Verslag | Ajax verliest slotduel in Enschede en eindigt als derde

Alvarez
Alvarez

Ajax heeft zondag de laatste competitiewedstrijd van het seizoen verloren. De ploeg van John Heitinga ging met 3-1 onderuit bij FC Twente. Omdat AZ – PSV in 1-2 eindigde, besluiten de Ajacieden het seizoen als nummer drie van de Eredivisie. In Enschede leidde Ajax halverwege met 0-1 door een treffer van Dusan Tadic, maar na rustig ging het al snel fout.

• #TWEAJA

Twente raakt de lat
Ajax begon niet goed aan het duel met FC Twente en werd de eerste twintig minuten redelijk onder de voet gelopen. De thuisploeg kwam, mede door weifelend opbouwen aan Amsterdamse kant, een aantal keer gevaarlijk door. Het dichtst bij een treffer was Sadilek, maar de Tsjech raakte de lat.

Een achterstand bleef gelukkig uit en dat gaf Ajax de kans zich in de wedstrijd te knokken. Vanaf halverwege de eerste helft kregen de bezoekers controle en ging de Twentse storm wat liggen. Het leidde na iets meer dan een halfuur spelen tot een voorsprong. Kenneth Taylor vond Brian Brobbey met een inspeelpass, waarna de spits klaarlegde voor Tadic: 0-1.

Dramatische tweede helft
In de tweede helft ging het mis voor Ajax. Al in de eerste minuut volgde een tegengoal. Direct in de opbouw werd de bal ingeleverd. Er waren een aantal momenten om in te grijpen, maar dat gebeurde niet waarna Joshua Brenet het hoofd van Manfred Ugalde vond: 1-1. Zo’n vijf minuten later leidde een nieuwe kopbal tot de 2-1. Verdediger Julio Pleguezuelo knikte een vrije trap van Cerny binnen.

De oud-Ajacied maakte zelf een kwartier voor tijd de 3-1. Heitinga had aanvallend gewisseld met het inbrengen van Lorenzo Lucca en Steven Berghuis, maar de treffer viel aan de andere kant.

Ajax kreeg via Berghuis nog wel een kans op de 3-2, maar de invaller stuitte vanuit een moeilijke hoek op doelman Lars Unnerstall. Ook Lucca wist geen doel te treffen.

FC Twente – Ajax 3-1 (0-1)