Jong Ajax brengt koploper Cambuur eerste nederlaag in eigen huis toe

jong-ajax-brengt-koploper-cambuur-eerste-nederlaag-in-eigen-huis-toe
jong-ajax-brengt-koploper-cambuur-eerste-nederlaag-in-eigen-huis-toe

Socials

Trainer Mitchell van der Gaag had ten opzichte van het duel met Roda JC één wijziging doorgevoerd in zijn opstelling. Waar Nicolas Kühn tegen de Limburgers de rechtsbuiten-positie bekleedde, mocht de 17-jarige Sontje Hansen het in Leeuwarden vanaf die positie laten zien. Het betekende zijn eerste profminuten.

Cambuur kende een sterk begin op eigen veld, wat resulteerde in enkele gevaarlijke momenten voor het doel van Ajax-goalie Kjell Scherpen. De grootste kans was voor spits Robert Mühren, die Scherpen op zijn weg vond. Het 1e schot op doel van Jong Ajax werd na een half uur spelen gelost door Ryan Gravenberch, maar de jonge middenvelder scoorde niet.

Brobbey breekt de ban
Brian Brobbey deed dat amper een minuut later wel. Hij werd bediend door linksback Juan Familia Castillo en rondde oog-in-oog met Sonny Stevens koelbloedig af: 0-1. Jong Ajax kroop na de openingstreffer wat uit z’n schulp en kreeg kansen om de marge te verdubbelen, maar Jurgen Ekkelenkamp (schot op de keeper) en Kik Pierie (kopbal naast het doel) konden niet juichen. De Amsterdammers leidden halverwege zo met 0-1.

31. BROBBEY! 0-1!#camjaj

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 13, 2019

Na de hervatting was de eerste grote kans voor Jong Ajax, maar Brobbey schoot naast. Aan de andere kant werkte Mühren de bal in het zijnet. Cambuur ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, gesteund door de ruim 8.500 supporters. De Friezen testten Scherpen meermaals, maar de boomlange keeper stond telkens goed op zijn post.

Profdebuut Ünüvar, Hansen scoort
Halverwege de tweede helft diende een nieuwe debutant zich aan. Naci Ünüvar (16 jaar) verving doelpuntenmaker Brobbey en mocht voor de eerste keer zijn kunsten als creatieve linksbuiten vertonen bij Jong Ajax. Quinten Timber verkaste daardoor naar de rechterflank en Hansen verscheen in de punt van de aanval.

Cambuur zette flink aan, maar Jong Ajax sloeg na 82 minuten spelen nog eens toe na een snelle tegenaanval. Quinten Timber bracht Hansen met een steekbal in stelling. De basisdebutant speelde zijn directe tegenstander uit met een hakje achter het standbeen en schoot in de verre hoek raak: 0-2. Daar bleef het bij in Leeuwarden. Door de zege naderde Jong Ajax koploper Cambuur tot op 3 punten!

Cambuur – Jong Ajax 0-2 (0-1) 31. Brobbey 0-1. 82. Hansen 0-2.

Opstelling Jong Ajax | Scherpen; Van Gelderen, J. Timber, Pierie, Familia Castillo; Gravenberch, Eiting, Ekkelenkamp; Hansen(90. Taylor), Brobbey (67. Naci Ünüvar) en Q. Timber (87. Jasper ter Heide).

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots

Socials