Brobbey: Speler van het Jaar met een neusje voor de goal

Brobbeysvhj
Brobbeysvhj

Met Brian Brobbey heeft Ajax weer een spits uit de eigen jeugdopleiding rondlopen in de punt van de aanval. Een perfect voorbeeld van waar Ajax voor staat. Hij denkt aanvallend, is Amsterdams direct, wil altijd de beste zijn en is als talent uitgebloeid tot tot Speler van het Jaar. Een prijs van de fans voor de beste Ajacied van dit seizoen. De prijs is aangeboden door Supportersvereniging Ajax.

Tags

  • #Brobbey

Socials

De uitverkiezing van Brobbey komt niet als een verrassing. De spits droeg met achttien treffers in de competitie mee aan een belangrijk deel van het doelpuntentotaal van Ajax. Daarnaast schoot hij in februari een vijftig jaar oud record uit de boeken van Ruud Geels. De Ajacied was dit seizoen in twaalf Eredivisie-wedstrijden op rij betrokken bij een goal. Statistieken die horen bij een aanvalsleider van Ajax.

De achttien treffers in de Eredivisie die hij tot nu toe liet noteren kwamen als volgt tot stand:

Brobbey toonde zich het meest effectief in tussen minuut 31 en 45. Zes van zijn achttien goals vielen in die periode. Hij scoorde het minst vaak in de laatste twee kwartieren van de wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen. Tussen minuut 61 en 75 en minuut 76 en 90 kwam hij tot één treffer. Van de achttien goals die hij maakte waren er acht de openingstreffer van de wedstrijd.

Hoewel Ajax' nummer 9 in 2020 zijn debuut al maakte voor Ajax is de aanvaller pas 22 jaar. De spits is de eerste Ajacied onder de 23 jaar sinds Arek Milik in 2016 die tot achttien treffers komt. Het seizoenstotaal van Milik eindigde in 2016 op 21.

Grote Ajacieden als Marco van Basten (37), Johan Cruijff (31) en Dennis Bergkamp (25) scoorden wel vaker toen ze nog geen 23 waren. Maar met achttien goals staat hij wel op gelijke hoogte met spelers als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Sjaak Swart achter zich. Ook die Ajacieden kwamen allen voor hun 23e verjaardag tot 18 goals in één Eredivisie-seizoen.

Mooie schoenen om te vullen
Het mooie van de uitverkiezing van Brobbey is dat hij na Davinson Sanchez, Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Lisandro Martínez en Steven Berghuis weer een speler is uit de eigen opleiding die de award wint voor beste Ajacied van het jaar. Daley Blind was elf jaar geleden de laatste die vanaf de Toekomst kwam en zich schopte tot beste Speler van het Jaar. Prachtige schoenen om te vullen.

Net zo fraai is deze volgende statistiek: met zijn achttien treffers in de Eredivisie volgt Brobbey Dennis Bergkamp op als Ajacied die uit de eigen opleiding komt en minstens achttien keer weet te scoren in de competitie. Bergkamp kwam in seizoen 1992/1993 tot 26 doelpunten en was daarmee de laatste Ajacied uit de eigen opleiding die meer scoorde dan het huidige aantal van Brobbey.

Sinds zijn debuut
Dat Brobbey een neusje voor de goal heeft, wordt nog eens benadrukt door een interessant feitje. Sinds Brobbey's Eredivisie-debuut op 31 oktober 2020 maakten alleen Vangelis Pavlidis (65) en Luuk de Jong (41) zo veel treffers in de competitie als Brobbey (41). Van alle Ajacieden die op minstens tien goals staan sinds Brobbey's debuut, heeft alleen Chuba Akpom (één goal per 81 minuten) een betere goal per minuut-ratio dan de nu in de prijzen gevallen Ajacied (één goal per 110 minuten).

Hoewel de prestaties van de hoofdmacht dit seizoen niet strookten met de ambities van Ajax, wist Brobbey zich daar met enige regelmaat aan te onttrekken. De statistieken bewijzen zijn terechte uitverkiezing voor Speler van het Jaar. Teamgenoot Jorrel Hato werd Talent van het Jaar.

Speler van het Jaar

2023: Steven Berghuis
2022: Lisandro Martínez
2021: Dusan Tadic
2020: Hakim Ziyech
2019: Hakim Ziyech
2018: Hakim Ziyech
2017: Davinson Sánchez
2016: Jasper Cillessen
2015: Jasper Cillessen
2014: Lasse Schöne
2013: Daley Blind
2012: Jan Vertonghen
2011: Maarten Stekelenburg
2010: Luis Suarez
2009: Luis Suarez
2008: Maarten Stekelenburg
2007: Wesley Sneijder
2006: Klaas Jan Huntelaar
2005: Nigel de Jong
2004: Maxwell
2003: Cristian Chivu
2002: Rafael van der Vaart
2001: Cristian Chivu
2000: Jesper Gronkjaer
1999: Jari Litmanen
1998: Edwin van der Sar
1997: Ronald de Boer
1996: Marc Overmars
1995: Frank Rijkaard
1994: Jari Litmanen
1993: Dennis Bergkamp

 

Gerelateerde artikelen

Hatotalent

Hato gekozen tot Talent van het Jaar

Jorrel Hato sluit zich met zijn benoeming tot Talent van het Jaar aan bij een indrukwekkend gezelschap van voetballers die eerder deze eer ontvingen. Het is een erkenning die hem plaatst naast voorgangers zoals Kenneth Taylor, Jurriën Timber en Ryan Gravenberch. Het is een mooi moment dat zijn naam verankert in de rijke geschiedenis aan veelbelovende talenten van Ajax.

Tags

  • #Hato

Socials

Bergwijndribbeltalmerethuis1920

Ajax wint met 3-0 tegen Almere City

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Almere City met 3-0 gewonnen. Blijf via ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen vanuit Amsterdam.

Tags

  • #AJAALM

Socials

Bergwijn1920 (4)

Ajax wint met Silence Social Hate drie creativiteits-awards

Ajax heeft woensdagavond bij de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Creativity Awards drie prijzen gewonnen. Ajax won bij de belangrijkste Nederlandse creativiteitsprijzen met Silence Social Hate in de categorieën Innovation, Integrated advertising en social content.

Tags

  • #SilenceSocialHate

Socials