Verslag | Ajax trekt uitstekende vorm door in Emmen

Klaassenemmaja
Klaassenemmaja

Ajax heeft zijn uitstekende vorm zaterdagavond doorgetrokken. Op bezoek bij FC Emmen wonnen de Ajacieden met 0-5. De goals kwamen van Davy Klaassen, Zakaria Labyad, Lassina Traoré (voor rust) en Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes (in de tweede helft). Devyne Rensch kwam achttien minuten voor tijd binnen de lijnen en maakte zijn debuut in Ajax 1.

Tags

  • #EMMAJA

Socials

Ajax is uitstekend uit de interlandbreak gekomen en won eerder al ruim van Heracles Almelo (5-0) en FC Midtjylland (3-1). Ten opzichte van die laatste wedstrijd had Erik ten Hag een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo startten ditmaal Lisandro Martínez, Sean Klaiber en Antony. Het meespelen van laatstgenoemde hield landgenoot David Neres op de bank. De niet-wedstrijdfitte Daley Blind ontbrak helemaal in Emmen.

Eenrichtingsverkeer
Eigenlijk was het van meet af aan eenrichtingsverkeer richting het doel van Emmen. Ondanks het grote overwicht duurde het tot de twintigste minuut voordat de score werd geopend. Klaassen ging diep, kreeg de bal op maat mee en zag zijn (enigszins van richting veranderde) schot in de verre hoek binnenvallen. 

Klaassen stond ook aan de basis van de 0-2, een absolute wereldgoal van Labyad. Hij zag zijn teamgenoot in de diepte vertrekken en bediende 'm op maat. De volley van Labyad verdween prachtig in de kruising: 0-2.

Opnieuw een diepte-loopactie beloond
Ook de 0-3 mocht er zijn en opnieuw werd een ‘diepte-loopactie’ beloond. Antony zag Traoré vertrekken en de spits uit Burkina Faso maakte met een echte spitsengoal zijn zevende competitietreffer van het seizoen.

Al met al was het krachtsverschil in de eerste helft enorm, iets dat ook tot uitdrukking kwam in de statistieken. 

De ruime voorsprong bood Ten Hag mogelijkheden om in een vroeg stadium wat spelers naar de kant te halen en hen wat broodnodige rust te geven in deze zeer drukke periode.

Zo bleven Dusan Tadic en Traoré na rust in de kleedkamer achter en gingen na een klein uur spelen ook Antony en Ryan Gravenberch naar de kant. Hun vervangers waren respectievelijk Quincy Promes, Klaas Jan Huntelaar, Neres en Jurgen Ekkelenkamp

Jubileum Huntelaar
De invallers waren vanzelfsprekend gretig om zich in de kijker te spelen, iets dat zeker voor Huntelaar gold. De spits speelde zijn 250e wedstrijd voor Ajax.

Uiteindelijk waren het andere invallers die hun goaltje(s) meepikten. Ekkelenkamp was attent bij een afvallende bal in het vijandelijke strafschopgebied en tekende zodoende voor de 0-4. Promes verzorgde op aangeven van Neres het slotakkoord (0-5). 

FC Emmen – Ajax 0-5 (0-3)
20. Klaassen 0-1
29. Labyad 0-2
38. Traoré 0-3
69. Ekkelenkamp 0-4
82. Promes 0-5

Ajax: Onana, Mazraoui (72. Rensch), Schuurs, Martínez, Klaiber, Klaassen, Gravenberch (58. Ekkelenkamp), Labyad, Antony (58. Neres), Traoré (46. Huntelaar), Tadic (46. Promes)