De cijfers tegen RKC: debutant blinkt uit en jubilaris is belangrijk

Kudus 3 (1)
Kudus 3 (1)

Ajax won zondagmiddag betrekkelijk gemakkelijk van RKC Waalwijk. Debutant Mohammed Kudus speelde een sterke partij en jubilaris Dusan Tadic maakte het openingsdoelpunt. We zoomen in op de statistieken van Kudus tegen RKC en op het indrukwekkende trackrecord van Tadic, die zijn 100e wedstrijd voor Ajax speelde.

Tags

  • #AJARKC

Socials

Het beeld dat uit de wedstrijdstatistieken van Ajax – RKC naar voren komt, oogt vertrouwd. De Amsterdammers beschikten, mede door de vroege rode kaart van Nico Tagliafico, vorige week tegen Sparta over veel minder balbezit dan gemiddeld over het seizoen 2019-2020. Op Het Kasteel had Ajax 49 procent om het gebruikelijke percentage van 64 procent de bal. Tegen RKC was dat weer ongeveer zoals vanouds; Ajax had tegen de Waalwijkers 62 procent balbezit.

Dat had grote gevolgen voor het aantal verstuurde passes, dat drastisch toenam. Ajax gaf er in de 2e speelronde bijna 2 keer zoveel als tijdens het openingsduel in Rotterdam. Van de 629 passes kwam er, net als vorig seizoen thuis tegen RKC, 86 procent aan. 

Kudus neemt initiatief
Debutant Kudus speelde een essentiële rol op het middenveld. Hij maakte er een uitermate scherpe en gretige indruk, zowel in balbezit als bij balverlies. Dat beeld strookt met de statistieken. De Ghanees gaf 93 passes, het meest van het hele elftal. Daarmee was hij dominant aanwezig en omdat hij van die 93 passes er 85 netjes bij een medespeler deed belanden, zat hij ook nog eens 5 procent boven de gemiddelde passzuiverheid van het team.

Kudus speelde bovendien veelal vooruit; hij verzond 46 passes in verticale richting, waarbij hij 39 keer een medespeler wist te vinden. Verdedigend stond de middenvelder, die zelf het liefst op 8 of als 10 fungeert, zijn mannetje. Hij won 83 procent van zijn verdedigende duels, waarmee hij zo’n 30 procent boven het teamgemiddelde uitsteeg.

Tadic belangrijk op bijzondere dag
Voor Tadic was Ajax – RKC bij voorbaat een speciale dag: de Serviër speelde zijn 100e wedstrijd in Amsterdamse dienst. In de huidige Ajax-selectie sluit hij daarmee aan in een mooi rijtje: ook Daley Blind, Maarten Stekelenburg, Klaas Jan Huntelaar, David Neres en Nico Tagliafico zijn lid van de club van 100.

In zijn wedstrijden voor Ajax was Tadic 99 keer direct bij een doelpunt betrokken: hij trof 55 maal doel en gaf 44 assists.

Tadic scoorde de meeste goals met zijn sterke linkerbeen: 23 in totaal. Met zijn rechtervoet legde hij er 8 in. Daarnaast neemt hij de strafschoppen voor zijn rekening en daaruit vielen liefst 20 treffers.

Verder scoorde de aanvoerder nog met het hoofd en maakte hij een goal met de rug, nadat hij een vrije trap van Huntelaar tegen sc Heerenveen van richting had veranderd. Zijn 55e goal, de openingstreffer van afgelopen zondag, was een stuk mooier.

00:00/00:00
  • Auto

Tags

  • #AJARKC

Socials

Gerelateerde artikelen

Kudus presentatie

Kudus: 'Here to create magic'

Donderdag was het moment eindelijk daar, Mohammed Kudus is officieel Ajacied. De 19-jarige Ghanees tekende een contract tot en met 30 juni 2025.

Tags

  • #KudusDream

Socials

Tadic

2 jaar genieten van Dusan Tadic

Dusan Tadic speelt alweer 2 jaar in het shirt van Ajax. Om dat te vieren, maakten wij deze fraaie compilatie van de aanvaller in Amsterdamse dienst. En onze captain is nog lang niet klaar bij Ajax.

Tags

  • #Tadic

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl