Verslag | Ajax verliest in Liverpool, duel met Atalanta allesbeslissend

Nereslivaja2
Nereslivaja2

Ajax heeft voor de tweede keer dit seizoen in de UEFA Champions League een kleine nederlaag tegen Liverpool geleden. Net als een dikke maand geleden in Amsterdam werd het 1-0 voor de Engelsen. De enige goal viel na 58 minuten via Curtis Jones.

Tags

  • #UCL
  • #LIVAJA

Socials

Concurrent Atalanta pakte een punt tegen FC Midtjylland (1-1) en nam daardoor de tweede plek in poule D over. Het onderlinge verschil bedraagt één punt, waardoor Ajax volgende week in eigen huis van Atalanta moet winnen om de knock-outfase van de Champions League te bereiken.

Basisplaats Álvarez, Labyad en Traoré op de bank
Erik ten Hag had op Anfield een basisplaats ingeruimd voor Edson Álvarez. De Mexicaan kreeg in het begin van het seizoen veel speeltijd, maar kwam de laatste weken wat minder aan bod. Op Anfield kreeg Álvarez opnieuw het vertrouwen, iets dat ten koste ging van Zakaria Labyad, de laatste wedstrijden sterk acterend op ‘10’.

Captain Dusan Tadic startte in de punt, geflankeerd door de Brazilianen David Neres en Antony. Lassina Traoré zat – net als Labyad – op de bank.

Liverpool raakt de paal
De openingsfase kende een zeer open karakter. Het begin was voor Liverpool, dat de eerste dreigende momenten noteerde. Ajax ontsnapte toen Jones met een hard schot de paal raakte. Vervolgens liet Ajax zich een aantal keer gelden. Davy Klaassen kwam net tekort bij een voorzet van Tadic, terwijl Noussair Mazraoui een schot uit de bovenhoek getikt zag worden door Liverpool-goalie Caoimhín Kelleher. 

Het tweede gedeelte van de eerste helft was minder spetterend. Maar Ajax had de controle en dat was natuurlijk prima. De 0-0-ruststand zal dan ook niet tot ontevredenheid hebben geleid halverwege.

Grote kansen voor Neres en Klaassen
Net als in de eerste helft was de start flitsend. Met name Ajax kreeg twee goede kansen. Eerst was er een kopmogelijkheid voor Klaassen, maar de middenvelder mikte naast.

In de 56e minuut volgde de grootste kans van de wedstrijd. Mazraoui bleef knap aan de bal in de Liverpool-zestien. Zijn schot werd met moeite gekeerd door Kelleher en belandde voor de voeten van Neres. De bal lag voor het inschieten, maar de Braziliaan raakte de buitenkant van de paal.

Het was daarom extra zuur dat de bal er aan de overzijde wel inging, op wat schlemielige wijze. Onana tastte volledig mis bij een indraaiende voorzet, waarna Jones profiteerde: 1-0. Het was een zeldzame fout van de doorgaans ijzersterke Kameroener. 

Bijna 2-0
Even later ontsnapte Ajax aan de 2-0. De sterk spelende Schuurs speelde tekort terug op Onana, maar de goalie kon een inzet van Salah en daarmee een verdubbeling van de score voorkomen.

De slotfase verliep niet zoals gewenst. Neres viel geblesseerd uit en het was met name Liverpool dat gevaar stichtte. Roberto Firmino was in de 82e minuut dichtbij de 2-0, maar Onana redde katachtig. Het was een kleine pleister op de wonde voor de goalie, die zich hiermee enigszins revanche.

Grote kans Huntelaar
In de slotfase werd Klaas Jan Huntelaar als stormram gebracht en het was uitgerekend de ervaren spits die dé kans op de 1-1 kreeg. Zijn kopbal van dichtbij was echter recht op doelman Kelleher af.

Zo ging Ajax opnieuw met een doelpunt verschil ten onder en had het wederom het gevoel dat er meer in had gezeten.

Liverpool – Ajax 1-0 (0-0)
58. Jones 1-0

Opstelling Ajax: Onana, Mazraoui (86. Huntelaar), Schuurs, Blind (81. Martínez), Tagliafico, Álvarez (69. Labyad), Klaassen, Gravenberch, Antony, Tadic, Neres (81. Traoré)