Oud-Ajacied Dick Helling (68) overleden

oud-ajacied-dick-helling-68-overleden
oud-ajacied-dick-helling-68-overleden

Socials

Dick Helling zag in 1950 in Zaandam het levenslicht. De geboren Zaandammer groeide op als middelste in een gezin van 3. Zijn voetballoopbaan begon bij Telstar. In 1975 viel hij op bij de club uit Velsen-Zuid, Ajax-trainer Hans Kraay haalde hem op 24-jarige leeftijd naar Amsterdam.  

Nieuwe glans
Samen met drie andere talentvolle aankopen - Tscheu-la Ling (19), Ton Wickel (21) en Geert Meijer (24) - moest Helling het afgezakte Ajax van nieuwe glans voorzien. Nog voordat het eerste seizoen van Helling in Amsterdam begon, stond trainer Kraay al op straat. Rinus Michels was zijn vervanger. 

Helling debuteerde op 20 augustus 1975 voor Ajax. In het Olympisch Stadion eindigde het duel tegen AZ ’67 voor plaatsing voor de UEFA Cup in 1-1.  

Dieptepunt 
Met het noemen van de UEFA Cup komt ook gelijk het dieptepunt van Helling tijdens zijn Amsterdamse avontuur ter sprake. Het Europese duel met Levski Spartak leek in een gelijkspel te eindigen waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Michels bracht Helling in het veld omdat hij bekend stond als 11 meter-specialist. Tijdens de strafschoppenserie schoot Helling echter over; Ajax was uitgeschakeld.  

Helling kwam in zijn jaar als Ajacied tot 31 duels. Hij speelde 21 competitieduels, 3 wedstrijden voor de beker en 5 keer in de UEFA Cup. Het seizoen was een verloren jaar voor Ajax, de Amsterdammers eindigden als derde in de competitie. In de KNVB Beker werd het team van Michels tegen eerstedivisieclub PEC Zwolle uitgeschakeld.  

De laatste wedstrijd die Helling voor Ajax speelde was tegen oude bekende Telstar. Net zoals tijdens zijn debuut werden de punten gedeeld: 1-1.  

FC Volendam
Na het eerste seizoen van Helling in Amsterdam werd Michels vervangen door Tomislav Ivic. Helling zag geen perspectief meer bij Ajax en zou nog 8 mooie jaren voetballen bij FC Volendam. 

Dick Helling in cijfers

Geboren: 22-9-1950 

Debuut Ajax 1: 20-8-1975 

Laatste wedstrijd Ajax 1: 7-6-76 

Totaal wedstrijden / doelpunten: 31/0  

 Competitiewedstrijden: 21 

Bekerwedstrijden: 3 

Europese wedstrijden: 5 

Overige duels: 2 

Interlands: 0 

Dick Helling was Ajacied in het seizoen: 1975-1976 

Zaterdag wordt Dick Helling naar eigen wens in besloten kring begraven.

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte met dit enorme verlies.

Tekst: Ajax.nl
Beeld; Ajax Erfgoed

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl