Ajax treurt om overlijden meesterscout Bruins Slot (73)

Tbsheader
Tbsheader

Met verdriet en verslagenheid heeft Ajax maandag kennisgenomen van het overlijden van Tonny Bruins Slot. De (voormalig) assistent-trainer en wedstrijdanalist was sinds 2019 ook Lid van Verdienste. Bruins Slot overleed zondag en werd 73 jaar oud.

Tags

  • #BruinsSlot

Socials

Ajax liep als een rode draad door de carrière van Bruins Slot. In 1985 werd hij met de Amsterdammers kampioen toen hij als interim-hoofdtrainer voor de spelersgroep stond. In de jaren daarna werkte hij bij Ajax onder meer lang als assistent-trainer en wedstrijdscout onder trainers als Johan Cruijff, Ronald Koeman en Frank de Boer.  
 
Na een aantal buitenlandse avonturen keerde de aimabele en toegankelijke Bruins Slot in 2011 terug in de ArenA als wedstrijdanalist. Daarmee profiteerde ook toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer van de superieure wedstrijdanalyses van meesterscout Bruins Slot. In januari 2019 werd de Amsterdammer benoemd tot Lid van Verdienste. 

Roots
Toch lagen de roots van Bruins Slot bij FC Amsterdam. In 1972 begon hij als scout bij de inmiddels opgeheven voetbalclub. Vanaf de zomer van 1978 was Bruins Slot twee seizoenen hoofdtrainer van de even roemruchte als kleurrijke FC. In juli 1982 begon de voetballiefhebber pur sang als scout én als assistent-trainer bij Ajax. Aad de Mos was de eerste hoofdtrainer van Ajax die profiteerde van het kennersoog van de man die zelf maar kortstondig profvoetbal had gespeeld, bij Blauw-Wit en AZ’67.   

Na het ontslag van De Mos - op 6 mei 1985 en slechts vijf wedstrijden voor het slot van de Eredivisie - werd Bruins Slot gepromoveerd tot interim-hoofdtrainer. Nauw samenwerkend met Spitz Kohn en Cor van der Hart stond hij een maand aan het roer bij de Amsterdammers. 

De Ajacieden van toen, met onder meer de superster-in-wording Marco van Basten in de gelederen, werden juist in die maand kampioen. In juni 1985 nam Johan Cruijff het stokje over van het trio en werd Bruins Slot assistent. In 1987 werd die samenwerking bekroond met het winnen van de Europa Cup 2. Eerder al, zowel in 1986 als 1987, won Ajax de KNVB Beker.

Samenwerkingen met Ajax-iconen
Eind jaren 80 reisde Bruins Slot met Cruijff mee naar FC Barcelona. Dat werd een uiterst succesvol Spaans avontuur. Met de grootste Ajacied ooit pakte hij met Barcelona in 1989 de Europa Cup II (het toenmalige toernooi voor bekerwinnaars) om drie jaar later de Europa Cup I te winnen.

Barcelona versloeg in de finale van 1992 Sampdoria (1-0) dankzij een rake vrije trap van Ronald Koeman. In die periode onder Cruijff en assistent Bruins Slot won Barça vier Spaanse landstitels op rij. 

Bij de start van het nieuwe millennium verrichtte Bruins Slot ook onder Oranje-bondscoach Frank Rijkaard belangrijk scoutingwerk. Daarna volgde een nieuwe terugkeer bij Ajax. Ditmaal als assistent van Koeman, die inmiddels trainer was geworden. Opnieuw werd er zilverwerk binnengehaald. In 2002 en 2004 werd Ajax kampioen van Nederland met Bruins Slot op de bank.  

Na het voortijdige afscheid van trainer Koeman zou Bruins Slot in 2005 nog drie wedstrijden op de bank zitten als interim-trainer. Dit keer vormde hij een koppel met Ajax-icoon Ruud Krol. Het duo werd uiteindelijk opgevolgd door Danny Blind. 
 
Net als Cruijff bleek ook Koeman erg gecharmeerd van de kennis, kunde én van de persoon Bruins Slot. Na de samenwerking in Amsterdam gingen Koeman en Bruins Slot nieuwe avonturen aan bij Benfica, PSV en Valencia. In Portugal wonnen de Nederlanders de Portugese Supercup, met PSV werd beslag gelegd op de Nederlandse titel.  

Na het Spaanse avontuur tekende Koeman in 2009 bij AZ en nam hij opnieuw Bruins Slot mee in z’n kielzog. Dat avontuur duurde maar heel kort. In december 2009 was het alweer klaar in Alkmaar. Twee jaar later keerde de voetbalkenner opnieuw terug bij Ajax, waar hij vanaf 2011 enkele jaren lid was van de Bestuursraad. Ook hielp hij het eerste elftal aan waardevolle wedstrijdanalyses. Bruins Slot richtte zich tot afgelopen week nog op het analyseren van de sterke en zwakke punten van Ajax’ opponenten.  

Onverminderde inzet voor Ajax
"Ook al was Tonny al enige tijd ziek, we zijn bij de club toch erg geschokt nu hij overleden is", reageert Ajax’ directeur voetbalzaken Marc Overmars op het trieste nieuws. "Hij was zeer geliefd bij ons allemaal hier bij Ajax. De laatste analyse die hij voor Erik ten Hag en zijn staf maakte was van Liverpool, maar tot aan Atalanta van vorige week toe bleef hij berichtjes sturen met tips en aanwijzingen. Ook al ging het steeds minder goed met hem en werkte hij al maandenlang steeds meer vanuit huis, ook door corona natuurlijk, bleef hij zich voor ons inzetten." 

"Iedereen die het over Tonny had, had het over voetbal. Hij keek anders naar voetbal dan de meeste mensen om ons heen, refereerde vaak aan zijn jaren met Johan Cruijff. Tonny had een Cruijffiaanse inslag van denken. Logisch dat ze zoveel en zo lang met elkaar hebben samenwerkt. En daardoor gaf hij een andere inkijk in scouting en analyses. Wij leerden veel van hem. Dat maakte hem uniek. Voor elke trainer met wie hij bij Ajax heeft gewerkt, zette hij zich vol in. Alles voor het succes van ons eerste elftal; Tonny gaf tot op de kleinste details aanwijzingen en tips. We zullen hem missen.” 

Eerder, bij de contractverlenging van de meesterscout in 2017, sprak Overmars ook al mooie woorden over Bruins Slot. "Deze man heeft zóveel kennis en ervaring, het is echt een genot om met hem over voetbal te praten. Wij werken bij Ajax met relatief jonge mensen, maar we leren van mensen zoals hij. Dat is waardevol.” 

Ook Erik ten Hag werkte samen met Bruins Slot. "We gaan Tonny erg missen", laat de hoofdtrainer weten. "Hij was tot het einde toe betrokken en van waarde voor ons. Ik wil namens onze staf zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte wensen met het verwerken van dit verlies."

Toen Bruins Slot in 2019 Lid van Verdienste werd, was hij zelf blij verrast. "Ik zag opeens allemaal familie. Toen had ik wel in de gaten dat er iets bijzonders aan de hand was. Ik ben enorm blij met deze erkenning, dat doet me ontzettend goed.’’ De voetbalkenner kon overigens niet lang bij de feestelijke gebeurtenis aanwezig zijn. Bruins Slot spoedde zich na zijn huldiging snel naar huis voor de analyse van weer een nieuwe wedstrijd en opponent. 

Ajax wenst de familie en nabestaanden van Tonny Bruins Slot veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies. Bruins Slot wordt vrijdag in familiekring gecremeerd.