Winterfestival laat je onderdompelen in rijke Ajax-historie

winterfestival-laat-je-onderdompelen-in-rijke-ajax-historie
winterfestival-laat-je-onderdompelen-in-rijke-ajax-historie

Socials

Het 2e Ajax Winterfestival neemt je sowieso direct bij de hand in een dag vol visuele hoogtepunten over de rijke clubhistorie. Ajax heeft, in samenwerking met de Johan Cruijff ArenA, z’n deuren geopend voor jong en oud, valt te zien aan het gemêleerde gezelschap dat binnenwandelt.

“Kijk, bij die wedstrijd, waar Suarez staat te juichen: daar was papa bij”, wijst een vader z’n zoon op 1 van de uitgestelde foto’s. De karaktervolle plaatjes van Van de Vuurst brengen herinneringen naar de oppervlakte.

Vader en zoon
Op het Ajax Winterfestival voeren vooral verschillende documentaires over de club de boventoon. Als de eerste films beginnen, druppelen ook bekende gezichten als Ronald de Boer, Gerard van der Lem en Sjaak Swart (‘Is dat die meneer van Koning TOTO?', vraagt een jong ventje) binnen. De anekdotes rollen makkelijk van de tong bij de (oud)Ajacieden.

“Pa, ik zit nog in die 'docu' van Lasse Schöne.”

Ook de festivalgangers zelf hebben allemaal hun eigen Ajax-moment. Siem (zoon) en Wouter de Wit (vader) uit Oud-Beijerland zijn voor de 2e keer in de ArenA. “De eerste keer was met de Johan Cruijff Schaal”, vertelt pa. “We komen nu net binnen. We willen graag de documentaire van keeper Andre Onana bekijken. En gaan zo nog even de stadiontour doen.”

“Ook naar de kleedkamers?”, vraagt zoon Siem met prangende ogen. Als papa instemmend ‘ja’ knikt, is de lach van Siem een stil, maar veelzeggend antwoord.

Verderop in de gang van de 4e verdieping van het stadion, tussen 2 zalen in waar documentaires worden uitgezonden, wijst Youri Aal uit Hoorn naar de beeldschermen met daarop het programma van de dag. “Pa, ik zit nog in die 'docu' van Lasse Schöne.”

De tiener vertelt hoe hij stomtoevallig jaren geleden bij een rondleiding in het stadion de toen kersverse Ajacied tegen het lijf liep, bij diens presentatie bij de Amsterdammers. “Schöne werd rondgeleid door Frank de Boer, toen trainer bij Ajax. Ik ging met De Boer op de foto, omdat ik die dag jarig was. En toen op dat moment werd alles gefilmd.”

'Waar heeft hij het over?'
Iedereen volgt gedurende de dag z’n eigen weg. De ene gaat naar de documentaire ‘De Patatgeneratie’ de ander zoekt juist in docu’s over Piet Schrijvers –zelf ook aanwezig- of Mister Ajax, Sjaak Swart z’n ultieme jeugdherinnering.

Prachtige verhalen van echte Ajax-iconen! ��❤️#AjaxWinterfestival pic.twitter.com/PIQ41CtZ9a

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 29, 2019

Opvallend genoeg lijkt oud-Ajax-trainer Van der Lem af en toe in meerdere zalen tegelijk z’n opwachting te maken. Hij is 1 van de hoofdrolspelers in de film over het Ajax-team van 1995, 'We are the Champions'. Als assistent-trainer van Louis van Gaal speelde hij een belangrijk rol in het succes van de Amsterdammers.

“Ik deed samen met Louis de trainersopleiding, begin jaren 90. Toen zei hij al tegen mij: 'Wij kunnen samen de toekomst van Ajax veranderen'. Ik zat toen zelf nog bij HFC Haarlem en dacht: waar heeft hij het nou over? Een half jaar later werd ik door Leo Beenhakker gebeld en werd ik hoofd jeugdopleidingen bij Ajax. De hoofd van een opleiding, die ik zelf nooit afmaakte. Later werd ik assistent bij Louis.”

De inmiddels 67-jarige Van der Lem vertelt verderop in de dag in de Ajax-podcast hoe hij ervoor zorgde dat Edgar Davids op de jeugdopleiding van de Amsterdammers bleef en hoe ze nog bijna Jari Litmanen bij Ajax lieten vertrekken toen hij als stagiair in Amsterdam speelde. Een ‘slechtnieuwsgesprek’ was al ingepland. Een laatste oefenwedstrijd tegen Chelsea begin jaren 90 bracht verandering. De Fin werd uit nood op ‘10’ gezet in dat duel. De rest is geschiedenis. Die podcast is in maandag 30 december te vinden op de kanalen van Ajax.

Sonny Silooy
Als de middag vordert, komt de première van de documentaire van 'Ajax in China' steeds meer in het zicht, het slotstuk van de dag. Sonny Silooy reist voor de Ajax Coaching Academy de hele wereld over en was ook in Azië.

'Ik heb met Rinus Michels, Johan Cruijff en Louis van Gaal mogen samenwerken. Ik weet dus waar ik over praat.'

"Ik heb op het vliegveld van Guangzhou de eerste beelden al kunnen zien. Het is zo’n andere wereld, daar in China”, vertelt hij als hij op het punt staat de premièrezaal in te wandelen. “Heel veel mensen praten geen Engels daar, het is vaak met handen en voeten dingen overbrengen. Maar dat gaat op zich wel.”

“Ik heb veel respect voor Ajax-trainers die daar zonder hun vrouw naartoe zijn gegaan. Ik heb daar zelf 3 weken gezeten zonder vrouw. Dat is niet erg, want ik weet dat ik een paar weken later weer naar haar terugga. Maar zij werken daar voor meerdere jaren.”

Grote trainers
Onder andere in China proberen ze de Ajax-filosofie over te brengen. Voor Silooy is dat ‘een eitje’, vertelt hij. “Ik heb met Cruijff, Van Gaal en Rinus Michels mogen samenwerken. Zij hebben het Nederlandse voetbal grootgebracht. Ik weet dus waar ik over praat. Het is fijn om dat soort verhalen hier verder te kunnen vertellen.”

Bekijk ook: Preview 'Ajax in China': 'Het is geen Amsterdam'
Lees ook: Documentaire 'Ajax in China' zondagavond te zien op Fox Sports 1

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials