Rio Hillen: kop omhoog en borst vooruit

rio-hillen-kop-omhoog-en-borst-vooruit
rio-hillen-kop-omhoog-en-borst-vooruit

Socials

Hillen praat zoals hij voetbalt: gedecideerd. Met zijn 16 jaar, 1 meter 84, volle bos donkere krullen, roze kicksen, sikje, Braziliaanse tintje en sterke lichaam is de geboren Amsterdammer een imposante verschijning. De mandekker loopt met zijn kop omhoog en de borst vooruit. "Daar ben ik me wel bewust van", lacht hij. "Misschien een beetje arrogant, maar ik bedoel het als: ik sta er en ga niet uit de weg. Zelfverzekerd, dat is het goede woord. Ik wil natuurlijk wel aanwezig zijn in het veld, dus teamgenoten neerzetten en als een echte centrale verdediger staan. Want ik weet dat het gewoon nodig is."

'Ik schoot zonder na te denken en raakte ‘m heerlijk'

Ondanks wat last aan zijn voet, loopt hij na de wedstrijd tegen Utrecht met een brede glimlach rond. 3 punten in de tas én weer een doelpuntje meegepikt. En wat voor één! Hillen volleerde in de 25e minuut de bal uit een hoekschop snoeihard tegen de touwen. "Ik wilde ‘m eigenlijk koppen, maar de bal kwam een beetje meer naar links en niemand van de verdediging van Utrecht stapte uit. Hij kwam precies voor m’n voeten. Ik schoot zonder na te denken en raakte ‘m heerlijk!"

Just perfect! 😍

Rio Hillen! ⚽️#AjaxO17 pic.twitter.com/3dqt85idmM

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 5, 2019

Zoeken naar vorm
Hillen kwam afgelopen zomer over van AZ. Dave Vos geeft hem de tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden. De speler legt uit wat zijn trainer precies bedoelt. "Niet wennen zoals wanneer je bijvoorbeeld naar een ander land gaat", verduidelijkt Hillen. "Ik kende al veel jongens hier, de trainers zijn chill en ik vind de club sowieso open."

"De trainingsdagen en zaken waar je in het veld op moet letten zijn hier wel anders. Het Ajax-spel betekent aanvallend voetballen en je als verdediger richten op hoog drukzetten. Vaak doorstappen en met ruimte in de rug spelen. Mijn start was misschien wat moeilijk, ik moest weer even zoeken naar mijn vorm. We hebben veel van mijn wedstrijden nabesproken en de beelden bekeken. Al die informatie neem je mee, het gaat nu al stukken beter."

'Ik denk dat ik goed bij Ajax pas. Een complete speler? Ik hoop van wel'

Welk cijfer hij zijn optreden tegen FC Utrecht geeft? "Een 7,5", antwoordt Hillen, die vernoemd is naar de geboorteplaats van zijn moeder: Rio de Janeiro. "Inmiddels zit ik er lekker in. Ik denk dat ik goed bij Ajax pas, omdat ik gewoon de aanvallende kwaliteiten heb, maar ook kan verdedigen. Een complete speler? Ik hoop van wel." Nieuw voor Hillen is ook het feit dat hij school heeft op de Toekomst. "Eigenlijk ben je de hele dag bij Ajax, focus je op voetbal en school en dan ga je weer naar huis."

Voor Hillen, die gescheiden ouders heeft, betekent dat een kort ritje. "Met m’n vader woon ik in Amsterdam-Zuid. Mijn moeder is net verhuisd naar de rand van het centrum. Ik heb een biro waarmee ik op en neer naar Ajax ga. Dat is een elektrisch autootje, waarin je al vanaf je 16e mag rijden. Ik deel ‘m met de familie. Maar soms pak ik ook de metro."

'Ik ben een geboren Amsterdammer, dus Ajax is voor mij de mooiste club'

Zijn dromen reiken ver. "Ik wil nu gewoon vlammen in Onder 17 en probeer zo snel mogelijk bij O19 mijn plekje te winnen. Ajax 1 wil ik heel graag halen. In het stadion spelen, daar droom ik van.’’

De Johan Cruijff ArenA is bekend terrein voor Hillen. "Ik heb een seizoenkaart", vertelt de jongeling.  "Meestal ga ik met mijn vader. Dan zitten we in vak 425. Dat is een beetje hoog, schuin boven de F-Side. Echt vader-zoon. En soms laat ik bijvoorbeeld m’n vader met m’n broertje gaan. Die vindt het ook geweldig. Vorige keer kwam hij in het stadion en schrok hij gewoon van de grootsheid. Het is leuk hem de kans te geven om te kijken. Zelf denk ik ook wel eens: pff, hier wil ik echt staan later. Ik ben een geboren Amsterdammer, dus Ajax is voor mij de mooiste club."

Bekijk ook: Van Axel Dongen: 'Een cadeau voor mijn moeder'

Tekst: Ajax.nl/Stefan Maas
Beeld: Pro Shots

Socials