Ajax en AZ houden elkaar in bedwang tijdens oefenduel

Klaiberoefen1

Het besloten oefenduel Ajax - AZ is in 1-1 geëindigd. Nieuwkomers Davy Klaassen en Sean Klaiber begonnen beiden in de basis. De vriendschappelijke wedstrijd op sportpark de Toekomst werd ingepland om wedstrijdritme te houden voor de spelers die niet zijn uitgevlogen voor de interlandperiode.

• #AJAAZ

De openingsfase stond vooral in het teken van aftasten. Maar na een kwartier voetballen waren er binnen dertig seconden ineens kansen aan beide kanten. Eerst kwam AZ-spits Ferdi Druijf oog in oog te staan met Ajax-doelman Maarten Stekelenburg na een foutje van Lisandro Martínez. Stekelenburg kwam als winnaar uit het duel.

Aan de overkant werd rechtsback Klaiber weggestuurd. Hij gaf de bal laag terug ter hoogte van de strafschopstip, waarna Huntelaar uit kon halen. Zijn schot werd net voordat-ie de doelmond haalde geblokt.

AZ komt op voorsprong
De wedstrijd kabbelde ook daarna wat voort. Beide ploegen kregen het niet voor elkaar om de tegenstander echt de wil op te leggen. Uiteindelijk was het AZ dat de score opende na 25 minuten voetbal via een volley van Thijs Oosting.

Nog steeds had Ajax het na die openingstreffer lastig met het compacte AZ, totdat Neres vlak voor rust de bal van de voeten van Kenneth Goudmijn afsnoepte. Hij legde af op Lassina Traoré, die vrijstaand de bal achter Hobie Verhulst schoof: 1-1.

Zowel Klaiber als Klaassen vielen overigens positief op in de eerste helft. De rechtsback, die overkwam van FC Utrecht, zocht regelmatig de diepte langs de lijn. De rentree van Klaassen werd vooral gekenmerkt door veel balveroveringen.

Na rust viel Zakaria Labyad in voor Klaas Jan Huntelaar en zorgde hij voor het eerste gevaar aan Ajax-zijde. De Ajacied, die een basisplaats heeft veroverd in de competitie, schoot van een meter of twintig de bal met z'n wreef op de goal. Z’n zwabberende schot werd via doelman Verhulst en de buitenkant van de paal verwerkt tot een corner.

Op jacht naar de 2-1
Ajax pakte in de tweede helft steeds meer de overhand en had via Neres op 2-1 kunnen komen. Op aangeven van Antony schoot hij met links vanaf randje zestien op doel. Zijn schot belandde op de paal. Ajax drukte door en kreeg via Traoré opnieuw een mogelijkheid voor de voorsprong. Nu stond de doelman uit Alkmaar succes in de weg.

Minuten voor Ajax-talenten
In de laatste twintig minuten kregen wat Ajax-talenten zoals Donny Warmerdam, Neraysho Kasanwirjo en Brian Brobbey de kans om zich te laten zien. Verder gebeurde er niet veel meer op het veld. Daardoor bleef het 1-1.

De ploeg van Erik ten Hag komt zaterdag 17 oktober weer in actie in de Eredivisie. Dan is sc Heerenveen de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax - AZ 1-1 (1-1)
26. Oosting 0-1
44. Traoré 1-1

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Klaiber, Mazraoui (82. Kasanwirjo), Martínez, Rensch, Klaassen, Taylor (71. Warmerdam), Traoré (71. Brobbey), Antony (87. Mendez), Huntelaar (46. Labyad), Neres (87. De Waal)