Toen Ajax in aanloop naar CL-finale Feyenoord van de mat speelde

toen-ajax-in-aanloop-naar-cl-finale-feyenoord-van-de-mat-speelde
toen-ajax-in-aanloop-naar-cl-finale-feyenoord-van-de-mat-speelde

Socials

Op 18 mei stapt de ploeg van Louis van Gaal in de bus voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Overigens is de oefenmeester zelf afwezig, omdat hij naar Italië is afgereisd om AC Milan nog een keer te bestuderen en dus neemt assistent-trainer Gerard van der Lem de honneurs waar.

'Veel tijd om te feesten was er niet'

Het elftal kroonde zich de week daarvoor tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Volendam tot landskampioen van Nederland. De feestvreugde gierde nog door de aderen van de spelers, maar heel veel tijd om te feesten was er niet.

Generale repetitie van de Champions League-finale
Want Ajax wil de competitie ongeslagen afsluiten en dus moet er nog gewonnen worden op bezoek bij Feyenoord en in eigen huis tegen FC Twente. Daarnaast treedt de ploeg een week later in Wenen aan in de Champions League-finale tegen AC Milan. Het zijn hoogtijdagen in de hoofdstad.

'Sterkhouders zoals Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Jari Litmanen, Finidi George, Ronald de Boer en Patrick Kluivert kregen rust.'

 “Wij benaderden deze wedstrijd eigenlijk hetzelfde als elke andere wedstrijd”, begint Reuser stoïcijns over De Klassieker in de havenstad van dat seizoen. “Natuurlijk is er tegen Feyenoord wat meer belang bij, omdat het de aartsrivaal is, maar eigenlijk werd dat van buitenaf gecreëerd. Wij wilden die wedstrijd gewoon winnen.”

Ajax niet op oorlogssterkte
Toch kiest de technische staf ervoor om tijdens die wedstrijd de nodige spelers te sparen. Sterkhouders zoals Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Jari Litmanen, Finidi George, Ronald de Boer en Patrick Kluivert krijgen rust. Dat betekent dat spelers zoals Reuser, Nordin Wooter, Peter van Vossen en Fred Grim in de basis beginnen.

"Ik hoopte mezelf in de kijker te spelen voor een plekje in de selectie tijdens de finale."

“Onze bank was toen ook enorm sterk”, gaat de oud-Ajacied verder. “De lat lag bij ons toen zo hoog. We wisten onderling van elkaar wat er moest gebeuren. Op het moment dat er een aantal spelers werd vervangen, maakte dat dan ook niet zoveel uit. Zodra dat fluitje klonk, wisten we wat ons te doen stond.”

Ajax-machine draait ook in De Kuip
Dat blijkt ook in De Kuip. Al hebben de bezoekers het in de openingsfase nog even lastig. Feyenoorder Henrik Larsson lijkt zelfs de 1-0 te maken, maar zijn treffer werd geannuleerd.. “Het ging eigenlijk lange tijd heel erg gelijk op”, memoreert de middenvelder zich. “Toen wij die goal maakten, was het wel klaar.”

Ajax komt op 1-0 na een goede aanval door Marc Overmars. In de 2de helft lopen de Amsterdammers door treffers van Nwankwo Kanu (2), Edgar Davids en Van Vossen uit naar 0-5 en dat was volgens Reuser een logisch gevolg.

“Als het bij ons ging lopen, dan waren we vaak niet te stoppen. Eigenlijk hadden we dat seizoen het perfecte team en dat bleek ook toen we de Champions League wonnen.”

“We speelden die wedstrijd met een hoop jongens die tegen Ajax 1 aan zaten. We hadden dat seizoen in de selectie echt de perfecte mix. We houden routiniers zoals Rijkaard en Blind, maar ook enorme talenten zoals Clarence Seedorf, Davids en Kluivert. Daarnaast hadden we een uitstekende technische staf. Het viel allemaal op de goede plek en ik denk dat wij daarom ook zo goed waren.”

Plekje in de selectie
“Voor mij was elke wedstrijd toen gaaf om te spelen, omdat ik er net bij zat. Ik hoopte mezelf in de kijker te spelen voor een plekje in de selectie tijdens de finale, maar dat lukte uiteindelijk niet. Toch ben ik enorm blij dat ik deze periode heb meegemaakt. Niet iedereen kan zeggen dat die de Champions League heeft gewonnen.”

Reuser zat na de Europese dominantie van Ajax dicht tegen een basisplaats aan. Na jaren geconcurreerd te hebben met wereldtoppers zoals Litmanen en Overmars was het eindelijk zover. “Het laatste half jaar van Van Gaal heb ik veel gespeeld, maar hij ging toen naar FC Barcelona. Daarna moest ik weer achteraan in de rij aansluiten.”

Tevens liep de oud-speler een dubbele beenbreuk op, waardoor hij lange tijd uit de roulatie was. Toch denkt de voormalig middenvelder van Ajax niet dat dat de reden was dat zijn definitieve doorbraak
uitbleef. “De geschiedenis heeft bewezen dat ik uiteindelijk net niet goed genoeg was voor dit niveau, maar ik ben blij dat ik er bij ben geweest.”

Tekst: Ajax.nl/Ruben Beukers
Beeld: Ajax.nl/Louis van der Vuurst

Bekijk ook: Ajax - Hajduk Split 1995

toen-ajax-in-aanloop-naar-cl-finale-feyenoord-van-de-mat-speelde-3

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl