Andersen: 'Ajax heeft me gevormd als mens en speler'

Thmbandersen2
Thmbandersen2

Lucas Andersen (26) is alweer een tijdje weg uit Amsterdam, maar volgt de verrichtingen van Ajax nog op de voet. De Deense spelmaker, tegenwoordig actief voor Aalborg BK, blikt terug op zijn periode in Amsterdam en kijkt kort vooruit op het treffen tussen Ajax en zijn andere oud-werkgever: Willem II.

Tags

  • #WILAJA
  • #Andersen

Socials

Andersen speelde van 2012 tot 2015 in Amsterdamse dienst en kwam tot 37 eredivisieduels. Het seizoen daarop stond Andersen onder contract bij Willem II, de club waar Ajax het woensdagavond tegen opneemt.

Andersen kan zich zijn eerste stappen in Amsterdam nog goed herinneren. Makkelijk was het proces van aanpassing allerminst. "Het was een enorm verschil in vergelijking met de andere clubs waar ik in Denemarken had gespeeld. Ik kwam binnen als jongen van net achttien jaar en om dan bij zo'n grote club als Ajax aan te sluiten, was echt een enorme stap."

Andersen op trainingskamp met zijn landgenoot Viktor Fischer in Belek, Turkije.

Andersen op trainingskamp met zijn landgenoot Viktor Fischer in Belek, Turkije.

Hij vertelt dat het nastreven van het beste binnen Ajax hem het meest fascineerde. "Een echte winnaarsmentaliteit, daar heb ik heel veel aan gehad. Het ging niet alleen om winnen, het moest ook gepaard gaan met mooi spel. Dat stukje extra had ik nog nooit eerder meegemaakt. De periode bij Ajax heeft me als voetballer, maar ook als mens echt vormgegeven."

Momenten om nooit te vergeten
Na een korte periode bij Jong Ajax, kwam Andersen in het seizoen 2014-2015 aan zijn meeste speelminuten in het eerste elftal. Hij mocht onder meer in de UEFA Champions League regelmatig zijn opwachting maken. De uitwedstrijden in Barcelona en Parijs waren voor hem, tot nu toe, de hoogtepunten van zijn carrière.

"Het was echt fantastisch om tegen die grote clubs uit te komen. Je loopt in Camp Nou het veld op en speelt tegen Messi, Neymar en Iniesta. Dat zijn de dingen die je bijblijven. Het is ook het niveau waar je als voetballer naartoe wilt. Je bent natuurlijk niet zo’n goede voetballer als Messi, maar je probeert met volle concentratie in de snelheid van zo’n wedstrijd mee te komen. Het zijn momenten die ik nooit zal vergeten."

Toch kwam het voor Andersen nooit tot een definitieve doorbraak in Amsterdam. Hoewel hij met een positief gevoel terugkijkt, vindt hij het zonde dat hij nooit echt een vaste basisspeler is geworden. "In mijn eerste seizoen, waarin ik veel speelde, werd Ajax voor het eerst in vier seizoenen geen kampioen."

"Dat was natuurlijk een moeilijk moment. Ik kwam niet echt in een winnende flow. Uiteindelijk ben ik een jaar naar Willem II gegaan om meer, en in een iets andere rol, te kunnen gaan spelen. Dat was een ontzettend leuk seizoen en ik speelde goed."

Andersen in de UEFA Champions League: tegen APOEL Nicosia zou hij scoren.

Andersen in de UEFA Champions League: tegen APOEL Nicosia zou hij scoren.

"Maar daarna ben ik niet vol voor mijn tweede kans bij Ajax gegaan", betreurt Andersen. "Dat is het enige waar ik soms nog met lichte spijt op terugkijk. Ik was misschien iets te trots om genoegen te nemen met een rol als reserve bij mijn terugkeer. Ik had moeten proberen om mezelf terug te vechten in het eerste."

Onder de indruk van Kudus
Hoewel Andersen uiteindelijk vertrok, is hij de club uit Amsterdam nooit uit het oog verloren. Hij vertelt dat hij altijd op de hoogte is gebleven. "Ajax speelt het voetbal waar ik van houd en natuurlijk is het leuk om je oude clubs te volgen. Het is heel fijn om naar het huidige spel van Ajax te kijken."

Een van de Ajacieden die Andersen kan bekoren, is Mohammed Kudus. Zelf speelde hij in de Deense competitie ook nog tegen de momenteel geblesseerde Ghanees. "Ik was erg onder de indruk van hem. Je hebt natuurlijk een speciale connectie met iemand als je zelf nog tegen diegene hebt gespeeld. Ik denk dat iedereen kon zien waar Kudus toe in staat was in de Deense competitie. Om te zien dat hij zich dan ook kan optrekken aan het niveau van Ajax is fantastisch."

Voor de wedstrijd van woensdag kent Andersen weinig twijfel. "Ik weet bijna zeker dat Ajax gaat winnen. Het huidige Ajax is erg goed in het creëren van kansen. Ik zag dat Willem II veel goals tegen had gekregen vorig weekend, dus ik denk dat zij aan het kortste eind gaan trekken."

Tags

  • #WILAJA
  • #Andersen

Socials

Gerelateerde artikelen

Tienvantoenthumb

Tien van Toen | Willem II - Ajax

Een rollercoaster voor Lasse Schöne, een dubbelslag van Nikos Machlas en een heerlijke dribbel van Pius Ikedia. Dat en zeven andere mooie momenten zie je in deze Tien van Toen.

Tags

  • #WILAJA

Socials

Tenhagwilaja1

Liveblog | Ten Hag: 'Scherpte ontbrak'

Het is 1-1 geworden in Tilburg. Ajax gaat met een gelijkspel de winterstop in. Via dit liveblog kan je nog teruglezen wat er in Tilburg is gebeurd.

Tags

  • #WILAJA

Socials