Charlie Setford: talentvol, ambitieus en Engels jeugdinternational

charlie-setford-talentvol-ambitieus-en-engels-jeugdinternational
charlie-setford-talentvol-ambitieus-en-engels-jeugdinternational

Als klein jochie begon Charlie Setford acht seizoenen geleden bij Ajax. Tijdens de talentdagen maakte hij als jonge doelman indruk op de scouts van de Amsterdammers en dus werd de goalie opgenomen in de jeugdopleiding van de club. Als sluitpost maakte hij een mooie ontwikkeling door en daarvoor werd hij dit seizoen beloond in de vorm van een oproep voor Engeland O16. De talentvolle goalie praat over zijn opvallende keuze voor de Engelsen, het spelen voor Ajax, zijn grote voorbeelden en zijn doelen voor het komende seizoen.

Socials

De sportieve genen zitten in Charlie's familie. Z'n vader is een Engelse golfprofessional die naar Nederland kwam voor zijn carrière. “Hij ontmoette hier mijn moeder”, legt de doelman uit. “Hij is dus volledig Engels en mijn moeder Nederlands.”

Zo gek is het niet dat de inmiddels 16-jarige doelman ook behoorlijk sportief blijkt te zijn. Hij begint met voetballen als mini-pupil in zijn woonplaats Bennebroek bij 1 van zijn eerste voetbalclubs RCH. Bij deze club was hij aan het begin nog niet altijd keeper.

“Ik stond ook vaak in het veld. Toen ik Maarten Stekelenburg zo goed zag keepen tijdens het WK 2010 wilde ik keeper worden.” Dat bleek een gouden greep: Setford maakte indruk onder de lat. Zodanig dat hij ook tijdens de talentendagen van Ajax als goed genoeg bevonden werd.

Clean sheets
De doelverdediger begon bij Ajax O9 en maakte elk jaar een stapje. Ook dit seizoen in de O16 gaat het goed. “Ik heb bij Ajax 5 clean sheets behaald, bij mijn ene interland bij Nederland een clean sheet en bij Engeland 3.” Het bijhouden van zijn eigen statistieken kenmerkt de jonge doelman. “Ik ben iemand die ook graag traint alsof die de nummer 2 is. Daardoor haal ik het beste uit mezelf.”

Maar wat voor type is Setford eigenlijk tussen de palen? “Ik ben iemand die veel coacht en graag meevoetbalt. Ik kijk graag naar Ederson. Dat vind ik echt een fantastische keeper. Net zoals Andre Onana. Als het eerste elftal traint en wij zitten in het schoolgebouw op de Toekomst, dan kijk ik graag naar hoe hij bezig is.”

Spelen voor Engeland
Mede door zijn goede spel tijdens het afgelopen seizoen mocht hij  al een paar keer ruiken aan stap hogerop. Zo stond hij 2 keer onder de lat bij Ajax O17 en werd hij dus opgeroepen voor Nederland en Engeland O16.

“Ik heb dit jaar ook een interland voor Nederland gespeeld, maar ik had een beter gevoel bij Engeland. Daarnaast had ik het idee dat er daar meer kansen voor mij lagen.” Het balletje tussen de Engelse voetbalbond en de familie Setford ging vorig seizoen rollen. “Wij hadden met Ajax een toernooi in Engeland en mijn vader had daar contact met mensen van de bond”, geeft hij tekst en uitleg.

Engelse bond volgt Setford ook in Nederland
“Ik ben daarna uitgenodigd voor een soort keepersdag en daarna zat ik bij de nationale selectie. Dat gaat tot nu toe vrij goed, want ik heb al vijf wedstrijden gespeeld voor Engeland. Qua niveau zit er tussen Oranje en het Engelse nationale jeugdelftal niet zoveel verschil. In Engeland is de jeugd de laatste jaren ook enorm goed en het is geen ‘lange ballen, gauw thuis’ meer wat ze daar spelen.”

Dat Setford actief is in Nederland maakt voor de Engelse bond niet uit. Ook in Amsterdam houden ze hem in de gaten. “Er komen er af en toe wat mensen van de bond langs. Dan kijken ze een wedstrijdje, wat trainingen en praten we met elkaar.”

Trainen met zijn broertje
Het seizoen 2019/2020 verliep tot op heden goed voor de keeper, maar toen gooide de uitbraak van het coronavirus roet in het eten. “Ik wilde heel graag kampioen worden met de O16 en ik had het idee dat we goede kans maakten, maar het is niet anders. Gelukkig mogen we nu in kleine groepen trainen en kan ik mijn teamgenoten weer zien.”

Na het uitbreken van het virus zat de goalie ook noodgedwongen thuis. De meeste spelers kunnen prima voor zichzelf trainen, maar hoe doet een keeper dat? “Ik heb het geluk dat mijn broertje Tommy ook keeper is bij Ajax. Hij speelt bij de O14. We konden met elkaar trainen op een veldje hier in de buurt. Verder kan je goed aan krachttraining doen.”

Ambities voor het komende seizoen
De focus van Setford gaat nu op het volgende seizoen. Hij heeft zichzelf al de nodige doelen gesteld. “Eerste keeper worden bij mijn team, wedstrijden winnen, kampioen worden en mezelf verder ontwikkelen. Daarnaast hoop ik minuten te maken in de UEFA Youth League en de ABN AMRO Future Cup.”

Socials