‘Dat Cruijff óók ging voetballen, maakte het nog bijzonderder’

dat-cruijff-ook-ging-voetballen-maakte-het-nog-bijzonderder
dat-cruijff-ook-ging-voetballen-maakte-het-nog-bijzonderder

Socials

Ajax bracht fotograaf Louis van de Vuurst veel. Mensen die hij via de club ontmoette, mochten hem en nodigden hem uit voor bijzondere evenementen. Zoals Dennis Bergkamp die Van de Vuurst als huwelijksfotograaf vroeg bij zijn bruiloft én hem jaren later ook uitnodigde om zijn afscheidswedstrijd op 22 juli 2006 in Londen vast te leggen. “Dat was wel een verrassing. Ik vond het heel bijzonder”, zegt de fotograaf nu.

Maar toen kwam Johan terug
Het afscheidsduel van Dennis was de 1e wedstrijd in het fonkelnieuwe Emirates Stadion in Londen. De tribunes waren goed gevuld met Ajax- en Arsenal fans. Oude voetbalvrienden van Bergkamp, familie, vrienden en bewonderaars namen die dag afscheid van Bergkamp als actief voetballer. Het werd een mooi en hartstochtelijk eerbetoon aan 1 van de beste voetballers die Nederland ooit voortgebracht heeft.

'In het stadion was het hectisch, er gebeurde van alles.'

Het werd nog bijzonderder, want Johan Cruijff - die als coach aanwezig was - liep ineens van de bank af. Korte tijd later kwam hij weer uit de kleedkamer, gehuld in een wedstrijdtenue en betrad als voetballer het veld. “Dat was een grote verrassing voor Dennis; eigenlijk voor iedereen. Want dat was eigenlijk niet de bedoeling”, weet Van de Vuurst.

“In het stadion was het hectisch, er gebeurde van alles. Mensen die opkwamen, ererondes die gelopen werden en de wedstrijd zelf natuurlijk.Je moest alles in de gaten houden.”

Vervelend was dat natuurlijk niet. Zeker niet omdat het Bergkamp betrof. Want onder het kopje 'favoriete spelers' zegt Van de Vuurst. “Dennis Bergkamp, zo’n fantastische voetballer. Daar hebben we er in mijn tijd meer van gehad, maar dat bewegen van Dennis, zo gracieus.”

Bergkamp over Van de Vuurst
Andersom is die waardering er ook. De balvirtuoos van weleer zegt in het boek onder meer: “Louis is een fijn mens, een fijne fotograaf die weet wat hij wil. Het was fijn om met hem te werken. Hij liep nooit in de weg, hield zich gedeisd als het moest, zonder dat hij timide was. Louis heeft een mening, hij weet precies wat hij wil, maar is nooit lastig en goed voor de jongens."

Huisfotograaf Van de Vuurst nam in het najaar na 33 jaar afscheid van Ajax met een prachtig boek. Vol met schitterende Ajax-momenten. Ben jij in deze tijden van quarantaine op zoek naar een leuk boek? Dan is dit misschien wel dé oplossing. Er zijn nog steeds exemplaren verkrijgbaar. Bestel 'm nu via deze link of via de button.

Bestel het boek nu

Lees ook: Beeldspraak: Noord-Afrikanen juichen dansend
Check ook
: Beeldspraak: Dolblije Huntelaar viert goal met even uitzinnige supporters

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl