Beeldspraak: 'Alles klopt aan die foto'

beeldspraak-alles-klopt-aan-die-foto
beeldspraak-alles-klopt-aan-die-foto

Socials

Uiteraard heeft het mooiste Eredivisie-moment van de laatste 10 jaar een mooie plek in het fotoboek LOUIS. Ajax – FC Twente, editie 2010-2011, is voor de speeldag op 15 mei ‘11 al historisch. Want nooit eerder wordt de Eredivisie op de laatste speeldag beslist door een onderling duel tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst.

Zure nasmaak wegspoelen
Twente is koploper van de Eredivisie, Ajax is de runner-up. Saillant detail is dat een week eerder de bekerfinale ook tussen deze ploegen ging. Na een 2-0-voorsprong verspeelde het Ajax van trainer Frank de Boer de prijs echter alsnog: 2-3 voor Twente. In de ArenA kan die zure nasmaak worden weggespoeld door Twente nu wel de verslaan en zo de 30e landstitel binnen te halen. Heel Ajax kijkt reikhalzend uit naar de clash die Ajax de 3e ster moet opleveren.  

Wereldpers
De wereldpers is in groten getale aanwezig in het al tijden stijf uitverkochte stadion. Ook op de perstribune is geen vrij plekje meer te vinden. Het is drukker dan bij duels in de Champions League met AC Milan en Real Madrid, eerder dat seizoen. Langs het veld is het eveneens dringen, want meer dan 40 fotografen loeren op de perfecte foto.

'Op zo'n dag wil je alles hebben, alles maken. Nee; moét je alles hebben'

Onder hen natuurlijk Van de Vuurst. De huisfotograaf gaat met zijn foto terug in de tijd: "Het is de ochtend van 15 mei 2011. Ik ben zenuwachtiger dan anders, want vandaag moet het voor Ajax gebeuren. De 3e ster moét op het shirt komen. Ik ben 20 keer vaker mijn spullen aan het controleren dan anders. Heb ik alles, ben ik echt niets vergeten? Ook ik ben nerveus voor mijn eigen werk, want op zo'n dag wil je alles hebben, alles maken. Nee; moét je alles hebben. De grootste angst is dat mijn camera stuk gaat of dat ineens de batterijen leeg zijn."

Je kon niet verliezen
Maar de angst blijkt ongegrond. ''Alles klopte die dag. Bij mij, op het veld, maar zeker op de tribune. Het publiek was zo bezig, je kon gewoon niet verliezen. Deze foto van Siem de Jong heeft alles. De interactie tussen het publiek en de speler is zo mooi. Het is die combinatie die deze foto zo mooi maakt."

Voor Siem zelf is dat duel ook meer dan zomaar een warme herinnering. '15 mei 2011' is pure heroïek. “Bij de warming-up zat het stadion al erg vol! Kippenvel was dat”, keek de 2-voudige doelpuntenmaker terug op 15 mei 2011 in het boek ’20 jaar Ajax en de Amsterdam ArenA. “Je wilt eigenlijk meespringen in het veld, maar dat kon niet, hè", herinnerde Van de Vuurst zich. "In de tweede helft was het meer vechtvoetbal. Bij 2-1 dacht ik toch 'oeh, daar gaan we weer'."

Maar het kwam goed en Ajax pakte voor het eerst in 7 jaar de titel en veroverde daarmee direct de 3e ster.  "Vanaf ADO-uit gingen we voor de 2e plek", vertelde De Jong ook nog. "Want die plaats hadden we in eigen hand. Toen we alles bleven winnen en Twente punten liet liggen, moest het dit duel gebeuren. We moesten goed opletten voor hun kopballen en dat hebben we beter gedaan dan vorige week in de beker. Maar ik vond het wel spannend genoeg hoor. De 3-1 viel op een goed moment en daarna was het iets minder spannend."

Van de Vuurst sluit af: "De 3e ster noem ik steevast bij de hoogtepunten van mijn Ajax-carrière." Voor Siem is het niet anders…

Wil jij LOUIS 33 jaar Ajax-fotograaf hebben? Koop 'm in onze online fanshop.

Luister ook: Ajax Podcast #5: Huisfotograaf Louis van de Vuurst

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials