UPDATE CULTELFTAL | Dani is onze nummer '10'

update-cultelftal-dani-is-onze-nummer-10-
update-cultelftal-dani-is-onze-nummer-10-

Socials

We maken deze week per linie de opstelling van ons cultelftal bekend. Morgen (1 mei) gaan we om 10:00 uur verder met de rechtsbuiten. Om 12:00 en 14:00 uur volgen respectievelijk de spits en de linksbuiten.

Het elftal ziet er tot dusver als volgt uit:
Jeroen Verhoeven (doelman)
Hatem Trabelsi (RB), Davinson Sánchez (RCV), Heiko Westermann (LCV), Mitchell Dijks (LB)
Gabri (RH), Dani (10), Enoh (LH),

RH - Gabri
De Ajax-fans lazen het nieuws ongetwijfeld handenwrijvend toen bekend werd gemaakt dat een speler van FC Barcelona was gecontracteerd. Gabriel Garcia de la Torre, alias Gabri, tekende in juni 2006 bij Ajax.

Gabri was geen typische Ajax-middenvelder. De Spanjaard had geen fluwelen techniek, maar moest het juist hebben van zijn duelkracht, rushes en passie die hij in de strijd gooide. Het zorgde ervoor dat de oud-speler van FC Barcelona in de armen van het publiek gesloten werd.

Uitdelen wanneer het moest
In Amsterdam won de middenvelder in totaal 4 prijzen: de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker 2 keer. De Spanjaard ging altijd volop in de strijd en soms wel eens over het randje. In de bekerfinale van 2007 tegen AZ kreeg Gabri een rode kaart, nadat hij een speler van de tegenstander een elleboogstoot had gegeven. De Catalaan hield niet van opgeven en deelde als het nodig was een tik uit.

Onze definitie van een cultspeler:

Voetballer die zeer geliefd is bij (een klein deel van) het publiek, ondanks relatief (meestal) weinig succes. Bij het horen van de naam is er direct sprake van herkenning en enige nostalgie.

De Spaanse controleur raakte in zijn periode bij Ajax helaas ook veelvuldig geblesseerd. Mede daardoor kon Gabri niet altijd laten zien wat hij in huis had. Toch was de Spanjaard vereerd dat hij het rood-witte shirt mocht dragen.

LH - Eyong Enoh
Hard, maar rechtvaardig. Zo zouden we deze Kameroener het beste kunnen omschrijven. Eyong ‘Tarkang’ Enoh was bij de achterban van Ajax een geliefd persoon.

Na zich in te kijker te hebben gespeeld bij satellietclub Ajax Cape Town mocht de jonge Kameroener stagelopen bij het grote Ajax. Dit deed Enoh dusdanig goed dat hij beloond werd met een contract. De middenvelder groeide bij Ajax uit tot een échte cultheld.

Niet alleen bikkelhard
De verdedigende middenvelder stak niet onder stoelen of banken dat hij gelovig was. Voor wedstrijden liet de Afrikaan altijd zijn gezicht in de kerk zien. Niets wilde hij aan het toeval overlaten. Vervolgens was het tijd voor de strijd op het veld.

Dat was bij Enoh letterlijk en figuurlijk het geval. Er moest gestreden worden, iets wat de Kameroener op het lijf geschreven was. Ook maakte Enoh wel eens fraaie goals. Bijvoorbeeld in 2010, een fraaie volley, in de topper tegen FC Twente.

Hele andere carrière na het voetbal 
In Amsterdam won Enoh de KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal en tweemaal de landstitel. Na een lange carrière als profvoetballer koos de middenvelder voor iets héél anders. Hij besloot namelijk om Life Coach te worden en mensen te inspireren met wijze levenslessen.

En hij kwam recentelijk nog even op bezoek op sportcomplex de Toekomst.

DANI - CAM/10
Een elegante Portugees die niet alleen geadoreerd werd door Ajax-supporters, maar ook door heel veel vrouwen in Nederland. Een speler waarvan misschien meer posters dan shirts werden verkocht. Natuurlijk krijgt ook Dani een plekje.

In de zomer van 1996 trok Ajax de Portugese middenvelder Daniel da Cruz Carvalho (Dani) aan. Hij kwam over van Sporting Lissabon. Dani was in alles wat hij deed stilistisch. Op het veld, maar ook daarbuiten. Met name buiten de lijnen stond de Portugees erom bekend veelvuldig te scoren.

De oud-Ajacied werd in zijn periode bij Ajax dan ook veelvuldig – en meerdere keren per week – gespot in het Amsterdamse uitgaansleven. De middenvelder was bij de vrouwelijke Ajax-aanhangers enorm populair vanwege zijn looks

Te weinig laten zien op het veld
De aantrekkingskracht op vrouwen en alle aandacht van het andere geslacht betekende echter niet dat de Portugees niet goed genoeg was voor Ajax. Zo benadrukte ook zijn oud-teamgenoot Ronald de Boer. “Ik heb op de trainingen en wedstrijden bij vlagen genoten van hem.”

Toch hadden ook Dani’s teamgenoten door dat het de verkeerde kant op ging met hem. “Hij was soms achter de schermen ook flink bezig. Dat breekt je op. Je kan veel hebben, maar als je geen rust pakt, dan gaat het verkeerd.”

Wereldgoal tegen Atlético Madrid
Zo nu en dan liet de Portugees wél zien wat hij in huis had. Zo maakte hij ooit in de Champions League een fabelachtige goal tegen Atlético Madrid. Het was 1 van de weinige hoogtepunten in zijn tijd bij Ajax.

Na zijn actieve carrière werkte Dani onder meer als analist op de Portugese tv.

Lees ook: Dijks maakt achterhoede compleet
Check ook
: De ultieme cultkeeper van Ajax: Jeroen Verhoeven

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl