Richard Witschge: 50 jaar en als een vis in het water

richard-witschge-50-jaar-en-als-een-vis-in-het-water-1
richard-witschge-50-jaar-en-als-een-vis-in-het-water-1

Socials

Abraham
"Time flies. Ik weet nog zo goed dat ik bij Ajax binnenkwam, het lijkt wel gisteren. Maar ik ben alweer 15 jaar gestopt. Wat zeg ik? 16 jaar! Dat ik 50 word maakt me niet veel uit, maar het is wel een mijlpaal. Ik vier het met familie, met vrienden en kennissen. Of er een pop in de tuin komt te staan? Nou, dat doen anderen dan voor je, toch? Ik weet wel dat we nog een weekend weggaan met mijn vriendengroep, de Hoofddorp-groep. Mijn broer Rob, ik, nog 3 vrienden en met alle vrouwen. Waar we naartoe gaan weet ik niet, dat is een verrassing. Maar met die groep is het in ieder geval altijd een groot feest."

Roast
"Ik verwacht voor mijn 50e ook nog wel een gedicht van de Hoofddorp-groep. Dat is een traditie: het is een soort roast. Daar zullen wat mooie dingen inzitten. Avonturen die je samen hebt beleefd of domme dingen die je hebt gedaan. Ik zal wel flink worden afgezeken, maar dat kan ik wel hebben."

Grootvader
"Ik was op mijn 46e al opa, ik heb 2 kleinzoons. Ik was er vroeg bij met kinderen, mijn dochters ook. Het is prachtig die kleine jongens. Een zit nu in Zuid-Korea (Rio, de zoon van zijn dochter Joëlle en Dave Bulthuis, die voetbalt bij Ulsan Hyundai FC). Maar gelukkig waren ze laatst even terug in Nederland, en zaten ze bij ons in huis. Ik ben een heel ontspannen opa, heel makkelijk. Ik verschoon luiers, ga met ze in bad: al dat soort dingen. Het voelt heel eigen. Het is een beetje hetzelfde als vader zijn, alleen ik ben nu zelf een stuk ouder."

Familie, voetbal & kaarten
"Mijn familie staat op 1, daarna komt voetbal. Ik ben er mijn hele leven lang dag in, dag uit mee bezig. Ik heb nog wel wat projecten ernaast: een bouwbedrijfje met mijn schoonzoon, en met een vriend doe ik iets met advertenties. Maar daar hoef ik niet naar om te kijken, dat wordt allemaal gedaan. Ik kan me helemaal focussen op mijn werk bij Ajax. Ik ben 6 dagen per week op de club, dus heel veel vrije tijd heb ik niet. Maar als ik een vrije middag heb, vind ik het heerlijk om een kaartje te leggen: pure ontspanning."

'Zou Ajax A1 van mijn generatie kansloos zijn tegen Ajax O19 van nu? Nou, dat wil ik ook weer niet zeggen'

Voetbal toen & nu
"De voetbalwereld is enorm veranderd. Het is anders, commerciëler. Op jonge leeftijd word je al door iedereen gek gemaakt. De verdiensten zijn enorm, al vonden de oudjes dat natuurlijk ook van onze salarissen, toen wij jonge profs waren. Jongens van nu kunnen niets meer doen of het staat al op Twitter, Instagram of Facebook. Wij hadden nog iets meer een privéleven: natuurlijk werden we wel herkend als je wat ging drinken in Amsterdam, maar er was niemand die een filmpje van je maakte. Dat scheelt een hoop, natuurlijk."

Voetbal toen & nu II
"De jeugd is sterker en sneller geworden, er wordt veel meer krachttraining gedaan. Alles wordt doorgerekend en begeleid. Spelers worden steeds meer robots. Wij aten vroeger gewoon wat de pot schaftte, nu wordt er veel beter op voeding gelet. Alles is geregeld, voor alles is aandacht. Wij moesten veel zelf uitzoeken, je pakte een balletje en oefende uren met schieten tegen een garagedeur. Je deed wat je leuk vond: heel veel partijtjes. Zou Ajax A1 van mijn generatie kansloos zijn tegen Ajax O19 van nu? Nou, dat wil ik ook weer niet zeggen. Wij hadden een behoorlijk groepje, hè. Met veel gogme. Maar eerlijk is eerlijk: de snelheid van het spel is enorm omhoog gegaan."

Hoogtepunt als speler
"Mijn debuut bij Ajax. Ik weet er niet veel meer van, maar wel dat er een schok door mijn lichaam trok. Het gevoel van: nu gaat het gebeuren. Maar bij hoogtepunten denk ik ook aan de prijzen die ik heb gewonnen en de eerste keer dat ik met FC Barcelona in Camp Nou speelde bijvoorbeeld."

