Uit het fotoalbum van Edson Álvarez: 'Leven op social media is niet echt'

uit-het-fotoalbum-van-edson-alvarez-leven-op-social-media-is-niet-echt
uit-het-fotoalbum-van-edson-alvarez-leven-op-social-media-is-niet-echt

Socials

In deze rubriek haalt een Ajacied aan de hand van foto’s bijzondere herinneringen op aan zijn jeugdjaren. In deze aflevering bladeren we door het fotoalbum van de Mexicaan Edson Álvarez.

"Dit vind ik een heel mooie foto! Ik ben opgegroeid in Tlalnepantla de Baz, dichtbij Mexico City. Ik had vroeger nooit veel speelgoed, maar wel altijd een bal. Meer had ik niet nodig. Soms gaf mijn opa mij speelgoed voor mijn verjaardag, maar dat hoefde ik niet. Ik wilde alleen maar met de bal zijn. Op de foto is te zien dat mijn moeder al dacht aan mijn toekomst. Toen droeg ik al de Ajax-kleuren, haha!”

'Voor mensen in Mexico zijn er vaak 2 wegen: school of drugs. In mijn geval waren er 3 wegen: school, drugs of voetbal'

"Voetbal is al van kleins af aan mijn leven. Ik heb alles aan voetbal te danken. Zonder voetbal had ik niet kunnen voorspellen wat ik had gedaan. Ik ben opgegroeid in een onveilige buurt met veel criminaliteit. Voor mensen in Mexico zijn er vaak 2 wegen: school of drugs. In mijn geval waren er 3 wegen: school, drugs of voetbal. Ik ging vaak voetballen, terwijl ik eigenlijk huiswerk moest maken. Dan werd mijn moeder boos. Maar uiteindelijk heb ik de juiste keuze gemaakt, denk ik.’’

"In Mexico en Centraal-Amerika is familie het belangrijkste dat er is. Mijn ouders, broertje en zusje zijn overgekomen naar Nederland, omdat het normaal voor mij is om ze om me heen te hebben. We willen altijd samen zijn. Daarin merk je wel een verschil met Nederland: hier zijn mensen meer individueel ingesteld."

"Ik lijk qua gezicht heel erg op mijn vader Evaristo. Maar mijn persoonlijkheid is een mix van hoe mijn ouders zijn. De vechtmentaliteit heb ik van mijn vader en de sociale kant van mijn moeder Adriana. Mijn vader zei altijd: 'Je moet vechten voor het leven dat je wil.' Mijn moeder zei juist: 'Je moet slimme keuzes maken in het leven, ook naast het voetbal.' Van allebei heb ik veel geleerd."

"Ik herinner mij deze foto héél goed! Je ziet dat mijn broer zijn arm om mij heen heeft. Hij doet dat altijd bij mij. Hij beschermt mij al sinds jongs af aan. Als ik op de straat lastig werd gevallen, dan was mijn broer er altijd om me te beschermen. Hij nam het voor me op. Ik hou van deze foto, want mijn broer is nog steeds hetzelfde als toen. Hij stuurt me voor en na iedere wedstrijd berichten als: 'Broer succes, wees voorzichtig. Je bent de beste'."

'Je ziet dat mijn broer zijn arm om mij heen heeft. Hij doet dat altijd bij mij'

"Onze gezichten zijn exact hetzelfde. Soms loopt hij door de straten en wordt hij aangesproken: 'Hey, ben jij Edson Álvarez?' Dan zegt hij vol trots: 'Nee, dat is mijn broertje!' Qua persoonlijkheid is hij anders, hij is iets verlegener en ziet het leven in een ander perspectief. Hij werkt ook hard, alleen hij is sneller tevreden met zijn leven, terwijl ik alleen maar meer wil. Dat is het enige verschil tussen ons."

"Mijn leven is heel erg veranderd. Ik kan het niet beschrijven. Ik ben heel trots op mezelf. Toen ik klein was vochten mijn ouders voor mijn leven, nu vecht ik voor hun toekomst. Ik heb een mooi huis in Amsterdam en een mooie auto. Dat soort dingen had ik niet in Mexico. Ik reisde daar altijd met de bus of de trein."

"Facebook gebruik ik voor vrienden. Twitter heb ik ook, maar Instagram vind ik het leukst. Je kan mijn hele leven zien op Instagram. Ik hoor vaak van mensen dat ze het leuk vinden dat ze nog mijn allereerste foto kunnen zien. Ik wilde op een gegeven moment al mijn jeugdfoto’s verwijderen van mijn account, maar mijn moeder zei: 'Nee doe dat niet, de mensen vinden het leuk om je groei als mens te zien'."

'Je moet mij niet willen zijn, je bent jezelf en speciaal op die manier'

Álvarez vervolgt: "Maar het leven op social media is niet écht. Mensen met heel veel volgers op Instagram laten graag zien hoeveel telefoons, auto’s en huizen ze hebben. De volger ziet dat en denkt alleen maar: dat wil ik ook, mijn leven stelt minder voor. Ik zou ook makkelijk mijn auto en huis kunnen laten zien, maar daar hou ik niet van. Misschien voelen mijn volgers zich daardoor minder over hun eigen leven. Dat wil ik niet."

"Ik probeer mijn persoonlijkheid te laten zien en niet de status die ik heb. Bij iedere foto voeg ik ook een levensles toe. Ik gebruik Instagram voor mijn fans, om ze te laten zien wat ik voel en denk. Maar niet om ze te laten denken dat ze mijn leven moeten willen hebben. Je moet mij niet willen zijn, je bent jezelf en speciaal op die manier."

Bienvenida mi pequeña princesa.😍🎀 // Welcome my little princess.😍🎀 pic.twitter.com/6vTqSVBMqT

— Edson Álvarez (@EdsonAlvarez19) October 24, 2019

Lees ook: Uit het fotoalbum van Ryan Gravenberch

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Archief Edson Álvarez