Bosman: 'Je droomt ervan om te scoren bij je debuut'

John Bosman groeide in de jaren '80 in recordtempo uit tot een complete spits en een geweldige kopper. De oud-Ajacied scoorde op 20 november 1983, veertig jaar geleden, bij zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht tegen Roda JC. Dit bleek later één van zijn 105 treffers in het wit-rood-wit te zijn. "Het was voor mij een enorme bevrijding."

Tags

  • #Bosman

Socials

Het Ajax-avontuur van John Bosman begint in de nazomer van 1983. Hij sluit dan als jong broekie aan bij de A-selectie met topspelers als Jesper Olsen en Marco van Basten. Bosman moet geduld hebben, want laatstgenoemde is dat seizoen in topvorm. Maar Van Basten krijgt de ziekte van Pfeiffer, waardoor de talentvolle spits de kans krijgt.

"Ik zat al het hele seizoen bij de selectie. Ik zat vaak op de bank, maar had nog geen invalbeurt gekregen. Op de verjaardag van mijn vader werd ik in de avond gebeld door Aad de Mos, die me vertelde dat ik de volgende dag in de basis zou beginnen tegen Roda JC", kan Bosman zich nog goed herinneren.

Droomdebuut
De oud-Ajacied beleefde een droomdebuut tegen de Limburgers. "Het mooiste was dat ik scoorde, daar droom je van. Ik kreeg een voorzet van rechts van John van 't Schip, stond vrij in de vijf meter en kopte de bal in de hoek."

Bosman weet niet waar zijn debuutshirt vandaag de dag is. "Ik denk dat ik het shirt gewoon terug bij de was heb gegooid, want zoveel shirtjes hadden we in die tijd niet. Ik denk niet dat ik het shirt mocht houden."

Gerelateerde artikelen

Bosman1920

Top 10 Goals | Beauty's van Bosman

John Bosman scoorde tijdens zijn debuut voor Ajax in 1983 tegen Roda JC, op aangeven van huidig Ajax-trainer John van ‘t Schip. In totaal wist de oud-Ajacied 105 keer het net te vinden voor de hoofdmacht. Ter ere van zijn 59e verjaardag hebben we tien fraaie treffers van Bosman op een rij gezet.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Omhaal 900 AFC004001163 102

On This Day | Dé fenomenale omhaal van Van Basten

Het is deze donderdag exact 37 jaar geleden dat Marco van Basten in een thuisduel met FC Den Bosch (3-1) toesloeg met een fenomenale omhaal. Een Ajax-doelpunt voor de eeuwigheid. Bekijk hier de highlights van dit memorabele duel terug. Met de magische omhaal van één van de allerbeste Ajacieden ooit als onvergetelijk hoogtepunt.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Van Basten 1920 1

Top 10 Goals | Marco van Basten

Marco van Basten viert dinsdag 31 oktober zijn 59e verjaardag. De oud-spits speelde van 1982 tot en met 1987 bij Ajax en won in Amsterdam onder meer de Europa Cup II en drie landstitels. Ter ere van zijn geboortedag hebben wij tien mooie treffers op een rij gezet.

Tags

  • #Top10Goals

Socials