Oud-Ajacied Willy Schmidt overleden

oud-ajacied-willy-schmidt-overleden
oud-ajacied-willy-schmidt-overleden

Socials

Willy Schmidt werd geboren op 29 oktober 1926. Hij voetbalde jarenlang in zijn geboortstad Alkmaar, totdat hij voor zijn werk verhuisde naar Eindhoven. De behendige aanvaller viel in Brabant op. Zelfs dusdanig dat Schmidt in het geboortejaar van de Eredivisie bij Ajax begon.

Debuut
De vleugelaanvaller debuteerde op 26 augustus 1956 in het roodwit van Ajax. De Amsterdammers versloegen die dag in de 1e ronde van de KNVB Beker Zeeburgia met 6-1. Een week later volgde Ajax - NAC (1-0), voor beide clubs de allereerste wedstrijd in de Eredivisie.

De linksbuiten had onnavolgbare bewegingen in huis. Op de tribune van het oude Ajax-stadion De Meer keek een talentvolle puber, Piet Keizer, bewonderend naar de schaarbeweging van de linksbuiten. Later zou Keizer meermaals en met respect zeggen dat hij de beweging van Schmidt 'had geleend'. De linksbuiten van het gouden Ajax-elftal van begin jaren 70 bereikte wereldfaam met de 'schaar'.

Winnende tegen Feyenoord
In zijn debuutseizoen in Amsterdamse dienst speelde Schmidt 35 wedstrijden voor de 1e landskampioen in de Eredivisie. Hij maakte in 1956-1957 in totaal 11 doelpunten. Waaronder de enige en winnende treffer in de Klassieker tegen Feyenoord in de Meer. Ajax bleef Fortuna ’54 dat seizoen uiteindelijk 4 punten voor.

Europees debuut
Het landskampioenschap leverde ook voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal op. In de 1e ronde schakelden de Amsterdammers over 2 duels SC Wismut uit. Willy Schmidt, zelf basisspeler, nam op de memorabele trip naar Oost-Duitsland zijn filmcamera mee en maakte historische beelden van die reis. In de kwartfinale bleek Vasas Budapest te sterk voor Ajax (2-2 en 4-0). In die duels kwam Schmidt niet in actie.

In de nationale competitie greep Ajax in de seizoenen 1957-1958 (3e) en 1958-1959 (6e) naast de hoofdprijs. DOS en Sparta werden in deze seizoenen landskampioen. Schmidt was die jaren wel een vaste kracht in de voorhoede van Ajax. Karl Humenberger was die seizoenen de trainer van Ajax.

Verder bij Fortuna '54
Net als zijn trainer - Humenberger werd opgevolgd door Vic Buckingham - vertrok ook Schmidt na het seizoen 1958-1959 uit Amsterdam. De aanvaller speelde op 31 mei 1959 tegen NAC zijn laatste wedstrijd. Het slotduel van de competitie werd in Breda met 2-4 gewonnen. Schmidt ging verder bij Fortuna '54.

In zijn jaren als Ajacied kwam Schmidt tot 82 wedstrijden, hierin scoorde hij 25 keer.

Ajax wenst de nabestaanden van Willy Schmidt veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

WILLY SCHMIDT in cijfers:

Geboren: 29 oktober 1926
Debuut Ajax 1: 26-8-56
Laatste wedstrijd Ajax 1: 31-5-59
Totaal wedstrijden / doelpunten: 82 / 25

Competitiewedstrijden: 75
Bekerwedstrijden: 6
Europese wedstrijden: 1
Overige duels: 0

Lees ook: Ajax misleidt DDR-spionnen in eerste Europa Cup-duel

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl