Uit het fotoalbum van Naci Ünüvar: 'Vanaf m'n 4e al Ajax-fan'

uit-het-fotoalbum-van-naci-unuvar-vanaf-mn-4e-al-ajax-fan
uit-het-fotoalbum-van-naci-unuvar-vanaf-mn-4e-al-ajax-fan

Tags

  • #Ünüvar

Socials

In deze rubriek haalt een Ajacied aan de hand van foto’s bijzondere herinneringen op aan zijn jeugdjaren. In deze aflevering bladeren we door het fotoalbum van de jonge spelmaker Naci Ünüvar.

Debuut voor Oranje
“In O14 is het voor mij allemaal begonnen met het Nederlands elftal. Ik kan mij de 1e keer dat ik werd opgeroepen nog wel herinneren. We speelden eerst van die selectiewedstrijden en uiteindelijk werden er 22 spelers gekozen die de O14 zouden vormen. Ik was erg blij dat ik erbij zat. Ik maakte mijn debuut in een wedstrijd tegen Tsjechië en dat was echt een hoogtepunt voor mij.”

“Ik heb met de jeugdelftallen van Nederland al heel veel mooie momenten meegemaakt. Op deze foto was ik bijvoorbeeld belangrijk met 2 goals en mocht ik ook aanvoerder zijn.”

“Daarnaast heb ik al het genoegen gehad om verschillende jeugdtoernooien zoals EK’s en zelfs een WK te spelen. Dat laatste was ook echt fantastisch. We gingen 5 weken van huis en zaten aan de andere kant van de wereld: Brazilië. Het werd echt heel serieus genomen. Er ging pers mee, de wedstrijden werden uitgezonden, noem het maar op. Een hele mooie ervaring.”

Eerste contract bij Ajax
“Mijn contractondertekening! Dit was echt een mooi moment. Niet alleen voor mij trouwens, maar ook voor mijn hele familie. Ik ben vanaf m’n 4e al Ajax-fan, dan is dit wel een droom die uitkomt. Ik heb op m’n 6e aan de talentdagen meegedaan, ben daarna begonnen in de jongste jeugd en heb daarna alle andere jeugdelftallen doorlopen.”

'Toen ik na de training van de trainer te horen kreeg dat ik bij de wedstrijdbespreking moest zitten, had ik al een vermoeden.'

“Ik hoopte dat deze beloning zou komen en gelukkig kwam die ook. Ik weet nog wel goed dat ik na dit moment al snel besefte dat ik meer wilde. Dan is het wel grappig dat het nog geeneens een jaar heeft geduurd dat ik mijn debuut in het betaalde voetbal en in Ajax 1 heb gemaakt. Voor iemand die echt Ajacied is, is dit heel erg mooi. Ik wilde de eerste stappen in mijn profcarrière per se bij Ajax zetten.”

Een debuut om van te dromen
“Als jonge jongen droom je ervan om je debuut in Ajax 1 te maken. Dat dit moment al zo snel na mijn contractondertekening kwam, was dus enorm mooi. Ik heb echt genoten van deze dag. Ik voelde al een paar dagen van tevoren aan dat het weleens zover zou kunnen zijn. Toen ik na de training van de trainer te horen kreeg dat ik bij de wedstrijdbespreking moest zitten, had ik al een vermoeden. Na de bespreking zag ik mijn naam staan bij de wedstrijdselectie. Toen hoopte ik wel dat ik mijn debuut mocht maken."

'Voor de aftrap stonden jongens van FC Barcelona 1 ook op het veld. Lionel Messi was daar dus ook bij bijvoorbeeld.'

“Op de wedstrijddag was ik niet echt nerveus. Het was meer dat ik er enorm veel zin in had. Ik voelde me ook best wel goed. Dat gevoel werd alleen maar beter toen ik tijdens de warming-up al werd toegezongen door de supporters. Toen ik mocht warmlopen begonnen ze wéér mijn naam te scanderen. Dat was echt een mooi gebaar van de fans.”

“Ik zat lekker in m’n vel en toen ik erin kwam, was ik er klaar voor. Elke keer als ik de bal kreeg, veerde het publiek op. Dat was leuk om mee te maken. Uiteindelijk verdiende ik een penalty en ik wilde die heel graag nemen. Het hele team wees naar mij dat ik hem moest nemen en toen gaf Klaas Jan (Huntelaar, red.) mij die bal. Scoren bij je debuut is ook iets waar je alleen maar van kan dromen.”

“Dit was tijdens het HETT-toernooi. Dat is een toernooi waar Ajax een aantal spelers voor uitnodigt om te bekijken of zij in de jeugdopleiding mogen spelen. Na de talentdagen was ik hiervoor geselecteerd met nog 9 of 10 andere jongens. We speelden tegen allerlei amateurclubs uit de buurt. Van het toernooi zelf weet ik niet zoveel meer. Wel weet ik dat ik écht heel zenuwachtig hier was. Veel zenuwachtiger dan voor mijn debuut.”

‘Als het stadion vol zit of er staat druk op, dan voel ik me vaak op m’n best.’

“Ik was op jonge leeftijd al voor Ajax, dus ik wilde echt héél graag bij Ajax spelen. Ik vond mezelf hier ook nog niet zo heel goed. Ik was echt klein, had weinig snelheid of explosiviteit. Toen het bijna
zomervakantie was, kwam er een brief in de brievenbus van Ajax. Daarin stond dat ik bij de club mocht voetballen. Toen heb ik dat gelijk aan al m’n vrienden in de buurt verteld. Ze geloofden me eerst niet, dus moest ik die brief thuis weer ophalen.”

Druk haalt het beste naar boven
“Dit was tijdens de opening van het ‘Estadi Johan Cruyff’ in Barcelona waar we met Ajax O19 voor waren uitgenodigd. Omdat het een opening was, waren er enorm veel mensen aanwezig. We merkten tijdens de warming-up dat het vol kwam te zitten en toen ging het bij ons écht leven. Oké, het was een oefenwedstrijd, maar we wilden echt winnen.”

“Voor de aftrap stonden jongens van FC Barcelona 1 ook op het veld. Lionel Messi was daar dus ook bij, bijvoorbeeld. Op deze foto scoorde ik de 0-2. We speelden echt heel goed deze wedstrijd. Dat kwam ook omdat we ons beste spel wilden laten zien. Als het stadion vol zit of er staat druk op, dan voel ik me vaak op m’n best. Dat was hier, maar ook op de Future Cup, in de Youth League en bij mijn debuut.”

Lees ook: Uit het fotoalbum van Lassina Traoré: 'Het voetbaltalent heb ik duidelijk van haar'

Tekst: Ajax.nl/ Ruben Beukers
Beeld: Ajax.nl

Tags

  • #Ünüvar

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl