Team van Toen | Tom Boere: 'Jongens als Quincy Promes waren niet op hun mondje gevallen'

team-van-toen-tom-boere-jongens-als-quincy-promes-waren-niet-op-hun-mondje-gevallen
team-van-toen-tom-boere-jongens-als-quincy-promes-waren-niet-op-hun-mondje-gevallen

Socials

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding.

"Mooi teampie!" Tom Boere kijkt gebiologeerd naar de foto die voor hem ligt en dreunt alle namen moeiteloos op. Het is eind augustus, we spreken hem vlak voordat hij van FC Twente overstapt naar KFC Uerdingen 05.

Boere bewaart mooie herinneringen aan het jaar 2009-2010 en zijn tijd in Amsterdam. "Het was enorm leerzaam", meent de Zeeuw. "Ik heb daar ontzettend belangrijke jaren meegemaakt, in mijn ontwikkeling als voetballer maar ook als mens, denk ik. Van m’n 14e tot m’n 19e, dus dan word je wel van jongetje snel volwassen. Dat is wel de basis van alles geweest, moet ik zeggen."

Andere mentaliteit
Boere weet nog goed hoe hij kennismaakte met de Amsterdamse bluf. "Ik kwam natuurlijk vanuit België, ben opgegroeid in Zeeland. Daar was de mentaliteit wel iets anders dan in Amsterdam. Dat merkte ik in het begin wel, dat jongens een grotere mond hadden. Ik kan me herinneren dat ik met jongens als Quincy Promes in een elftal kwam. Die waren niet op hun mondje gevallen. Dat was wel even omschakelen. Maar uiteindelijk denk ik dat ik daar prima mee om ben gegaan."

'Bij ons was veel duidelijkheid onder Frank de Boer'

Het seizoen 2009-2010 was Boere’s 1e in de A1. Frank de Boer leidde de talenten. "Een goede trainer", oordeelt Boere. "Dat heeft-ie daarna ook bewezen bij het 1e van Ajax. Bij ons was ook gewoon veel duidelijkheid. We speelden volgens mij ook wel behoorlijk goed." Dat kwam niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Christian Eriksen, de huidige ster van Tottenham Hotspur.

Supertalent Christian Eriksen
"Ik kan me nog goed herinneren dat Christian, Warner Hahn en ik doordeweeks individuele trainingen hadden met Wim Jonk", begint Boere uit te leggen. "Gewoon aannames trainen en dan afronden. Christian met links en met rechts, elke aanname was goed, elk schot… Dat was van behoorlijke kwaliteit! Christian is gewoon een supertalent. Die had toen al de 1e aannames, die je nu ook ziet. Het is niet zo dat hij qua lichaam heel veel veranderd is."

Communicatie langs de kant
Boere zag de kwaliteiten van Eriksen, maar had ook hoge verwachtingen van Lorenzo Ebecilio. "Hij heeft natuurlijk Ajax 1 gehaald, een aantal wedstrijden gespeeld, maar ik dacht dat hij wel zou kunnen doorpakken." Boere kan zich nog een persoonlijke strijd met Ebecilio herinneren.

"Dat was tijdens een van de laatste thuiswedstrijden. Lorenzo en ik waren aan het strijden om topscorer van het elftal te worden. Hij werd gewisseld, de trainer liet mij staan. We hadden continu een beetje communicatie langs de kant van: hé, ga je nog scoren of hoe zit het?!  Uiteindelijk werd Lorenzo met 1 doelpunt verschil topscorer. Dat was wel grappig." Boere kon er achteraf om lachen, maar had liever zelf met de eer gestreken. "Tuurlijk", zegt hij. '"Je bent aanvaller. Ik wilde als eerstejaars graag laten zien hoe of wat."

'Ik speelde goed, maakte doelpunten en hoopte misschien een kansje te krijgen bij het eerste'

Boere speelde als eerstejaars A vrijwel alles, maar dat veranderde een seizoen later. "Toen kwam ik op de bank terecht", aldus de spits. "Op den duur is de trainer naar het eerste gegaan, omdat Martin Jol wegging. En toen namen Dennis Bergkamp en Fred Grim het over. En speelde ik weer alles! Dat jaar zijn we kampioen geworden." Het seizoen erop maakte Boere zijn treffers voor Jong Ajax. "Ik speelde goed, maakte doelpunten en hoopte misschien een kansje te krijgen bij het 1e. Het werd duidelijk, dat dat niet zo was. Toen heb ik een andere keuze gemaakt."

Mooie momenten
Boere keerde terug naar AA Gent. Of hij er vrede mee heeft hoe alles gelopen is? "Tuurlijk is het jammer en achteraf had ik mezelf misschien wat meer tijd moeten geven. Ik was net 19: wat wist ik nou? Op dat moment denk je dat je het wel even aankan. Ik had wat meer tijd moeten pakken misschien. Alleen achteraf is het altijd makkelijk praten, natuurlijk. Als jonge jongen was ik altijd wel Ajax-gericht, dus het was voor mij heel mooi dat ze langskwamen. Ik heb heel veel mooie momenten bij Ajax beleefd."

Lees ook: Ten Hag wisselt ideeën uit met Europese top
Bekijk ook:
Ziyech: 'Ik ros die bal gewoon op goal'

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials