'Ze hebben ons helemaal gek gespeeld'

ze-hebben-ons-helemaal-gek-gespeeld-
ze-hebben-ons-helemaal-gek-gespeeld-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Ronald Koeman weet niet wat hem overkomt. Na 3 seizoenen Ajax, waarvan het laatste onder coach Cruijff, heeft hij voor PSV gekozen. Vanwege de centen, maar ook omdat hij meer perspectief ziet in Eindhoven. Het vaak overmoedig aanvallende Ajax was hem niet weerbaar genoeg. Maar in de 3e speelronde van het seizoen 1986-1987 stuit Koeman met PSV op een Ajax dat niet alleen brutaal aanvalt, maar dat ook agressief verdedigt.

Vanenburg is juist complimenteus voor de club waar hij publiekslieveling was
De schuld voor de zware 3-0-nederlaag in Amsterdam zoekt Koeman bij scheidsrechter Jan Keizer, die zou hebben verzuimd de thuisploeg tot de orde te roepen. Gerald Vanenburg, de andere nieuwbakken PSV'er die bij Ajax is weggekocht, is juist complimenteus voor de club waar hij 6 seizoenen een publiekslieveling was: ''Ze hebben ons helemaal gek gespeeld.''

Slachtoffers van Cruijffs toorn

Vier dagen voor de Eredivisietopper heeft Ajax een wanprestatie geleverd door, ook in het Olympisch Stadion, met 3-2 van FC Den Haag te verliezen. ''Zo slecht heb ik het van m’n leven nog niet meegemaakt'', sprak Cruijff na afloop boos en de verliezende coach kondigde meteen maatregelen aan: een straftraining en vervangingen. Van alles wat hij de nog jonge Ajacieden in zijn 1e trainersseizoen dacht te hebben geleerd, had de kwaaie Cruijff tegen Den Haag niets teruggezien.

Linksback Peter Boeve, middenvelder Arnold Scholten en linksbuiten Alastair Dick zijn het slachtoffer van Cruijffs toorn en worden tegen PSV vervangen door routinier Edo Ophof en de jongelingen Aron Winter en Rob Witschge. Het helpt, geprikkeld door de luide kritiek van de trainer staat Ajax op scherp.

De thuisploeg speelt met het mes tussen de tanden, tot stomme verbazing van het favoriete PSV, dat volkomen wordt overrompeld. Een zwaar geïrriteerde Ruud Gullit zegt na de 1e competitienederlaag van de Eindhovenaren in ruim een jaar hoofdschuddend 'dat het ophoudt als 6, 7 spelers in jouw ploeg geen duel weten te winnen.'

Ajax presteert te grillig
Aron Winter opent de score en Marco Van Basten maakt er vervolgens nog 2. Cruijffs prijsschutter is op weg naar AC Milan waar hij inmiddels een voorcontract heeft getekend. Met Ajax zal hij nog de KNVB Beker winnen én het niet al te sterk bezette Europa Cup 2-toernooi, maar in de Eredivisie moet Marco het toch weer moeten afleggen tegen de Brabantse rivaal.

De 44 treffers van Van Basten in zijn laatste Ajax-seizoen leveren Cruijff weliswaar 2 prijzen op, maar kunnen niet verhullen dat het elftal vol beloftevolle voetballers te grillig presteert. In minder dan een week tijd afgaan tegen FC Den Haag om vervolgens PSV 'gek spelen' is Cruijffs Ajax ten voeten uit.

Fotobijschrift (boven): Adick Koot komt te laat om Marco van Basten het schieten te beletten.
Bron: Bart Molendijk, Nationaal Archief/Anefo, 933-7445

Koop Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl