Oud-Ajacied Jan Seelen (80) overleden

oud-ajacied-jan-seelen-80-overleden-

Seelen (geboren op 7 oktober 1938) beleefde zijn finest hour op 22 maart 1959 op bezoek met Ajax bij SHS. Bij een 2-2-tussenstand maakte de Ajacied er in 2 minuten tijd hoogstpersoonlijk 2-5 van. De Limburger scoorde die gedenkwaardige voetbaldag in Den Haag in de 42e, 43e en 44e minuut. In de tweede helft liet de midvoor alle Ajacieden nóg 2 keer juichen. Ajax versloeg SHS uiteindelijk met 2-9. De relatief kleine maar rappe Seelen was in de zomer van 1958 overgekomen van VVV. De aanvaller speelde ook in zijn Amsterdamse periode voor diverse vertegenwoordigende elftallen, maar Seelen reikte niet tot het Nederlands elftal.

De woensdag op 80-jarige leeftijd overleden Seelen was ook na zijn Ajax-tijd een trotse Ajacied. De mooie herinneringen voerden onder meer terug naar zijn debuut op 24 augustus 1958, een thuiswedstrijd in de Meer tegen DWS/A. Ondanks de uitslag (0-1 nederlaag) voelde Seelen zich al rap thuis bij zijn nieuwe club. De midvoor speelde in zijn debuutseizoen 23 wedstrijden (15 goals).

Onder de nieuwe trainer Vic Buckinham kwam de Limburger nog maar sporadisch in actie. In het seizoen 1959-1960 deed de opvolger van Karl Humenberger slechts 5 keer een beroep op Seelen (1 goal). Ajax besloot dat seizoen met de winst van de landstitel. In zijn laatste seizoen bij Ajax (’60-’61) kwamen daar nog slechts 2 optredens en 1 doelpunt bij. Seelen nam in 1961 afscheid met de KNVB Beker. Hij vervolgde zijn loopbaan bij Vitesse.

Ajax wenst de nabestaanden van Jan Seelen veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax Erfgoed