De Dreef wint S'Cool Finals: 'Laat zelfvertrouwen zien'

Dedreefscool
Dedreefscool

Vier Amsterdamse scholen namen het dinsdag in de Johan Cruijff ArenA tegen elkaar op in de S'Cool Finals. Leerlingen zijn de afgelopen maanden samen met de Ajax Foundation aan de slag gegaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en die van hun school. De uitdaging was om een activatie te bedenken waarmee zij de normen en waarden kunnen uitdragen aan alle leerlingen. Op de finaledag presenteerden ze hun ideeën.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

De Ajax-bussen hebben de leerlingen 's ochtends op de scholen opgehaald. In de bus krijgt iedereen een lunchpakketje van Flink om de dag goed te beginnen. Als de bus is geparkeerd op het ArenA-dek stappen er gespannen en enthousiaste Amsterdamse scholieren uit. "We hebben er heel veel zin in", aldus een van de jongeren. Onder begeleiding van coaches van de Ajax Foundation komen de scholieren de House of Legends-zaal binnen. Na een gezamenlijke opening krijgen de deelnemende klassen nog een halfuur de tijd om hun presentatie te perfectioneren.

Programma
De scholen presenteren voor een zeskoppige vakjury met daarin onder anderen Ricardo van Rhijn en Urby Emanuelson. Verder luistert elke klas een keer naar een presentatie van een andere school, krijgen ze een rondleiding door de ArenA en doen ze een actief spel in Gracht Zuid onder begeleiding van Sonny Silooy.

Praktijkschool LUCA
De eerste school die mag presenteren is praktijkschool LUCA. Onder luid applaus van het publiek, waar ook een aantal maatschappelijke partners van de Ajax Foundation bij zijn aangeschoven, begint de klas met hun presentatie.

De kernwaarden waar de leerlingen van LUCA mee bezig zijn geweest zijn respect en zelfvertrouwen. De scholieren hebben een weekprogramma bedacht met als overkoepelend thema respect. Dit programma willen ze graag verder uitwerken als ze de S'Cool finals winnen. Verder hebben de jongeren borden gemaakt met waarden die op de school opgehangen gaan worden. Na korte vragen van de jury wordt de eerste presentatie afgesloten.

Sweelinck College
Na de presentatie van Praktijkschool LUCA is het de beurt aan het Sweelinck College. De kernwaarden die voorbij komen tijdens de presentatie zijn respect, ontwikkeling, open en duidelijke communicatie, eerlijkheid, vertrouwen en plezier. De scholieren van het Sweelinck willen graag een culturendag organiseren op school. "Met de culturendag willen we de leerlingen van de school beter met elkaar verbinden", aldus de presenterende scholieren. Na afloop stelt de jury nog vragen die uitstekend beantwoord worden. Bij de leerlingen overheerst trots na afloop van de presentatie.

De Dreef
Van Rhijn zijn plek in de jury wordt na de eerste twee presentaties overgenomen door de nieuwe ambassadeur van de Ajax Foundation, Emanuelson. Op de vraag wat hij ervan vindt om hier te zijn als ambassadeur, antwoordt hij: "Ik vind het een enorme eer. Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam Zuidoost. Het is hartstikke leuk om hier een school uit Zuidoost te zien."

De Dreef geeft hun presentatie met korte toneelstukjes. Bij de kernwaarde zelfvertrouwen wordt een jongen aangemoedigd door zijn medeleerlingen en bij respect groeten de leerlingen elkaar op een leuke, respectvolle manier. "Bij ons op school is het belangrijk om elkaar te helpen. We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf blijft ontwikkelen."

De presentatie wordt onder luid applaus afgesloten. Na een vraag van de jury over de kernwaarde zelfvertrouwen antwoordt een van jongens uit de klas als volgt: "De meeste kinderen durfden hier eigenlijk niet op het podium te staan, maar we staan er nu toch allemaal en dat laat zelfvertrouwen zien." Trots loopt hij met zijn klasgenoten het podium af.

Scoolfinals4

Het Noorderlicht
Als laatste school is het de beurt aan Het Noorderlicht uit Amsterdam Noord. De kernwaarden waar de scholieren mee bezig zijn geweest zijn onder andere discipline, samenwerken, communicatie en veiligheid. Rondom deze kernwaarden heeft de klas het chaotische kennismakingsspel bedacht. Het doel van het spel is dat de leerlingen elkaar beter leren kennen. Het spel is een variant op verstoppertje. Verder is er het idee om een jaarlijkse cultuurdag te organiseren op school.

De presentatie wordt afgesloten met een gedicht van een leerling en een quiz voor de jury. Een leerling van Het Noorderlicht weet uitstekend te verwoorden wat S'Cool voor hun school heeft betekend. "Dit project heeft ons als klas tot elkaar gebracht. We luisteren nu beter naar elkaar." Een mooie afsluiter van de laatste presentatie, de jury gaat in beraad. Voor de scholieren staat er nog een quiz op het programma, dit vindt plaats in de skyboxen.

Vragenuurtje
Vanuit de jury en partners zijn er nog een aantal vragen voor de scholieren. Per klas nemen twee vertegenwoordigers plaats op het podium. Op de vraag wat de scholieren het leukste vonden aan het project, krijgt de vakjury een prachtig antwoord. "Het samenwerken met de klas en het hechter worden met elkaar. Als je meer samenwerkt schop je het het verst."

Er wordt afgesloten met de vraag of de leerlingen S’Cool zouden aanraden aan andere scholen. "Ik zou S’Cool aanraden om meer mensen te laten realiseren dat kernwaarden van de school heel belangrijk zijn."

Winnaar
Als afsluiting maakt Emanuelson de winnaar bekend. Al juichend en gillend horen de scholieren van De Dreef dat zij gewonnen hebben. De andere leerlingen ogen wat teleurgesteld, maar de teleurstelling maakt snel plaats voor trots na korte speeches van de coaches. De winnende klas poseert nog even op het podium voor een mooie groepsfoto en zo komt de geslaagde finale dag van S'Cool 2024 tot een einde.

Gerelateerde artikelen

Renschfoundation1920

Rensch bezoekt de Challenge: 'Allemaal goede jongens'

De warme jassen zijn uit, de sportshirts aan. De zon schijnt vol op het oude trainingsveld van Ajax aan de noordkant van de Johan Cruijff ArenA. Na enkele natte wintermaanden voelt de lente dichtbij. Op de grasmat waar het eerste van Ajax ooit trainde, staat Atilla Yildirim een groep jonge Amsterdammers te woord. Allen deelnemers van de Challenge, een project van de Ajax Foundation.

Tags

  • #AjaxFoundation
  • #Rensch

Socials

Emanuelson1920

Ajax Foundation verwelkomt nieuwe ambassadeur

De Ajax Foundation verwelkomt een nieuw gezicht als ambassadeur: Urby Emanuelson. De voormalig verdediger van Ajax is opgegroeid in de Bijlmer en doorliep de jeugdopleiding in Amsterdam. Wat Emanuelson verbindt met de Ajax Foundation is niet alleen zijn voetbalachtergrond, maar ook zijn band met de Bijlmer. Als kind van de buurt is hij er nog elke dag te vinden.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Clinic11

Ajax Foundation viert veertiende verjaardag

De Ajax Foundation bestaat veertien jaar! En omdat het nummer veertien een belangrijke rol speelt binnen Ajax is dit een goed moment om aan de hand van veertien pijlers terug te kijken op de prachtige jaren die de Ajax Foundation al achter de rug heeft.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials