Tadic: alle facetten van een artiestenleven

tadic-alle-facetten-van-een-artiestenleven
tadic-alle-facetten-van-een-artiestenleven

Socials

Creativiteit
"Een artiest kan niet zonder creativiteit, toch? Ik ben altijd op zoek naar iets extra’s, iets leuks. Zelfs als ik mijn lunch opschep, probeer ik er iets speciaals van te maken. Ook op het veld natuurlijk. Zo’n Zidane-shuffle tegen Real Madrid… Dat is iets… Je denkt er eigenlijk niet over na, je hebt geen tijd om er over na te denken, het spel gaat zó snel. Je bent er, je ontspant en je hersenen beslissen voor je. Ik denk dat dat iets typisch is voor creatieve mensen: als je ontspant, gebeuren er soms leuke dingen. Dit moment was wel heel speciaal natuurlijk. Tegen Madrid, in Bernabéu, zo’n assist… Eigenlijk die hele wedstrijd: ik denk dat ik dat moment mijn hele leven zal blijven herinneren."

'Het probleem is vaak the head. Als het daar niet goed zit, heb je een probleem, hoe goed je ook bent'

Talent
"Ik heb een prachtige jeugd gehad: veel plezier, veel vrienden die ik zelfs nu nog steeds zie. En heel veel voetbal. Zelfs toen ons land in oorlog was. Ik herinner me daar niet veel van, maar weet nog wel heel goed dat Servië in 1999 werd gebombardeerd door Amerika. Waren we aan het voetballen, hoorde je al die inslagen en moest je zo snel mogelijk naar binnen. Dat is verschrikkelijk natuurlijk, maar als kind sta je daar vreemd genoeg niet bij stil."

"Als ik eerlijk ben: het was al snel duidelijk dat ik talent had voor voetbal. Ik was de beste van de buurt en van de club. Ik kan me nog herinneren dat iemand tegen me zei: ‘Jij hoeft er helemaal niets voor te doen. Jij bént gewoon goed.’ Ik was toen 9, maar wist al dat dát niet klopte. Ik heb er juist altijd hard voor gewerkt."

When Tadic did this I was like _______✍️#UCL #reaaja pic.twitter.com/dmBaNwUoEC

— AFC Ajax (@AFCAjax) March 10, 2019

"Bij Vojvodina speelde ik al snel met veel talenten, het is de club met de beste jeugdopleiding van Servië. Toch hebben maar weinig jongens het gered. Het probleem is vaak the head. Als het daar niet goed zit, heb je een probleem, hoe goed je ook bent. Vooral jonge jongens hebben vaak niet door dat je hard moet werken om succes te bereiken."

"Het gezin waar je uit komt is ook belangrijk. Sommige jongens missen ook een vader of een moeder: ze worden niet gecorrigeerd. Ik had dat gelukkig wel, werd altijd gecorrigeerd. Ik weet nog een keer dat ik bij buren op de PlayStation ging spelen. Daar werd best veel bad language gebruikt. Kwam ik thuis, ook een grote mond natuurlijk. Nou, het was meteen afgelopen met de PlayStation daar."

Hard werken
"Ik hou van hard werken. Talent heb je nodig, maar je moet steeds beter willen worden. Je weet dat extra uren, extra oefeningen je sterker maken. Dus je moet jezelf steeds weer pushen, ook als je een keer geen zin hebt. Ik denk aan mijn voeding, aan mijn rust, doe individueel nog veel oefeningen. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je lichaam kent."

'We waren toch wel de hit van het afgelopen seizoen. Misschien hebben we het voetbal een heel klein beetje veranderd'

Geluk
"Geluk hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, vind ik. Het valt samen met hard werken. Geluk moet je zoeken, afdwingen. Als je hard werkt, vindt het geluk je wel. Luck… You have to attrack her. Natuurlijk maak je wel eens beslissingen die goed uitpakken. Maar is dat geluk? Als je iets anders had gedaan, had het inderdaad slechter kunnen uitpakken, maar ook veel beter. In het voetbal moet je ook niet veel omkijken, geen spijt hebben. Maar naar Ajax gaan… dat was geen slechte keuze, haha."

De Top
"Het afgelopen seizoen was ongelofelijk. Het was het succes van de hele club: directie, coaches, supporters, de spelers. Iedereen zat op dezelfde golflengte, omarmde dezelfde filosofie. In het team zat echt een heerlijke vechtlust, iedereen had het naar zijn zin, alles klopte. En het mooiste is: mensen spraken over Ajax. We waren toch wel de hit van het afgelopen seizoen. Misschien hebben we het voetbal een heel klein beetje veranderd. Kijk maar naar Juventus. Wat hebben ze gedaan? Een aanvallend ingestelde coach aangetrokken."

'De ene keer scoor je, dan geef je weer een assist en als het nodig is, knap je een dirty job op'

"Na onze wedstrijden in de Champions League wordt er weer een anders tegen voetbal aangekeken, veel clubs willen zoals Ajax spelen. Gaan ze ons verslaan met onze eigen wapens? Ik denk dat we wel weer een antwoord klaar hebben. Ikzelf was heel productief dit jaar. Maar eerlijk: dat zegt me niet zoveel. Ik denk aan het team: de ene keer scoor je, dan geef je weer een assist en als het nodig is, knap je een dirty job op.”

Roem
"Beroemd zijn. Wat betekent dat? Dat veel mensen je kennen. Dat hoort nou eenmaal bij ons beroep. Maar dat maakt je nog niet beter of belangrijker dan andere personen. Ik heb een hekel aan arrogantie. Je moet gewoon een beetje normaal doen, dan krijg je volgens mij ook veel meer respect terug. Natuurlijk wordt ik weleens herkend. Een foto uitdelen, een handtekening: daar moet je voor open staan."

Hier in Amsterdam woon ik niet ver van het Museumplein, dicht bij de échte artiesten. De huldiging van Ajax was bijna in mijn achtertuin, inderdaad. Vandaar ook dat ik los ging op Tadic on fire. Alsof ik op mijn eigen barbecue was, haha. Nee hoor, ik liet me toen gewoon even meeslepen. Maar in Amsterdam kan ik ook gewoon over straat, je voelt dat de mensen van Ajax houden. Dat is alleen maar leuk."

Druk
"Geef mij druk, dan kan ik altijd iets extra’s geven. Op zulke momenten is het alsof je jezelf leert kennen. It’s nice, it’s funny. Voor zo’n wedstrijd als tegen Real Madrid ben ik niet bijzonder gespannen. Ik heb inmiddels best veel ervaring: heb in de Premier League gespeeld, WK-duels, grote wedstrijden in Nederland.

Ik weet nog goed dat ik mijn 1e wedstrijd voor Ajax speelde. Ik was pas 2 dagen in voorbereiding en toen kwam het duel met Sturm Graz. Ik kwam er het laatste halfuur in. Druk voelde ik niet echt. Meer het gevoel van: wat een club, wat een supporters. Je wil je meteen laten zien."

Aan de top blijven
"Dat is moeilijkst. Als je eenmaal de top bereikt hebt, staat iedereen klaar om je naar beneden te trekken. Je moet hard blijven werken, steeds beter worden. Eigenlijk kun je nooit relaxen, ja misschien als je gestopt bent. Maar zelfs dan: je moet altijd klaar zijn."

Lees ook: Ajax en Dusan Tadic breken contract open 👇

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé
tadic-alle-facetten-van-een-artiestenleven-1

Socials