'Topseizoen' voor Ajax O15 voelt als onafgemaakt

topseizoen-voor-ajax-o15-voelt-als-onafgemaakt
topseizoen-voor-ajax-o15-voelt-als-onafgemaakt

Socials

De spelers waren volgens de jeugdtrainer juist gretig om de kroon op het seizoen te zetten. Het team kende een reeks van 18 wedstrijden op rij waarin niet werd verloren, maar toch kwam er een dipje na de winterstop. Er werd 2 keer onnodig verloren.

De mannen van Veldman herpakten zich en wonnen daarna van concurrenten Feyenoord (6-1) en AZ (3-2). Het ging dus net weer de goede kant op. “Na de winterstop moesten wij er even inkomen, maar ik vond ons al snel enorm dominant. Zeker ons aanvalsspel was op een gegeven moment goed.”

Verbeterpunten voor het hele team
“Dit is een hele leuke en goede groep”, gaat Veldman verder. “Dit seizoen hebben we een aantal talentvolle jongens al vervroegd doorgeschoven naar een hoger elftal. Daarnaast hebben we ook de toon gezet als je kijkt naar de selecties van de Nederlandse jeugdteams. Een hoop jongens van ons zaten daar in.”

'Zij kunnen voorin wél zo goed renderen, omdat het daarachter goed staat en ze aanvoer krijgen.'

De trainer is lovend over zijn pupillen, maar ziet tegelijkertijd ook nog de nodige verbeterpunten. “Deze groep moet nog dominanter en slimmer worden in het aanvalsspel. Tegen Feyenoord wonnen we thuis met 6-1 en we gaven toen amper een kans weg. Toch kregen we nog een goal tegen. Datzelfde hadden we ook tegen AZ. We moeten de mindset hebben om alles eruit te halen wat er in die wedstrijd zit.”

Voorste linie heeft een topseizoen
Of het een verrassing is dat O15 het team is met de meeste gescoorde doelpunten? Misschien niet, want Veldman beschikt over 3 zeer trefzekere aanvallers. Noah Gesser, Mohamed Hamouchi en David Kalokoh waren met z’n drieën het afgelopen seizoen goed voor 49 goals. Dat is net iets meer dan de helft van alle gescoorde doelpunten: 84.

“Ze scoren ontzettend veel, maar ze krijgen ook enorm veel vrijheid. Ze hebben kwaliteiten die elkaar aanvullen. Zij kunnen voorin zo goed renderen, omdat het daarachter goed staat en ze aanvoer krijgen. Dat helpt enorm mee. Doordat het team goed staat, kan de aanval ook weer belangrijk zijn.”

Topscorer van de Toekomst
Met Kalokoh heeft O15 de topscorer van de Toekomst in de gelederen. De aanvaller maakte 20 doelpunten en gaf daarnaast ook nog eens 12 assists. Zijn trainer zag het afgelopen seizoen een mooie ontwikkeling bij hem.

'Hij kan aan de binnenkant en de buitenkant komen, heeft een actie en kan een goal maken.'

“Dit is voor David zijn 2e jaar in Amsterdam. Ik ken hem vooral als een introverte jongen buiten het veld, maar binnen de lijnen is hij weer extravert. In het zestienmetergebied kan hij weergaloze acties maken en beschikt hij over een gezonde agressie. Ik vind het een mooie speler om naar te kijken. Het is een bescheiden jongen met enorm veel talent. Hij is in mijn ogen een moderne aanvaller. Hij kan aan de binnenkant en de buitenkant komen, heeft een actie en kan een goal maken. Maar uiteraard is hij nog jong, dus heeft hij nog genoeg stappen te zetten.”

Overgang naar nieuwe groep
De komende week zal de ploeg van Veldman in kleine groepen trainen op de Toekomst. Na het pinksterweekend zit het er voor de huidige O15 op en gaat het team over in een nieuwe elftal. “Dan gaan we alweer aan de slag voor het seizoen 2020-2021. We gaan door tot begin juli en daarna krijgen de spelers zomervakantie. In augustus starten we dan weer op en we hopen dat we daarna weer
iets van wedstrijden kunnen spelen, maar dan moet dat wel veilig zijn.”

Lees ook: Charlie Setford: talentvol, ambitieus en Engels international

Tekst: Ajax.nl/Ruben Beukers
Beeld: Ajax.nl/Pro Shots

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl