'Je bent welkom, lief kind. Maar niet vanavond'

je-bent-welkom-lief-kind.-maar-niet-vanavond
je-bent-welkom-lief-kind.-maar-niet-vanavond

Socials

Marco Kenters (54), Amsterdam

“Die hele Champions League-campagne was fantastisch. In die tijd keek ik altijd met een groep vrienden elke Europese wedstrijd. Één van die vrienden had een paar jaar daarvoor een dwarslaesie opgelopen en zat in een rolstoel. We keken de wedstrijden altijd bij hem thuis: zijn huis werd ons clubhuis. Al die avonden waren ‘retengezellig’. Met de wedstrijd dat Ajax verder kwam, werd het steeds mooier.”

24 mei 1995
“En toen kwam die beruchte avond. Mijn ex-vrouw was hoogzwanger. Ons kind was uitgereikend op 24 mei. Met toestemming van mijn toenmalige vrouw ben ik weer naar die vriend toe gegaan. Ik was zelf destijds bezig om mij te laten omscholen als meubelmaker en was relatief laat thuis. Ik ben direct na thuiskomst gaan douchen, heb mij omgekleed en ben naar die vriend gegaan. Ik heb thuis 3, 4 briefjes achtergelaten met het telefoonnummer van die vriend. Mobieltjes had je toen nog niet. We hebben zelfs nog getest of de telefoon het deed.”

'Wie je ook bent, lief kind, je bent van harte welkom. Maar niet vanavond.'

“Mijn vrienden gingen lekker bier drinken, maar ik hield het er bij 1. Bij mijn vrienden ging het ene biertje na het andere biertje open. Ik wilde zelf niet met een kegel in mijn mond en een wazig hoofd bij de bevalling van mijn zoon aanwezig zijn.”

Puntertje van Kluivert
“Die hele wedstrijd lang heb ik dus niet alleen in de spanning gezeten vanwege Ajax, maar ook of mijn vrouw zou bellen. Toen Patrick Kluivert 5 minuten voor tijd die goal maakte ontplofte de boel. Die vriend die een dwarslaesie heeft rolde van geluk uit z’n rolstoel op de grond en wij zijn daar met de vriendengroep bovenop gesprongen. We lagen van blijdschap allemaal op de grond. Daarna hebben we hem volledig beduusd weer z’n rolstoel in gehesen. De laatste 5 minuten hebben we met samengeknepen billen gekeken.”

Kind geboren
“Het enige wat ik die hele avond dacht was: ‘wie je ook bent, lief kind, je bent van harte welkom. Maar niet vanavond. Uiteindelijk is onze zoon, Luka, op zaterdag 27 mei geboren. Die huldiging op donderdag heb ik dus niet meegemaakt. Die van begin jaren 70 wel. Al moet ik zeggen dat het vooral vage herinneringen zijn."

'In 1995 was ik 29 jaar, dat heb ik dus een stuk bewuster meegemaakt.'

"Ik weet nog wel dat het op de Middenweg was in Amsterdam en dat voorin de auto of bus Piet Keizer en Johan Cruijff de cup lieten zien. Ik werd meegenomen door mijn opa en naar voren geduwd om alles goed te kunnen zien. Ik ben dus echt al van kinds af aan fan van Ajax. In 1995 was ik 29 jaar, dat heb ik dus een stuk bewuster meegemaakt.”

2019
“Tegenwoordig ga ik niet zo vaak naar het stadion, maar ik kan er wel een dag ziek van zijn als Ajax verloren heeft. Ik volg absoluut alles nog. Daarom was het afgelopen seizoen ook zo prachtig om weer mee te maken. Daar heb ik echt van genoten.”

Tekst: Ajax.nl
Beeld: eigen archief

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl