Ajax Doc | Ajax 1971 : de eerste Europa Cup

Op 2 juni 1971, won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam, werden de spelers als helden ontvangen.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

In deze uitgebreide documentaire gaan enkele hoofdrolspelers vijftig jaar terug in tijd. Heinz Stuy, Sjaak Swart en doelpuntenmaker Arie Haan vertellen hoe zij de finale hebben beleefd. 

Zo keek doelman Stuy zijn ogen uit toen hij op die gedenkwaardige avond voor de eerste keer het veld betrad. "Er zaten dertig-, veertigduizend Ajax-supporters in het Wembley Stadion. Het enige wat ik dacht toen ik het veld op kwam, was: die kòmmen allemaal voor mijn."

Dankzij doelpunten van Dick van Dijk en Haan won Ajax vijftig jaar geleden voor de eerste keer de belangrijkste Europese prijs. In deze doc komen ook drie Ajax-fans aan het woord die na het fluitsignaal spontaan het veld op renden. "Het gebeurde allemaal in de euforie. Het was een soort impuls. We waren niet te houden."

Voor Stuy is de bekerwinst van 1971 nog altijd de mooiste uit zijn carrière. "Veertigduizend Ajax-supporters zaten op de tribune met één verlangen: ze wilden de Europa Cup 1 winnen na de verloren finale in 1969 tegen AC Milan. Dat gebeurde nu. De mensen waren verschrikkelijk blij."

Beleef de Europese triomf door de ogen van Stuy, Swart en Haan en verschillende Ajax-supporters.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Gerelateerde artikelen

Cruijffpanathumb

'Ajax 1971: de eerste Europa Cup' vanaf woensdag online te zien

Het is woensdag 2 juni precies vijftig jaar geleden dat Ajax zijn eerste Europa Cup 1 wist te winnen. Op het Engelse Wembley werd in de finale Panathinaikos met 2-0 verslagen. De documentaire ‘Ajax 1971: de eerste Europa Cup’ is vanaf woensdag te zien op deze site.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Cruijffgroningen

Ajax Doc | De erfenis van Johan Cruijff

Het is 25 april, de verjaardag van Johan Cruijff. Wat heeft hij nagelaten in de voetbalwereld? Trainers als Arrigo Sacchi en Arsène Wenger beschrijven welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. Ajax' nummer veertien overleed op 24 maart 2016, maar leeft nog altijd voort in de gedachtegang van vele voetballers en trainers wereldwijd.

Tags

  • #Cruijff

Socials