Ajax Vrouwen winnen Klassieker en nemen revanche

Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben zondag de Klassieker tegen Feyenoord overtuigend gewonnen. Het werd op sportcomplex de Toekomst 2-0 voor de Ajacieden. Na een doelpuntloos eerste bedrijf maakte Romée Leuchter met twee goals het verschil en zorgde er daarmee voor dat de Ajax Vrouwen als koploper de winterstop ingaan.

• #AjaxVrouwen

Zondag 19 december was op voorhand al een bijzondere dag. Voor het eerst stond een dubbele Klassieker op het programma: zowel Ajax 1 als de Ajax Vrouwen kwam tegen de aartsrivaal in actie.

Op revanche belust
Voor de Ajax Vrouwen was het de tweede Klassieker van dit seizoen. Na de nederlaag in Rotterdam van begin oktober was de ploeg van Danny Schenkel nu op revanche belust.

In het eerste halfuur was de wedstrijd redelijk in balans. Beide ploegen leken wat last van de zenuwen te hebben, wat de nodige slordigheden tot gevolg had. Leuchter kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar treuzelde te lang en zag daardoor een mogelijkheid om uit te halen verloren gaan.

Feyenoord liet zich ook een keer gelden in het eerste bedrijf. Een vrije trap werd afgeslagen en daarna opnieuw ingebracht. Na een kleine scrimmage belandde de bal in de veilige handen van goalie Regina van Eijk.

Dominante periode voor rust
In de laatste fase van de eerste helft schakelden de Ajax Vrouwen nadrukkelijk naar een hogere versnelling, maar tot een goal leidde het toen (nog) niet. Chasity Grant had de score kunnen openen, maar schoot onrustig over.

De beloning volgde in de tweede helft gelukkig wel snel. In de 52e minuut kregen de Ajax Vrouwen een strafschop. Liza van der Most zette een soloactie in en werd in het vijandelijke zestienmetergebied onreglementair gestuit. Leuchter eiste het buitenkansje op en schoot vanaf elf meter overtuigend binnen: 1-0.

Drie minuten later volgde via opnieuw Leuchter een verdubbeling van de score. Sherida Spits stond aan de basis met een schitterende steekpass. Leuchter mikte vervolgens vanuit een moeilijke hoek knap raak.

Kansen op hattrick
Zo leidden de Ajax Vrouwen riant en tevens verdiend op basis van het spelbeeld vanaf de dertigste minuut. Ook in het vervolg bleef de thuisploeg bovenliggend en kwamen er ook kansen op de 3-0. Grant zag een schot worden geblokt en Leuchter liet twee grote kansen op een hattrick onbenut.

Toch was er ook tegenslag, op personeel vlak. Stefanie van der Gragt en Vita van der Linden vielen allebei geblesseerd uit. In de rust was ook al Victoria Pelova uit voorzorg gewisseld. Tot problemen leidden die noodgedwongen wissels niet. Feyenoord kon het Ajax niet moeilijk maken en de Ajax Vrouwen voetbalden de wedstrijd solide uit.