Liverpool - Ajax: twee grootmachten met een kleine gezamenlijke historie

Mistwedstrijdajaliv1280
Mistwedstrijdajaliv1280

Liverpool - Ajax is een wedstrijd tussen twee Europese giganten die gek genoeg weinig historie hebben tegen elkaar. Het is een duel tussen twee ploegen die samen tien keer beslag wisten te leggen op de Europese hoofdprijs: Ajax vier keer, Liverpool zes keer.

Tags

  • #UCL
  • #LIVAJA

Socials

Het is dinsdag de vijfde keer dat Ajax en Liverpool tegenover elkaar staan in een groot Europees toernooi. De eerste keer was in seizoen 1966/1967. Het duel in Amsterdam staat nog altijd bekend als 'de Mistwedstrijd'. Ajax won die wedstrijd met Rinus Michels als coach met 5-1. Klaas Nuninga scoorde twee keer. Cees de Wolf, Johan Cruijff en Henk Groot troffen allen één keer het doel.

Liverpool zou, zo dacht men in Engeland, in eigen huis het klusje alsnog klaren. Dat viel tegen voor de Engelse ploeg. In eigen huis kwam Liverpool niet verder dan 2-2, waardoor Ajax de volgende ronde bereikte. De laatste Europese ontmoeting met tegen Ajax was in het UEFA Champions League-seizoen 2020/2021. Beide wedstrijden in de groepsfase waren een prooi voor de Engelsen: 0-1 en 1-0.

Minimale nederlagen
In het seizoen 2020/2021 troffen beide ploegen elkaar ook in de groepsfase. Vanwege de coronapandemie was het decor twee keer niet zo fraai als het affiche. Zowel het eerste duel in de Johan Cruijff ArenA als de wedstrijd in Engeland werd afgewerkt zonder publiek. Het resultaat was evenmin teleurstellend. Ondanks een prima spelend Ajax gingen beide wedstrijden nipt verloren en was er telkens één Engelse treffer genoeg voor de overwinning.

In Amsterdam maakte Nico Tagliafico een eigen doelpunt en ook de return op Anfield werd beslist door één doelpunt. Curtis Jones bepaalde na een klein uur spelen de eindstand.

Ajax tegen...
Ajax heeft het doorgaans lastig tegen Engelse tegenstanders in de Champions League en voormalig Europa Cup 1. In dertig wedstrijden werd er negen keer gewonnen, acht keer gelijkgespeeld en dertien keer verloren. De laatste overwinning was in het seizoen 2018/2019 in de halve finale van de Champions League op bezoek bij Tottenham Hotspur. Het werd 0-1.

Spelers
Tijd om de focus te verleggen naar de verschillende spelers die onder contract staan of hebben gestaan bij beide ploegen. Zo speelden Luis Suárez, Jari Litmanen, Ryan Babel, Christian Poulsen en Jan Mølby ooit in het rood-wit van Ajax en het rood van Liverpool. De Deen Mølby speelde in de jaren tachtig twee seizoenen in Amsterdam, waarna hij naar Liverpool vertrok. Daar speelde hij twaalf jaar.

Ook in de huidige selectie is er nog een oude connectie te vinden. Dusan Tadic en Virgil van Dijk waren ploeggenoten bij Southampton tussen 2015 en 2018 voordat de Serviër naar Amsterdam kwam.

Jan Mølby speelde tussen 1982-1984 voor Ajax.
Jan Mølby speelde tussen 1982-1984 voor Ajax.

Achttien uit zes
Vorig seizoen hadden Liverpool en Ajax allebei een honderd procent score na zes wedstrijden in de groepsfase van de Champions League. Alleen Bayern München behaalde deze perfecte score ook vorig jaar. Liverpool kan dat dit seizoen niet meer evenaren; de Engelsen zijn de groepsfase gestart met een ruime nederlaag op bezoek bij Napoli. In Italië ging de ploeg van trainer Jürgen Klopp met 4-1 ten onder.

Liverpool - Ajax begint dinsdagavond om 21:00 uur op Anfield.