Ajax in cijfers | Het jaar 2022 in vogelvlucht

Eind 2 1280
Eind 2 1280

Nummer 36, 27 overwinningen en 119 doelpunten. Een greep uit de cijfers van Ajax in het jaar 2022. Aan de hand van verschillende statistieken kijken we terug op het afgelopen jaar dat begon in Utrecht en eindigde in Emmen.

• #2022

Ajax sloot het jaar 2022 af op zaterdag 12 november in Emmen. Op het kunstgras van de plaatselijke FC eindigde het laatste duel van dit kalenderjaar in 3-3. Het was de 43e wedstrijd van de Amsterdammers in alle competities. De eerste vond ook buiten Amsterdam plaats, namelijk in Utrecht.

43 duels
We gaan terug naar zondag 16 januari 2022. In een op dat moment lege Galgenwaard hervat Ajax de competitie op bezoek bij FC Utrecht. Dankzij twee goals van de teruggekeerde Brian Brobbey en de openingstreffer van Antony winnen de Ajacieden met 0-3. Vier dagen later zette Ajax de grootste overwinning van 2022 neer. In de derde ronde van de KNVB Beker werd Excelsior Maassluis met 9-0 verslagen.

Totaal Aantal Wedstrijden Copy

Met dertig wedstrijden in de Eredivisie, acht in de UEFA Champions League, vier in het bekertoernooi en één om de Johan Cruijff Schaal komt het totaal aantal wedstrijden van Ajax in 2022 op 43. Daarvan werden er 27 winnend afgesloten, tien verloren en eindigde het zes keer gelijk. Ajax boekte 22 zeges in de Eredivisie, drie in het bekertoernooi en twee in de Champions League. De grootste nederlaag was tegen Napoli (1-6).

In die 43 wedstrijden vonden de Amsterdammers 119 keer het net. Die werden zo verdeeld:

Doelpunten

Brian Brobbey kroonde zich tot topscorer van het jaar 2022. De Ajacied maakte vijftien treffers en bleef daarmee collega-spits Sébastien Haller voor. De Frans-Ivoriaanse aanvaller maakte er, tot zijn vertrek naar Borussia Dortmund, twaalf.

Superspitsen
Ook als het gaat om thuis- en uitdoelpunten staan beide goaltjesdieven hoog genoteerd. Van alle duels in de Johan Cruijff ArenA in 2022 maakte Haller er tien, gevolgd door Steven Bergwijn met acht en drie spelers met zeven: Dusan Tadic, Davy Klaassen en Mohammed Kudus. Buiten de ArenA was het Brobbey die het vaakst scoorde: elf keer. Steven Berghuis (zeven) en Tadic en Klaassen (vier) maken de top drie compleet.

De meest voorkomende combinatie in 2022 was een doelpunt van Brobbey na een assist van Tadic: zeven keer. Ondanks dat Tadic andersom geen enkele assist van Brobbey ontving maakten zij 'samen' de meeste doelpunten het afgelopen jaar.

Een andere spits uit de selectie van Ajax had de minste minuten nodig voor een goal. Lorenzo Lucca had gemiddeld 42 minuten nodig, hij maakte er twee. Net als de Italiaan scoorde ook Mohamed Daramy tweemaal, hij had er gemiddeld 44 minuten voor nodig. Brobbey, die ook beschikt over een geweldig moyenne, had gemiddeld 97 minuten nodig voor zijn vijftien treffers. Tot slot werden er achttien treffers gemaakt door invallers, waarvan twaalf in de Eredivisie. Daarmee staat Ajax, samen met PSV, op plek één.

Sterk in slotfase
Als er wordt ingezoomd op het favoriete wedstrijddeel van Ajax van het afgelopen jaar vielen de meeste doelpunten in het laatste kwartier.

Goals Per Kwartier

Veertig spelers droegen in 2022 het shirt voor Ajax 1. Tadic stond de meeste minuten binnen de lijnen, namelijk 3595. Jurriën Timber (3407 minuten) en Daley Blind (3216 minuten) volgen de Ajax-aanvoerder. Berghuis speelde de meeste wedstrijden. De aanvallende middenvelder was actief in alle duels van Ajax in 2022 (43 stuks). De top vijf bestaat verder uit Klaassen (42 duels), Tadic (41 duels), Timber & Blind (40 duels) en Edson Álvarez (39 duels).

Er werden over een heel jaar gezien vijftien verschillende nationaliteiten binnen de lijnen gebracht. In de Eredivisie staat die teller bij Ajax op veertien, daarmee staan de Amsterdammers op een gedeelde vijfde plek.

Kijkend naar het verschil tussen Erik ten Hag en Alfred Schreuder zien we dat Ten Hag dertig verschillende spelers gebruikte. Schreuder deed daarentegen een beroep op 24 verschillende. Veertien Ajacieden kwamen het afgelopen jaar onder beide coaches in actie.

Elke dag Ajax
De Ajax-fans konden dit jaar op bijna iedere dag van de week minimaal één keer genieten van de Amsterdammers. Alleen op maandag werd er geen duel afgewerkt. De Ajacieden speelden, in alle competities, het vaakst op zondag (zestien keer) en zaterdag (dertien keer). Het hoogste puntengemiddelde per duel ligt op donderdag en vrijdag. Alle wedstrijden (drie) op die dagen werden winnend afgesloten.

Duels Per Dag

De maanden januari en augustus waren qua puntengemiddelde het sterkst. In die maanden won Ajax alle wedstrijden. Hierna waren maart en april gemiddeld gezien de beste Ajax-maanden van 2022.

Wedstrijden Per Maand

Er werd dit jaar één prijs binnengehaald: op woensdag 11 mei 2022 kroonde Ajax zich tot landskampioen en werd de 36e titel uit de clubhistorie veroverd. In de Johan Cruijff ArenA versloegen de Ajacieden sc Heerenveen met 5-0.