Ajax beslist duel in Den Haag voor rust

Adoajajui
Adoajajui

Ajax heeft zondagmiddag de uitwedstrijd bij ADO Den Haag gewonnen. De Ajacieden zegevierden in de Hofstad met 2-4. Bij rust was het 0-4 door treffers van Dusan Tadic, Klaas Jan Huntelaar (twee keer) en Zakaria Labyad. In het tweede bedrijf deed ADO met twee treffers nog wat terug.

• #ADOAJA

Door de zege blijft Ajax aan de leiding in de Eredivisie. Woensdag spelen de Ajacieden hun laatste wedstrijd van dit kalenderjaar, uit bij Willem II.

In Den Haag waren er basisplaatsen voor Huntelaar en Sean Klaiber. Het tweetal ontbrak woensdag tegen FC Utrecht door een schorsing. Ten opzichte van het spectaculaire bekerduel keerde ook Andre Onana terug in de basis. De Kameroener werd midweeks onder de lat vervangen door Kjell Scherpen.

Rustig eerste bedrijf voor Onana
Onana had de eerste helft nauwelijks iets te doen, maar moest op slag van rust toch een redding verrichten. En dat deed hij met verve. Onana redde katachtig op een schot van Michiel Kramer. De stand was op dat moment al 0-4, na vrijwel continu eenrichtingsverkeer.

Hoewel de druk van Ajax de gehele eerste helft groot was, vielen opvallend genoeg de treffers allemaal in een tijdsbestek van twaalf minuten. Tussen de 20e en 32e minuut vonden achtereenvolgens Tadic, Huntelaar, Labyad en nogmaals Huntelaar het net.

De eerste treffer was er één uit het boekje. Klaiber brak na een goede aanval door op rechts. Zijn harde voorzet werd bij de tweede paal keurig ingetikt door Tadic.

Driedubbele wissel
De ruime voorsprong bood Ten Hag de gelegenheid wat vaste krachten rust te geven. De coach voerde in de rust een driedubbele wissel door. Zo bleven Nico Tagliafico, Ryan Gravenberch en Antony in de kleedkamer achter. Hun vervangers waren Lisandro Martínez, Kenneth Taylor en Quincy Promes.

Na vier minuten in de tweede helft deed Kramer namens ADO wat terug, hij maakte de 1-4. In het vervolg van de wedstrijd keerde het spelbeeld van de eerste helft terug. Met één belangrijk verschil: Ajax had niet meer de gretigheid en de finesse van voor rust.

Kansen kwamen er wel, bijvoorbeeld voor Quincy Promes. De invaller slaagde er in twee instanties echter niet in doel te treffen. Aan de overzijde counterde ADO voor de tweede keer naar een doelpunt, ditmaal via Samy Bourard.

In de slotfase had Jurgen Ekkelenkamp er nog 2-5 van kunnen maken, maar twee kansen waren aan hem niet besteed.

ADO – Ajax 2-4 (0-4)