Verslag | Ajax O18 bereikt volgende ronde Youth League na 'zoete wraak' op Liverpool

B027916
B027916

Ajax O18 heeft woensdag uitstekende zaken gedaan in de UEFA Youth League. De even glansrijke als verdiende 3-1-overwinning op de leeftijdgenoten van Liverpool volstond voor een plek in de volgende play-off-ronde. Op de Toekomst scoorden Jaydon Banel, Gabriël Misehouy en David Kalohkoh voor de thuisploeg.

• #UYL
  • #AjaxO18

De ploeg van Frank Peereboom had vooraf iets recht te zetten tegen de Engelsen. Ajax verloor de eerdere ontmoeting in Liverpool met ruime cijfers: 4-0. Desondanks bleven de Ajacieden ook na die mokerslag kansrijk voor de topposities in poule A. En dus in de race voor Europese overwintering.

Belangrijk punt bij Napoli
Twee weken terug pakte Ajax O18 een belangrijk punt in de Youth League op bezoek bij Napoli. In Italië speelden de Ajacieden lang met tien man na rood voor keeper Sten Kremers. Enkele minuten voor tijd schoot Jorrel Hato de Amsterdammers met een prachtige actie alsnog naast de Italianen: 1-1. Ajax moest woensdag nóg betere zaken doen op een volgepakt sportcomplex de Toekomst.

Na een gelijkwaardige openingsfase trokken de Amsterdammers het initiatief naar zich toe. In de veertiende minuut was Banel het eindstation van een flitsende Ajax-aanval. Raphaël Sarfo - voor de gelegenheid weer eens opgesteld als rechtsbuiten - kwam goed door over rechts. Spits Banel rondde de panklare voorzet af met een schotje in de linkerhoek: 1-0. De eerste écht goede Ajax-aanval leverde daarmee direct de openingstreffer op.

Hoofdrol Sarfo
Sarfo speelde vlak voor rust opnieuw een hoofdrol bij Ajax’ tweede treffer. De rechteraanvaller dribbelde branievol de zestien binnen, waarna zijn bekeken pass via Banel bij Misehouy belandde. Ajax’ aanvallende middenvelder aarzelde niet en schoot van dichtbij raak: 2-0. De blijdschap over de prima marge was helaas van korte duur. Een minuut voor de pauze sloeg Trent Kone Doherty van dichtbij koppend toe: 2-1.

Een gouden wissel leverde de Amsterdammers een derde treffer op. Koud in het veld zag Kalohkoh zijn inzet dusdanig van richting veranderd worden, dat deze perfect over doelman Luke Hewitson heen caramboleerde.

Genadig na opstootje
De 3-1 zorgde voor irritatie in het Engelse kamp. Of zeg maar rustig frustratie. Scheidsrechter Christian-Petru Ciochirca toonde zich genadig na een opstootje, waarbij hij minimaal één Engelsman met rood weg had kunnen sturen. De leidsman uit Oostenrijk deed het af met geel. Dat Liverpool van de kook was, was ook een verdienste van de soepel spelende thuisploeg.

Ajax bleef cool en stelde de overwinning geduldig veilig. En daarmee dus een plek in de volgende toernooironde. Na vijf wedstrijden in de Youth League hebben de Amsterdammers tien punten. Daarmee staat Ajax O18 op plek twee in groep A van de Youth League. Koploper Liverpool blijft staan op twaalf punten.

Ajax O18 – Liverpool 3-1 (2-1)