Verslag | Ajax slikt tweede seizoensnederlaag

Header 2
Header 2

Ajax heeft zaterdagavond voor de tweede keer dit seizoen een nederlaag in de Eredivisie moeten slikken. In de Johan Cruijff ArenA werd met 1-2 verloren van FC Twente. Het Amsterdamse doelpunt werd vanaf de stip gemaakt door Dusan Tadic. Beide Twente-goals kwamen van de voet van oud-Ajacied Queensy Menig.

• #AJATWE

Ajax kende zodoende een slechte generale voor het allesbeslissende duel in de UEFA Champions League van woensdag met Atalanta.

Ajax-trainer Erik ten Hag had een viertal wijzigingen doorgevoerd. Zo begonnen Sean Klaiber, Zakaria Labyad, Lassina Traoré en Quincy Promes in de basis. Noussair Mazraoui, Edson Álvarez en Antony zaten daardoor op de reservebank. David Neres behoorde na het uitvallen midweeks in Liverpool ditmaal niet tot de wedstrijdselectie.

Die wijzigingen sorteerden niet het gewenste effect. Ajax kwam de eerste helft niet in zijn ritme en kreeg halverwege de eerste helft ook een tegengoal om de oren. Oud-Ajacied Menig werd vrijgespeeld, trok naar binnen en haalde met rechts uit. De bal vloog er in de lange hoek in: 0-1.

Tadic dreigend
Pas in de laatste vijftien minuten van de eerste helft richtte Ajax zich wat op en werd het wat gevaarlijker. Bij al die dreigende momenten was Tadic betrokken. De captain was in die fase wat meer in het centrum gaan spelen. Twee schoten, een kopbal over en een claim voor een penalty leverden helaas niets op.

Op slag van rust volgde nog een domper: Traoré viel geblesseerd uit. Zijn vervanger was Brian Brobbey, die pas na rust daadwerkelijk zijn opwachting maakte.

In de eerste tien minuten waren er kansjes voor Klaiber, die de bal niet goed aannam, en voor Brobbey. De invaller deed het stijlvol, maar zijn halve omhaal miste richting.

Ten Hag greep vervolgens fors in en bracht drie verse krachten: Jurriën Timber, Lisandro Martínez en Antony. Die ingreep sorteerde direct effect. Wout Brama vergreep zich aan Labyad en moest dat bekopen met een strafschop tegen. Tadic wist daar vanaf elf meter uiteraard wel raad mee.

Zo had Ajax de gewenste gelijkmaker te pakken en was de hoop dat de Ajacieden erop en erover zouden gaan. Dat liep helaas anders. Twente voetbalde in het laatste half uur gemakkelijker en creëerde de nodige kansen. Die bleken vooral niet aan Ajax-huurling Danilo besteed.

Mogelijkheden
Ook voor Ajax waren er mogelijkheden. Antony schoot over en Brobbey kopte uit een corner nét naast. Vervolgens was het aan de overzijde wel raak. Menig kwam opnieuw naar binnen, klopte Klaiber en vervolgens ook Onana: 1-2.

Ten Hag reageerde direct met het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar, die binnen tien seconden een enorme kans op de gelijkmaker kreeg. De spits kreeg de bal voor zijn voeten, maar schoot hoog en onrustig over.

Ajax – FC Twente 1-2 (0-1)