Ajax is op zoek naar nieuwe gastgezinnen

ajax-is-op-zoek-naar-nieuwe-gastgezinnen
ajax-is-op-zoek-naar-nieuwe-gastgezinnen

Socials

Het zorg dragen voor spelers in een gastgezin is zeker geen geringe verantwoordelijkheid of gemakkelijke taak. Toch brengt het verzorgen van een jonge, ambitieuze profvoetballer (in de dop) veel moois met zich mee. Dat wordt mooi geïllustreerd door het verhaal van de familie Stap.

Gastouders sinds 1995
Wil en Wim Stap verzorgden jarenlang jonge, buitenlandse Ajax-spelers. Van Steven Pienaar uit Johannesburg tot Toby Alderweireld uit Antwerpen, liefst 75 jongens vonden in huize Stap een warm en liefdevol onderkomen. In het themaboek Onder de Pannen, dat Ajax in 2019 als dank aan 3 afzwaaiende gastgezinnen uitgaf, keken de jonge voetballers liefdevol terug op hun periode bij Wim en Wil.

Toby Alderweireld, tegenwoordig spelend voor het Engelse Tottenham Hotspur, kampte in zijn beginjaren bij Ajax met heimwee. Juist toen was zijn gastgezin goud waard voor hem. ‘’Wim en Wil vervulden een belangrijke rol in een turbulente periode. Bij hen kwam ik tot rust. Hun huis en gezelschap hadden iets rustgevends.’’

Jaren later ziet Alderweireld dat het gastgezin een echte bijdrage aan zijn loopbaan heeft kunnen leveren. ‘’Ze hebben een hele grote rol in het feit dat ik heb doorgezet.’’

Criteria/bijzonderheden

* Vanwege de diversiteit in culturele achtergrond van spelers/speelster zijn wij op zoek naar gastgezinnen met verschillende culturele achtergronden: Nederlands, Marokkaans, Turks, Antilliaans, Surinaams. Voorwaarde is wel dat in het gezin Nederlands gesproken wordt en dat men ook Engels kan spreken.

* Gezonde affiniteit met Ajax

* Bij voorkeur gelokaliseerd in Amsterdam of omgeving Amsterdam (Amstelveen, Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel, Diemen en Zaandam)

* Goede verbinding met het openbaar vervoer

* De speler/speelster heeft een eigen kamer met studiemogelijkheden tot zijn/haar beschikking.

* Toegang tot internet

* Een gezin met tijd, ruimte en begrip voor een kind met een talent.

* Soms is een erg jong talent maar enkele dagen per week bij het gezin. Dit in verband met gewenning.

Een onverwachte gast uit Zuid-Korea
Het verhaal van Hyun-Jun Suk is bijzonder en werd onlangs verteld in een documentaire van Ajax TV. De Zuid-Koreaanse spits kwam bij Ajax haast letterlijk aanwaaien. Hij vroeg zelf om een proeftraining, kreeg die en pakte onwaarschijnlijk genoeg zijn kans. Suk kreeg een contract en kwam terecht in het gastgezin van de familie Peters. Die kijken met een heel warm gevoel terug op hun tijd met Suk, die nu In Frankrijk voetbalt.

“Deze jongen helpen een mooie plek te geven én te slagen bij Ajax. Dat was onze drijfveer", kijkt Frans Peters terug. ‘’Suk was heel vriendelijk en heel erg behulpzaam. Ik weet nog dat ik voor het eerst met hem naar het centrum ging; nou, de boodschappentas mocht ik niet vasthouden, dat deed hij."

Maar ook een zachtaardige en sociale jongen als Suk, had soms extra zorg nodig. "Hij móest slagen bij Ajax, van zijn omgeving. Die druk voelde hij wel op zijn schouders.’’

Aanmelden als gastouders
Aan geweldige gastgezinnen als de familie Stap en de familie Peters heeft Ajax meer behoefte. Om spelers goed te ondersteunen als ze net in Nederland zijn en ver weg van hun familie wonen, is een liefdevol en stabiel thuisfront nodig. Een gastgezin dat kan helpen bij de aanpassing en integratie in Nederland. Als u denkt een dergelijke omgeving te kunnen bieden én te voldoen aan de voorwaarden, vul dan het volgende formulier even in.

Meld je hier aan

Bekijk ook: ALLES OP SUK! - Een cultheld in 100 minuten | SPECIAL
Check ook:
De Toekomst Vlog 5: Het gastgezin

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl