Danzell Gravenberch scoorde als Spartaan tegen Ajax én broertje Ryan

Danzell En Ryan Gravenberch 1420 Ajaspa 2021 2021 02 21 Ajax Sparta 0529
Danzell En Ryan Gravenberch 1420 Ajaspa 2021 2021 02 21 Ajax Sparta 0529

Danzell Gravenberch (28) is naast 'de broer van' ook oud-speler van zowel Ajax als Sparta. De huidige spits van De Graafschap doorliep de hele jeugdopleiding op de Toekomst. Waarna de Amsterdamse voetbaldroom in 2014 voor hem eindigde als Jong Ajacied. Twee seizoenen terug beleefde de oudste van de Gravenberch-broers een persoonlijk hoogtepunt toen hij als Spartaan tweemaal scoorde tegen Ajax. En dus vooral ook tegen zijn broertje Ryan.

Tags

  • #spaaja

Socials

Op 21 februari 2021 was er sprake van een heuse broederstrijd in de Johan Cruijff ArenA. Ajax had vanaf de aftrap de jongste Gravenberch-telg in de gelederen, terwijl bij het bezoekende Sparta Danzell als wisselspeler begon. Ajax kende voor rust, met Ryan als soepele schakel op het goed geoliede middenveld, weinig problemen met de Rotterdammers. Halverwege koesterden de Amsterdammers een 3-0-voorsprong.

Broederstrijd
Na rust kwam de oudste broer als invaller binnen de lijnen. Sparta-trainer Henk Fraser gokte met het inbrengen van spits Danzell op broodnodige doelpunten. De broederstrijd was nu echt begonnen.

"Eigenlijk was de rivaliteit al ver voor de wedstrijd begonnen'', blikt Danzell Gravenberch terug. "’Ik ga het jullie lastig maken. Zorg maar dat jullie ready zijn.’'' appte ik Ryan al dagen vooraf. Waarop hij dan weer reageerde: "’We gaan jullie van het kastje naar de muur sturen.’ Zo triggerden en motiveerden we elkaar. Mooie rivaliteit. Het was overigens niet alleen voor ons als broers, maar voor onze hele familie een bijzondere dag.'' 

Dat speciale lag niet alleen in de broederstrijd van die middag. Danzell keerde ook terug bij de club waar hij tussen 2002 en 2012 als veelbelovend talent te boek stond. Na zijn overstap van Zeeburgia doorliep de spits vanaf de F1 (nu Onder 8) van jeugdtrainer Dennis de Haan alle Ajax-elftallen.

"Ik heb bij Ajax een unieke, fantastische tijd gehad'', vervolgt hij met warmte in de stem. "Ajax is de grootste club van Nederland. Iedereen wil daar wel spelen. Ook omdat alles goed is geregeld. Ik heb ook zoveel mooie momenten beleefd en unieke dingen meegemaakt… Van mijn Ajax-tijd heb ik vooral heel erg genoten. Voetballen bij Ajax was een jongensdroom.''

'Op alle posities gespeeld'
Gravenberch kon zich vanaf zijn start als achtjarige specialiseren op één vaste positie. "Ik ben altijd spits geweest. Maar net als de vele goede trainers die ik heb gehad, heb ik ook op bijna alle posities wel eens gespeeld. Ik ben alleen nooit linksback geweest. Tijdens een toernooitje in Spanje stond ik zelfs ooit een wedstrijd op doel. Dat ging best goed. Maar ik wilde toch het liefst voetballen.'' Een absoluut hoogtepunt in zijn Ajax-tijd was ook de EK-titel die Gravenberch in 2011 won met Oranje onder 17. Met die prestatie schreef de bijzondere lichting toptalenten - onder wie ook Memphis Depay en Tony Vilhena - Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Terug naar februari 2021. De middag waarop Ajax in de Eredivisie uiteindelijk simpel afrekende met Sparta: 4-2. Met zijn twee goals kon Spartaan Danzell toch terugkijken op een - voor hemzelf in elk geval - geslaagde broederstrijd. Lachend: "Uiteindelijk was het me gelukt om het Ryan en Ajax lastig te maken. Ik heb mijn steentje bijgedragen door twee keer tegen mijn oude club te scoren. En dat terwijl ik halverwege vanaf de bank kwam. Het waren ook twee echte spitsengoals. Na afloop heb je een kutgevoel omdat je hebt verloren. Maar als je zelf twee keer hebt gescoord is dat nare gevoel voor jezelf toch net iets minder slecht.''

Trots op Ryan
Bijna twee seizoenen later ziet de wereld er compleet anders uit. Gravenberch verruilde Sparta ("een leuke en warme club, waar ik ook heb genoten’’) na het seizoen 2020/2021 voor De Graafschap. Terwijl zijn broer afgelopen zomer een internationale toptransfer maakte naar Bayern München.

Hoe beleefde Danzell de overstap van zijn broertje naar de Zuid-Duitse Rekordmeister? "Ik ben heel trots op Ryan. Zeker weten! Hij heeft hier ontzettend hard voor gewerkt en is absoluut ook nog niet klaar. En het harde werken gaat natuurlijk door'', vervolgt de oudste Gravenberch. Maandagavond staat hij als Superboer van De Graafschap op de Toekomst tegenover Jong Ajax. "De overgang naar Bayern is een jongensdroom. Ik ben er tot nu toe alleen bij geweest toen hij zijn contract tekende. Daar was onze hele familie bij. Als het past in mijn schema, dan hoop ik binnenkort een wedstrijd van hem te zien. We hebben in elk geval wel dagelijks contact. Tegenwoordig kan alles via WhatsApp.''

Gerelateerde artikelen

Ziyech KJH 1280

Warming Up | Sparta - Ajax

In Warming Up kijken we elke speelronde vooruit naar de wedstrijd van Ajax. Voor wedstrijd nummer drie, reist Ajax af naar Rotterdam. Want zondag om 14:30 uur staat Sparta - Ajax op het programma, op Het Kasteel. Kom alvast in de stemming aan de hand van een quizvraag, de vorige editie, een memorabele wedstrijd, het verhaal van Louis van Gaal en updates over de tegenstander.

Tags

  • #SPAAJA

Socials

Blind 1280 Header

In beeld l Ajax maakt zich klaar voor Sparta-uit

Ajax heeft zaterdag de afsluitende training afgewerkt in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Sparta. De ploeg van Alfred Schreuder speelt zondag vanaf 14:30 uur op Het Kasteel tegen de huidige nummer elf van de competitie.

Tags

  • #spaaja

Socials