Op z’n best
"Bij Bordeaux (1993-1996) was ik denk ik op mijn best als voetballer. Bij Ajax was ik meer een speler die anderen bediende. Ik stak spelers weg, kwam niet zo vaak zelf voor de goal. Maar in Bordeaux had ik een vrije rol. Onze trainer Gernot Rohr gaf iedereen een opdracht mee behalve Christophe Dugarry en mij. Hij zei: ga maar lekker de wei in en bekijk het maar. Dus je was vrij, maar ondertussen werkte je ook keihard. Ik speelde aanvallender en scoorde veel."

Leermeester
"Van iedere trainer pik je dingen op. Johan Cruijff was fantastisch in de details. Als hij wat zei, dan sloeg het altijd ergens op: aannames voor je, de bal vóór je medespeler spelen, open staan. Dat zijn zaken die nu heel normaal zijn op het trainingsveld, maar Cruijff was daarin zijn tijd ver vooruit. Louis van Gaal was tactisch heel sterk, zat ook 24 uur per dag bovenop de groep. Leo Beenhakker was meer een peoples manager, kon heel goed een team smeden en de buitenwereld bespelen. Ik hoop dat ik een beetje een mix ben van iedereen."

'Als ik weet dat een speler ergens mee zit, kan ik dat terloops aangeven bij Erik'

Individueel coach Ajax 1
"Ik heb een bijzondere rol binnen de staf. Ik sta iets meer tussen de jongens, weet wat er gaande is in de spelersgroep. Ik hoor dingen, zie dingen, ook privézaken. Ik ben een soort tussenpersoon, probeer alles zo goed mogelijk bij elkaar te laten komen. Als ik weet dat een speler ergens mee zit, kan ik dat terloops aangeven bij Erik. ‘Laat hem maar een beetje met rust vandaag’. Dat soort zaken. En het werkt natuurlijk ook andersom. Ambitie om zelf hoofdtrainer te worden heb ik niet. Dit is een rol die bij me past, die ik heerlijk vind. Ik voel me als een vis in het water."

Meer Richard Witschge? Maandag is hij te gast in de Ajax Podcast!

Hameren
"Ik probeer spelers beter te maken. Kijk goed of ze veel om zich heen kijken, of ze het hele veld zien. Als jij met je rug naar de situatie staat, weet je niet wat je kan doen met de bal. Frenkie de Jong was een mooi voorbeeld: hij zag alles, wist precies wat er ging gebeuren. Ik kijk naar de handelingssnelheid, hoe er wordt ingespeeld. Bij Ajax heeft iedereen een goede basistechniek, maar soms moet het nog net even iets beter. Dan kan ik daar wel op hameren. Dan zeg ik: ‘Misschien word je gek van me, en als je het echt zat bent, geef het even aan, dan stop ik even. Maar uiteindelijk word je er beter van.'"

Droomjaar 2018-2019
"We zaten in een enorme flow. Je zag het vertrouwen gewoon groeien binnen de groep. We speelden fantastisch voetbal, waren eigenlijk heer en meester. En hoe verder we kwamen, hoe beter het werd. De vibe was ongelofelijk: de jongens waren zo gretig. Trainingen vol gas, wedstrijden vol gas. Iedereen wilde alles spelen, en je voelde echt die honger naar prijzen. Nu zijn we begonnen aan een nieuw seizoen: een paar nieuwe spelers, iets andere speelwijze. Het is een mooie puzzel. We zijn in ieder geval weer goed gestart."

De Patatgeneratie
Richard Witschge (Amsterdam, 20 september 1969) is individueel trainer bij Ajax 1 en kan terugkijken op een prachtige carrière als profvoetballer. Naast Ajax speelde hij voor onder andere FC Barcelona en Bordeaux. Met Ajax werd hij onder ander 2 keer kampioen, ook met FC Barcelona pakte hij 2 titels en won hij zelfs de Europa Cup 1, al miste hij vanwege een blessure de finale. Witschge kwam 31 keer uit voor Oranje.

Beroemd en berucht is zijn hooghoudactie als Ajacied tegen Feyenoord. Op 26 oktober 1997 hield hij tijdens de Klassieker liefst 9 keer de bal hoog in de ArenA.

#OnThisDay in 1997…

Richard Witschge became a legend. 😉#ajafey #Klassieker pic.twitter.com/nR6rx57kIO

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 26, 2018

TIjdens zijn beginperiode bij Ajax, eind jaren 80, kregen Witschge en ploeggenoten als Frank en Ronald de Boer, Bryan Roy en Marciano Vink van Leo Beenhakker het stempel 'De Patatgeneratie'. Ajax TV maakte hier een prachtige documentaire over. ⤵️

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé & Pro Shots

Socials