'Wat die Johan allemaal kan... Ik kreeg het er koud van'

wat-die-johan-allemaal-kan...-ik-kreeg-het-er-koud-van
wat-die-johan-allemaal-kan...-ik-kreeg-het-er-koud-van

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

De kop in het dagblad De Tijd, ‘Waakhond De Jong afgeblaft’, mag dan een wat flauwe woordspeling zijn, niets is evenwel minder waar. Stopper Henk de Jong van AZ’67 zou wel eens even zijn tanden in Johan Cruijff zetten, maar verlaat de Meer met de staart tussen de benen, om de vergelijking van De Tijd maar even door te trekken: 8-1 verloren, officiële waarschuwing ontvangen, opzichtig te kijk gezet door de man die hij aan banden zou leggen en in de rust vervangen.

Cruijffie van de sokken gelopen
Eerder in 1970, op 12 april, won AZ’67 in de beker met 2-1 van Ajax en kwam Cruijff er in de Alkmaarder Hout nauwelijks aan te pas. Mede dankzij het cipierswerk van zijn bewaker De Jong. Stiekem hoopt AZ’67 op een nieuwe stunt, ditmaal in de Meer. Daarom doet trainer Robert Heinz weer een beroep op Henk de Jong die het Amsterdamse wonderkind voor de voeten en desnoods van de sokken moet lopen. De Jong heeft er zelf wel vertrouwen in, want Cruijffie is er in het begin van het seizoen 6 weken uit geweest vanwege een liesblessure en heeft zijn allerbeste vorm nog niet te pakken.

Maar uitgerekend tegen AZ’67 is Ajax top en ziet ‘schopper De Jong’ zijn directe tegenstander met de minuut beter worden. Henkie gooit de beuk erin, maar dat helpt niets. Hij wordt alsmaar wanhopiger, maakt botte overtredingen en rare handsballen. Scheidsrechter Jan Godding geeft hem na zijn 2e schop tegen de schenen van Cruijff een officiële waarschuwing en dat is erger dan het ontvangen van een gele kaart, die pas 2 seizoenen later zal worden ingevoerd.

'Daar sta ik dan met mijn goeie gedrag. Ik ben op alle mogelijke manieren voor schut gezet'

Na 3 kwartier staat het 5-0 en zet de Duitse trainer Heinz Dick Twisk op De Jongs mannetje. Het maakt niets uit, want na het douchen ziet Henk vanaf de reservebank dat Cruijff hetzelfde doet als hij voor rust deed: een onvervalste hattrick maken. "Wat die Johan allemaal kan...", zal De Jong naderhand tegen journalisten zeggen. "Ik kreeg het er koud van."

De Jong baalt en zegt tegen De Tijd: "Daar sta ik dan met mijn goeie gedrag. Ik ben op alle mogelijke manieren voor schut gezet. In de bus op weg naar Amsterdam zei de trainer dat we met 10 zouden spelen. “Henk doet niet mee”. En dat was ik. Maar nu zit ik ermee. Minstens 1 wedstrijd geschorst, lijkt me zo, en misschien ook nog een boete. En wie draait daar voor op? Henk, en niemand anders. Henk mag straks weer proberen een plaats in het elftal te heroveren en netjes betalen. Eigenlijk onrechtvaardig."

Lees ook: Na hoogstandje Laudrup draait Ajax ineens op volle toeren

Foto midden: Joost Evers, Nationaal Archief/Anefo, 924-0545
Foto boven: Johan Cruijff juicht ingetogen na zijn 4e treffer waarmee hij Ajax op 6-1 heeft gezet. Keeper Gerrit Vooys van AZ’67 zit verslagen op de strafschopstip
. Joost Evers, Nationaal Archief/Anefo, 924-0537

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl