Ajax-doc 'Alles op Suk' dinsdag op Fox en YouTube

ajax-doc-alles-op-suk-dinsdag-op-fox-en-youtube
ajax-doc-alles-op-suk-dinsdag-op-fox-en-youtube

Socials

Daar staat Suk opeens, in februari 2010, aan hek van het Ajax-trainingsveld. Martin Jol herinnert zich het nog goed: “Ik hoorde iemand in het Engels zeggen: ‘Sir, ik heb hier een jongen die het grootste talent is van Zuid-Korea. Ik dacht ‘daar heb je er weer zo één.” Maar dacht ook: “Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Ik vond het heel dapper wat hij deed.”

Suk krijgt - na wat trainingen en testwedstrijden - het voordeel van de twijfel van Jol en krijgt een contractje. Hij wordt teamgenoot van onder andere Siem Jong die met een glimlach over de Koreaan praat: “De meeste verdedigers waren op trainen niet blij als ze tegen hem stonden. Hij kwam er weleens met tackles invliegen dat je dacht…. ‘nou’…”

Suk komt in Ouderkerk aan de Amstel in het gastgezin van Margriet en Frans Peters, die wel een beetje te doen hebben met de druk op de schouders van de 18-jarige: “Hij moest slagen, door de druk van zijn omgeving uit Korea. Hij zei weleens: ‘Het is zwaar om die prestatiedruk te hebben. Als ik zelf kinderen heb, weet ik niet of ik ze een topsporter zal laten zijn.”

De Koreaan debuteert in Ajax 1 en groeit uit tot publiekslieveling. Als hij warmloopt, kan hij rekenen op grote bijval vanaf de tribunes. Suk zingt in de documentaire zijn liedje en laat zien dat Ajax in zijn hart zit en niet alleen daar. Een grote tatoeage van het logo siert zijn rechterarm. Hoewel hij bij vele clubs na Ajax speelde, is er geen ander clublogo bij gekomen. En hij heeft nog één droom resterend. Wat dat is, zie je in de meeslepende en ontroerende documentaire.

De doc is vanaf dinsdag 4 februari vanaf 19:00 uur ook te zien op het Ajax-kanaal van YouTube.

Lees ook: Winnend Ajax gehavend uit strijd met PSV

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Archief Ajax

Socials