Youri Baas wil moderne back van Ajax worden

youri-baas-wil-moderne-back-van-ajax-worden
youri-baas-wil-moderne-back-van-ajax-worden

Socials

Zaterdag spelen jullie tegen de nummer 1, AZ O16. De laatste competitiewedstrijd, tegen Feyenoord, dateert al van 2,5 week geleden. Is dat lastig?
"We hebben volop getraind maar geen oefenwedstrijden gespeeld. Daarvoor speelden we 5 wedstrijden in 15 dagen. We hadden nu een lekker rustmoment. Zaterdag tegen AZ kunnen we weer volle bak ertegenaan. Ons seizoen is nog een beetje wisselvallig. We begonnen goed maar zijn teruggevallen qua resultaten. Het loopt nog niet zoals het hoort te lopen. "

Wat weet je van AZ?
"Eerder verloren we met 5-0 van ze: een dramatische pot. Sommige jongens uit dat team ken ik van het Nederlands elftal zoals Rio Hillen, Yusuf Barasi en Loek Postma. Voor de wedstrijd heb ik geen contact met ze. Wellicht na het duel als wij een goed resultaat boeken, haha!"

'Stapje voor stapje hogerop komen'

Afgelopen zomer heb je de overstap gemaakt van Excelsior naar Ajax. Hoe bevalt het in Amsterdam?
"Ik was met het Nederlands elftal in Engeland, na een wedstrijd werden mijn vader en het hoofd jeugdopleiding van Excelsior gebeld over de interesse van Ajax. Toen ben ik in Amsterdam op gesprek geweest, heb ik nog een weekje stage gelopen en uiteindelijk besloten de overstap te maken. Ik kom uit Oostvoorne, een plaatsje tegen Zeeland aan. Door de overstap naar Ajax woon ik nu bij een gastgezin in Abcoude. Vooral mijn ouders missen mij erg, al komen ze zaterdags altijd kijken. Na de wedstrijd ga ik met ze mee naar Oostvoorne om zondagavond weer naar Abcoude te gaan. Ondanks het feit dat ik het huis uit ging waren mijn ouders natuurlijk erg trots en blij voor me."

Hoe werd je ontvangen?
"Heel goed, sommige jongens kende ik al van Oranje. Voetballend paste ik mezelf snel aan en het gaat nu elke week beter. Binnen het team ga ik veel om met jongens als Julius Dirksen, Alen Karahasanovic en Thijs Reuvers. Thijs is net als Julius en ik ook nieuw. Maar ik kan het met iedereen goed vinden. Als ik naar school ga, reis ik altijd met Solomon Bonnah (O17)."

'Ik kijk veel naar Marcelo, een type zoals ik'

Heb je nog familieleden die voetballen?
"Mijn vader speelde in het 1e van OVV, mijn opa voetbalde en mijn moeder én tante hebben zelfs samen in een dameselftal gespeeld. Ik ben begonnen bij OVV, daarna ben ik naar Excelsior gegaan waar ik 6 jaar heb gespeeld."

Omschrijf je zelf eens als voetballer.
"Ik ben een verdediger die ook graag aanvalt. Een offensieve en technische back. Waar ik veel naar kijk is Marcelo. Het is een type waar ik op lijk, een moderne back. Bij de O16 sta ik soms op het middenveld, maar mijn voorkeur is linksback. Daar sta ik bij het Nederlands elftal ook."

Wat zijn je doelen?
"Ik wil dit seizoen zoveel mogelijk spelen bij Ajax O16, en misschien al meetrainen bij O17. Op lange termijn wil ik een vaste waarde worden bij O17 en dan stapje voor stapje hogerop komen."

Bekijk ook: History in goals: #PECAJA
Lees ook: Andy van der Meijde: 'Pas later werd ik echt vervelend'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhe

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl