Ajax Doc | 'Ajax 2002/2003: Rock-'n-roll in Europa'

Hoe dramatisch het eindigde, zo flitsend was de Europese campagne van Ajax in het seizoen 2002/2003. Onder leiding van Ronald Koeman liet een nieuwe generatie Ajax-talenten zich zien aan Europa. Naast trainer Koeman blikken we met Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meijde en Cristian Chivu terug op dit memorabele UEFA Champions League seizoen.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

De meeste Ajacieden uit de jonge selectie van Koeman spelen voor het eerst op het hoogste podium in Europa. Van der Meijde: "We waren voor niemand bang, we gingen gewoon de wedstrijden spelen. De Arena zat vol, elke wedstrijd was gewoon een feest." Koeman herinnert zich: "Het waren allemaal mannetjes, in de positieve zin van het woord".

Ajax eindigt in de eerste groepsfase als tweede, achter Internazionale, maar voor Olympique Lyon en Rosenborg. Daardoor kwalificeert Ajax zich voor de tweede groepsfase. De opzet van de Champions League in dat seizoen is anders dan anders. Er worden twee groepsfases gespeeld. En die tweede groep is ijzersterk. Ajax wordt gekoppeld aan AS Roma, Valencia en Arsenal. Hoe verder de Ajacieden komen in de Champions League, hoe hechter het collectief wordt. Na vier gelijke spelen en één overwinning uit de eerste vijf duels, moet het duel met AS Roma in Italië de beslissing brengen voor een plek in de knock-outfase. Het 1-1-gelijkspel in de Italiaanse hoofdstad is genoeg voor de kwartfinale van de Champions League.

Memorabel seizoen
Het tweeluik met AC Milan volgt. Het duel in Amsterdam eindigt in 0-0, waardoor de return in Milaan allesbeslissend is. Ajax komt twee keer op achterstand, maar weet ook twee keer knap terug te komen dankzij treffers van Jari Litmanen en Steven Pienaar. Vanwege de uitdoelpuntenregel gaat Ajax door bij deze stand, maar in blessuretijd gaat het mis. Jon Dahl Tomasson dompelt Ajax in rouw: 3-2. De hoofdrolspelers blikken desondanks met trots terug op het memorabele Europese seizoen. "Zonder Ajax was ik niet de speler geweest die ik nu ben", besluit Ibrahimovic.

Gerelateerde artikelen

Vandermeijde2003

Terug naar 2003: de wondergoal van Van der Meijde

Ajax haalde in seizoen 2002/2003 de kwartfinale van de UEFA Champions League. In de tweede groepsronde was de ploeg van Ronald Koeman in de thuiswedstrijd al te sterk voor het AS Roma met grote namen als Fransesco Totti, Cafú, Vincenzo Montella en Emerson. In Italië werd het vooral de wedstrijd van Ajacied Andy van der Meijde.

Tags

  • #UEL
  • #ROMAJA

Socials

Vangaal Uefa Cup 1280

Ajax Doc | De eerste van Louis

Op 13 mei 2022 ging de Ajax Doc 'De eerste van Louis' in premiere bij ESPN. Het was op die dag precies dertig jaar geleden dat Ajax de UEFA Cup won in het Olympisch Stadion ten koste van Torino. In de documentaire blikken hoofdrolspelers Louis van Gaal en Danny Blind terug op de Europese campagne van het seizoen 1991/1992. De volle 45 minuten zijn nu volledige te zien op Ajax.nl en in de Ajax App.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials