Beeldspraak: 'De treurigheid straalt van die man af'

beeldspraak-de-treurigheid-straalt-van-die-man-af
beeldspraak-de-treurigheid-straalt-van-die-man-af

Socials

Vanuit chaos en treurnis ontstaan soms de mooiste dingen. Op een gitzwart moment uit de Ajax-historie maakte Van de Vuurst een treffende foto. Als enige. De pijn die de foto oproept, snijdt elke voetballiefhebber dwars door het hart. 

Staaf
We gaan 30 jaar terug in de tijd. Het is 27 september 1989 als Ajax in stadion De Meer speelt tegen het Oostenrijkse Austria Wien.  De uitwedstrijd in de 1e ronde van het UEFA Cup-toernooi is 2 weken eerder teleurstellend met 1-0 verloren. Het team van trainer Leo Beenhakker herbergde spelers als de broertjes De Boer, Bryan Roy, Jan Wouters, Aron Winter en Richard Witschge. In de 18e minuut scoorde Josef Degeorgi de enige en dus winnende treffer.

In Amsterdam moet deze misstap worden rechtgezet. Jan Wouters is pal voor rust goed op weg door Ajax op 1-0 te zetten. Maar in de verlenging zet Hannes Pleva Austria Wien op gelijke hoogte en verdient daarmee vrijwel zeker een ticket voor de volgende ronde.

Maar dan wordt er in het onrustige stadion vanaf de tribune een ijzeren staaf - eerder nog onderdeel van het hekwerk - het veld opgegooid. Austria-doelman Franz Wohlfahrt wordt geraakt en gaat naar de grond.

De wedstrijd  wordt gestaakt door scheidsrechter Bruno Galler. De volgende ronde zal zeker niet meer worden gehaald. Niet lang na de wedstrijd krijgt Ajax de pijnlijke sanctie te horen van de UEFA: een reglementaire 0-3-nederlaag én erger nog: de Amsterdamse club wordt een jaar uitgesloten van Europees voetbal. En als Ajax daarna (in het seizoen 1991-1992) weer mee mag doen, moeten de 1e 3 thuiswedstrijden ver buiten Amsterdam worden gespeeld. 

‘Grimmig'
Van de Vuurst blikt terug: "Er hing die avond al een grimmige sfeer in het stadion. Of dat nou kwam door de beslissingen van de scheidsrechter of niet, weet ik niet meer. Alles veranderde door dat moment met de staaf. Die keeper ging liggen, maar hij werd amper geraakt volgens mij. Maar als er dan een staaf ijzer op het gras ligt, is het wel klaar."

'Naar buiten gehold'
"Iedereen was van de tribune af en ineens zag ik op een beveiligingscamera dat er toch nog iemand zat. Ik ben naar buiten gehold, terwijl iedereen in de perskamer op meer informatie wachtte. Op de tribune zat nog 1 man. Hij was de enige in het hele stadion. De treurigheid straalde van de man af. Net zoals die treurigheid van de foto af straalt. Deze foto hing in het Ajax Museum en heeft in Het Parool en Ajax Magazine gestaan. Het staafincident is een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Ajax."

Wil jij LOUIS 33 jaar Ajax-fotograaf als eerste ontvangen? Pre-order het fotoboek dan nu op Ajaxshop.nl.

Luister ook: Ajax Podcast #5: Huisfotograaf Louis van de Vuurst

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials