In de trein met Devyne Rensch: 'We kunnen alleen van onszelf verliezen'

in-de-trein-met-devyne-rensch-we-kunnen-alleen-van-onszelf-verliezen
in-de-trein-met-devyne-rensch-we-kunnen-alleen-van-onszelf-verliezen

Socials

"Even douchen en dan kom ik", zegt Rensch. Het is maandagavond, 17:50 uur en Ajax O19 heeft net het trainingsveld verlaten. De tiener komt een halfuur later opgefrist en gehuld in een knalrood trainingspak de kleedkamer uit. De werkdag zit erop, tijd om de trein te pakken.

18:22 uur: de Toekomst 🚶‍♂️ Amsterdam Bijlmer ArenA
Als Rensch over zijn karakter praat, neemt hij al gauw het woord 'respect' in de mond. Het blijkt een belangrijke kernwaarde van de jongeling. "Ik heb veel respect voor anderen", legt Rensch uit. "Dat vind ik belangrijk. Respect betekent voor mij gewoon andere personen aanvaarden hoe ze zijn. Als je respect voor mij hebt, heb ik respect voor jou. Dat heb ik van huis uit meegekregen, maar het is ook eigen kennis."

In de kleedkamer voert Rensch niet het hoogste woord. "Ik ben een rustige jongen, praat niet altijd. Ik hou ook niet zo van aandacht zoeken of wat dan ook. Je hebt natuurlijk mensen die opscheppen, maar dan denk ik: laat het maar zien! Ik blijf gewoon mezelf, wat er ook gebeurt. Ik ben geen jongen met kapsones en hou het graag bescheiden."

Aangekomen op het station weet Rensch, die Surinaamse roots heeft, precies op welk perron hij moet zijn. "We moeten de trein van 18:56 hebben en overstappen in Duivendrecht", zegt de verdediger gedecideerd. In het korte stukje met de Sprinter naar Duivendrecht vervolgt hij zijn relaas.

18:57 uur: Amsterdam Bijlmer ArenA 🚂 Duivendrecht
Toevallig komt teamgenoot Neraysho Kasanwirjo de coupé binnen. "Hey Nana!", roept Rensch. "Ik heb je 100 keer proberen te bellen!", reageert Kasanwirjo gevat. De ploeggenoten babbelen kort met elkaar en even later moet Rensch alweer overstappen. "Veel jongens worden opgehaald, sommigen reizen met de trein", vertelt hij. "Ik reis meestal met Jaymillio Pinas. Hij komt uit Almere."

19:10 uur: Duivendrecht 🚂 Lelystad Centrum
Rensch woont iets noordelijker, in Lelystad. "Ik kom uit de wijk Punter. Het is een leuke, rustige buurt. Als je bij ons komt, zie je veel kinderen buitenspelen of ouderen die bij elkaar zitten. Iedereen kent elkaar goed. Ik was vaak op het pleintje achter ons huis te vinden, vooral in de vakanties. Er kwamen ook jongens van andere wijken voetballen; we belden altijd rond."

Trucjes oefenen
Ook in huis waren Rensch, wiens voornaam goddelijk betekent, en de bal onafscheidelijk. "Volgens mij schopte ik in de buik bij mijn moeder al veel", lacht het talent. "Van kleins af aan was ik met een bal in de weer. Dan kreeg ik regelmatig te horen: ga in je kamer voetballen! Ik oefende veel trucjes en probeerde dingen uit. Ook in de achtertuin als het regende. Nee, het weer maakte niets uit."

Die gedrevenheid heeft mede geleid tot zijn stormachtige ontwikkeling. Via VV Unicum (Lelystad) kwam Rensch in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Eind maart tekende hij zijn 1e profcontract. Rensch is de op twee na jongste speler van Ajax O19 en miste slechts 21 minuten in de eerste 9 duels van dit seizoen. ''Ik probeer elke minuut mee te pakken en niet gemakzuchtig te worden'', reageert de 1.78 meter lange mandekker. ''Goed eten, drinken en slapen zijn ook belangrijk. En veel rekken!"

'Naci en ik doen bijna alles samen. Hij was bij mijn contractondertekening, ik bij de zijne'

Rensch maakt deel uit van de Oranje-selectie, die eind deze maand deelneemt aan het WK O17 in Brazilië. Als Rensch op het prestigieuze eindtoernooi vooruitblikt, krullen zijn mondhoeken omhoog. "Niet veel spelers maken dit mee", glundert de Flevolander. "Het is écht iets om blij van te worden. Het gaat er thuis en in de kleedkamer vaak over."

Dat Rensch met 7 ploeggenoten van Ajax richting Zuid-Amerika gaat, maakt het extra bijzonder. "En als Brian Brobbey en Nana niet geblesseerd waren, zouden zij ook meegaan", vult Rensch aan. "Ik slaap op de kamer met Naci Ünüvar. We doen bijna alles samen. Hij was ook bij mijn contractondertekening en ik bij de zijne.’’ 

Rensch zet wat de prestaties van Oranje betreft hoog in. "Ons team is echt heel goed", begint hij. "Ik denk dat we het beste land ter wereld zijn. Het WK winnen is dus mogelijk. We kunnen alleen van onszelf verliezen en moeten niet denken dat het makkelijk wordt. De vliegreis en warmte zullen ook meespelen. Hopelijk kunnen we er later mooi op terugkijken."

19:46 uur: Lelystad ➡️ huis
Na het WK gaat het vizier weer op Ajax. Rensch heeft een plan voor zichzelf uitgestippeld. "Ik wil binnen 12 maanden mijn debuut hebben gemaakt in het eerste, mezelf ontwikkelen en van waarde zijn voor Ajax 1. Wanneer ik zeker weet dat ik er klaar voor ben, hoop ik de stap naar Engeland of Frankrijk te maken. Mijn einddoel is FC Barcelona. Ik volg Barça al sinds ik klein ben en hou van Messi. Alles klopt gewoon bij die club."

De treinreis zit erop. Rensch slaakt een diepe geeuw. "Ik ben best moe", klinkt het. "Als ik thuiskom is het vaak alweer donker, zoals nu. Je slaapt met een bal, staat heel vroeg op met een bal en gaat laat naar huis. Mensen onderschatten het wel, denk ik. Maar ik heb het er allemaal voor over, tuurlijk. Ik wil één van de beste verdedigers ter wereld worden en mijn ouders trots maken. Mijn vader zegt altijd: je moet blijven volhouden, niet opgeven. Dat inspireert mij."

Lees ook: WK Onder 17: Ajax hofleverancier

Tekst: Ajax.nl/Stefan Maas
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials