Blik op de Toekomst | Klinkende zege O18 & Ajax Vrouwen Talenten kampioen

Ajax Vr T HDR

Ajax O18 deed zaterdag wat het moest doen in de competitie. Het vlaggenschip van de Amsterdamse jeugdopleiding speelde een ijzersterke wedstrijd tegen AZ O18. Het topduel leverde een klinkende 3-0-overwinning op. De titelstrijd blijft ongemeen spannend voor Ajax O18. Ook voor het Ajax Vrouwen Talententeam was het een mooie dag. De Ajacieden klopten ADO Den Haag met 6-0 en veroverden het kampioenschap.

• #AjaxJeugd

Ajax O14 trapte de zaterdag om 10:00 uur af op sportcomplex de Toekomst. Vanwege de schoolvakantie kwamen er minder jeugdteams in actie. De Amsterdamse talenten uit de O14 maakten een uitgeslapen en sterke indruk. Tegenstander FC Utrecht O14 werd met duidelijke cijfers verslagen: 5-0. De Ajacieden uit de O15 beleefden een minder succesvolle matchday. Het vriendschappelijke bezoek aan AZ O15 leverde een pijnlijke 4-1-nederlaag op.

Ajax O17 lukte het wel om de Amsterdamse eer hoog te houden. Op bezoek bij koploper PSV werd een mooie 1-3-zege uit het vuur gesleept. Kayden Wolff maakte een vroege tegengoal nog voor de rust ongedaan. In de tweede helft scoorden Precious Ugwu en Tijn Peters. De spelers van trainer Yuri Rose leden afgelopen week nog een nederlaag tegen AZ. De Amsterdammers staan nu derde; de achterstand op lijstaanvoerder PSV bedraagt zes punten. De Eindhovenaren speelden tot nu toe wel een wedstrijd meer. Dezelfde voetbalochtend trad ook Ajax O16 aan op De Herdgang, de thuishaven van PSV. Dit duel bleef zonder overwinnaar: 1-1. Luuk Beekman tekende voor de enige Ajax-goal.

Sterk optreden Ajax O18
Ajax O18 kende zaterdagmiddag zijn opdracht in de topper tegen AZ O18. De Amsterdammers moesten winnen om druk te houden op koploper PSV. De Eindhovenaren behaalden dit seizoen tot deze speelronde één punt meer dan de Amsterdammers. AZ was vooraf de nummer drie, vijf punten achter Ajax.

Trainer Frank Peereboom kreeg vooraf een tegenvaller toen Lucas Jetten last-minute toch te geblesseerd bleek om mee te spelen. David Voute was zijn vervanger. Eerder dit seizoen bleef het duel in Wijdewormer onbeslist: 2-2.

Ondanks de tegenslag vlak voor de aftrap kende Ajax O18 een bliksemstart tegen de leeftijdgenoten van AZ O18. Al na 24 (!) seconden trof Yoram Boerhout doel voor O18. De Ajacied snelde listig langs twee tegenstanders, waarna hij doelman Tristan Kuijsten versloeg met een slim geplaatste inzet. AZ deed halverwege de eerst helft bijna iets terug. Kees Smit sneed zijn vrije trap scherp aan, waarna de inzet op de paal eindigde. Een antwoord van de thuisploeg volgde razendsnel. Uit de eerste de beste aanval, die begon bij doelman Tommy Setford, verdubbelde Jaydon Banel de voorsprong: 2-0. De aanvaller sloeg ijzersterk toe op panklaar aangeven van Stanis Idumbo Muzambo.

Profiteren
David Kalokoh tekende kort na rust voor het eerste gevaar. Zijn inzet raakte de lat. Ook Chahine van Bohemen was dicht bij een derde Ajax-treffer. Dit keer bracht AZ-keeper Kuijsten uitstekend redding. De thuisploeg had een geluk nodig om er vlak voor tijd alsnog 3-0 van te maken. Dit keer tekende Idumbo Muzambo zelf voor een doelpunt, uit een inzet die wel van richting werd veranderd. AZ kon na rust weinig anders dan aanvallen. Ajax profiteerde in de slotfase van de geboden ruimte.

Met de klinkende 3-0-thuisoverwinning op de Alkmaarders blijft de voorjaarscompetitie ongemeen spannend. Ajax O18 speelt dit seizoen nog twee duels. Komende week wacht de uitwedstrijd tegen FC Twente/Heracles Academie O18. In de laatste speelronde staat een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht O18 gepland. Het vlaggenschip van de Amsterdamse jeugdopleiding moet in de titelstrijd hopen op puntenverlies van PSV.

Het Ajax Vrouwen Talententeam besloot de voetbaldag in stijl. Na de spetterende 6-0-overwinning op de beloften van ADO Den Haag - met drie doelpunten van Danique Tolhoek - barstte een fraai kampioensfeestje los op de Toekomst. Lily Yohannes, Xanne Kip en Daliyah de Klonia maakten de overige goals.

De voorsprong op PSV bedraagt vijf punten en kan niet meer worden ingelopen. De talenten van trainer Anouk Bruil kan dit seizoen sowieso prachtige cijfers overleggen. Haar ploeg won alle elf wedstrijden, maakte met 53 doelpunten veruit de meeste goals in de competitie en incasseerde slechts zeven tegentreffers. Alle reden dus om feest te vieren!