Zorgeloze zege van een kampioen die op eieren loopt

zorgeloze-zege-van-een-kampioen-die-op-eieren-loopt-
zorgeloze-zege-van-een-kampioen-die-op-eieren-loopt-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

De kampioen van Nederland is na de verhuizing van de Meer naar de ArenA het spoor volkomen bijster. Ruim anderhalve maand na de start van de competitie is de titel al uit zicht en verzucht Louis van Gaal dat hij nog steeds aan het puzzelen en improviseren is.

Eigenlijk bevindt zijn Ajax zich nog in de voorbereidingsfase, aldus de coach die wordt geplaagd door een uittocht van talent en een golf aan blessures.

Van Gaal en Ajax zien vreselijk af

In het 1e ArenA-seizoen gaat bij Ajax zo’n beetje alles mis. De openingswedstrijd van het kolossale en multifunctionele stadion, waar reikhalzend naar is uitgezien, is een ellendige voorbode. AC Milan laat Ajax alle hoeken van zijn nieuwe behuizing zien: 0-3.

Ook de 1e thuiswedstrijd in de Champions League, tegen het toch bepaald niet indrukwekkende Grasshopper, gaat verloren: 0-1. Na 3 kampioenseizoenen met ook nog eens 2 Champions League-finales zien Van Gaal en Ajax vreselijk af.

Zware tol voor 2 topjaren
Frank Rijkaard is na de Europese triomf van 1995 gestopt en Clarence Seedorf als 1e vertrokken, gevolgd door Edgar Davids, Michael Reiziger, Nwankwo Kanu en Findi George. Richard Witschge, Martijn Reuser, Danny Blind, Patrick Kluivert, John Veldman, Jari Litmanen, Nordin Wooter en Ronald de Boer zijn geblesseerd, of staan op instorten.

Ajax is overbelast en betaalt een zwarte tol voor 2 topjaren waarin weliswaar een keur aan prijzen is gewonnen, maar, zo blijkt nu, met een te kleine spelersgroep.

Flits van vlot combinatievoetbal

En toch is er zo nu en dan nog een flits te zien van het vlot combinerende elftal dat in de Eredivisie en de Champions League elke tegenstander uit positie speelde. Zoals in de 9e competitiewedstrijd tegen Willem II. Ajax heeft al 2 keer verloren, 3 keer gelijkgespeeld en nog maar 6 keer gescoord.

De Amsterdammers dolen door de Arena, waar het gras niet hecht aan het beton van de parkeergarage eronder en waar de F-Side actievoert, omdat de luidruchtigste Ajax-supporters verspreid door het stadion zitten.

'10, 10, 10'
Maar tegen Willem II wordt het op woensdagavond 9 oktober 1996 met speels gemak 3-0 en de kranten reppen van ‘de 1e zorgeloze zege’ sinds 28 april van dat jaar, de met 5-1-gewonnen kampioenswedstrijd in de Meer, tegen, toevalligerwijs, ook Willem II.

Binnen een half uur is het in de ArenA 3-0 en galmt zowaar het pesterige '10, 10, 10' door het nog ongezellige stadion. Geintje. Maar het blijft bij 3-0, omdat Ajax wat minder hard gaat lopen en Van Gaal uit voorzorg aan het wisselen slaat. De vreugde is van korte duur, de jongens van Louis lopen immers op eieren.

Fotobijschrift (boven): Kiki Musampa heeft Ajax op 3-0 gebracht in het thuisduel met Willem II. Winston Bogarde deelt als eerste in de feestvreugde. Ronald de Boer (rechts), Nordin Wooter en Marcio Santos zijn onderweg.
Bron: Ajax Erfgoed

Koop Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl