volle-toeren-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Ajax is lelijk aan het prutsen in de verbaasd toekijkende ArenA, maar Michael Laudrup leidt met een hoogstandje een Amsterdamse tussensprint in die alles goed zal maken. Bochum-keeper Uwe Gospodarek snelt zijn strafschopgebied uit om koppend redding te brengen, waarna Laudrup razendsnel reageert. Met een afgemeten boogbal brengt de Deense linksbuiten de achterstand terug tot 1-2. Elf minuten later is het rust en staat het 4-2.

Veteraan in het Europese topvoetbal
Op zijn 33ste is de oudste van de voetbalbroers Laudrup een veteraan in het Europese topvoetbal. Michael (wiens 5 jaar jongere broer Brian ook nog even voor Ajax zal spelen) heeft geschitterd in Italië en Spanje en toont tegen Bochum zijn grote ervaring en uitzonderlijke klasse, waardoor Ajax een afgang bespaard blijft.

Ajax is zichzelf even kwijt

In de Eredivisie is de ploeg van trainer Morten Olsen ongenaakbaar: 15 gespeeld, 14 keer gewonnen en nog niet verloren. Doelcijfers: 50 voor, 4 tegen. Het Amsterdamse aanvalsspel is veelal flitsend, terwijl keeper Edwin van der Sar bijna niet te passeren is. Olsen, de Deense opvolger van Louis van Gaal, heeft in een mum van tijd een nieuwe kwaliteitsploeg weten te formeren en die ook nog eens meteen in bloedvorm gebracht.

Maar in het diepe najaar loopt het allemaal wat minder soepel bij Ajax dat ineens ook moeite heeft met het maken van doelpunten. Ajax is zichzelf even kwijt en de aanhangers van de Verein für Leibesübungen uit Bochum zingen het hoogste lied. Na 34 minuten leidt de VfL, die debuteert in het Europese bekervoetbal, met 0-2 en klinkt vanuit het supportersvak voor de bezoekers het treiterige 'olé', elke keer wanneer een Bochum-speler de bal bij iemand met hetzelfde foeilelijke shirt weet te krijgen.

Bochum wordt tureluurs gespeeld

Maar dan ploft de bal voor de voeten van Laudrup en wordt alles anders op het erbarmelijk slechte veld. De Duitsers, in hun veelkleurige outfit, worden tureluurs gespeeld door een plots op volle toeren draaiend Ajax.

Sluwe, en razendsnel genomen, vrije trap
Uitblinker Laudrup maakt ook de 2-2 (een intikkertje) en uit zijn sluwe, en razendsnel genomen, vrije trap zet Shota Arveladze Ajax op voorsprong. In de slotminuut van de 1e helft schuift Frank de Boer de bal nog een keer langs Gospodarek die een knal van Sunday Oliseh niet klemvast heeft gekregen.

Na rust verzuimt Ajax verder uit te lopen, maar de 4-2-overwinning volstaat voor het bereiken van de kwartfinale. In het Ruhrstadion van Bochum zal het 2 weken later 2-2 worden. En Michael Laudrup, de tweebenige, spelbepalende linksbuiten, snelt vervolgens naar een Nederlands dubbelsucces door met Ajax kampioen te worden en de beker te winnen, waarna hij het als wereldvoetballer voor gezien houdt, helaas.

Fotobijschrift (boven): Michael Laudrup heeft er 2-2 van gemaakt en ontvangt een eerste felicitatie van Dani. Shota Arveladze heeft haast en de bal meteen uit het net gehaald.
Bron: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl