De hoge pieken en dalen van 'blok 3': zo staat Ajax er volgens Ten Hag voor

Het afgelopen blok was een periode waarin hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselden. Erik ten Hag gaat in op de vorm en ontwikkeling van zijn selectie en blikt vooruit op de komende tijd.

Tags

  • #TenHag

Socials

"Dat we twee keer Borussia Dortmund hebben verslagen is een geweldige prestatie", vertelt de coach over de twee overwinningen op de Duitse topploeg. "Zeker de thuiswedstrijd zal iets zijn waar we bij Ajax nog lang aan zullen denken. Dat is buiten het winnen van een wedstrijd het hoogst haalbare."

00:00/00:00
  • Auto

Verbeterpunten
Na de grote euforie van die successen in de Champions League, volgde tegen Heracles en Go Ahead onverwacht puntenverlies. "De dieptepunten van de afgelopen tijd zijn de wedstrijden waarin we onnodige punten hebben laten liggen."

"Als je zó makkelijk in het laatste gedeelte van het veld komt, moet je meer kansen creëren. Bijvoorbeeld door creatiever te zijn. Je moet er honderd procent energie in gooien, anders loop je schade op. Het moet in de nabije toekomst snel anders."

"We hebben wat dat betreft geen tijd te verliezen. We moeten ons nu als team snel ontwikkelen. Ook de laatste twee groepswedstrijden in de Champions League moeten we daarvoor gebruiken."

Concurrentiestrijd op doel
Waar Maarten Stekelenburg met zijn blessure wegviel, keerde Andre Onana onlangs juist terug. Voor het duel met Go Ahead zat hij voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie. Ondertussen deed Remko Pasveer het uitstekend als eerste doelman. 

Ten Hag is gezien de omstandigheden blij met de aanwezigheid van Onana. "Als je als Ajax topambities hebt, moet je de sterkst mogelijke selectie gebruiken. Als er een schakel als Stekelenburg wegvalt, moet je Onana er altijd bijhalen. Hij is een keeper met geweldige kwaliteiten. Dat levert nu een gezonde concurrentiestrijd op."

Juiste uitstraling
De concurrentie is er niet alleen voor Pasveer en Onana, maar is over de hele linie groot. Belangrijke schakels als David Neres en Nico Tagliafico zitten vaker op de bank dan zij gewend zijn.

"Spelers die op de bank zitten zijn per definitie niet tevreden", zegt Ten Hag erover. "Maar dat zegt gelukkig niet dat ze verkeerd gedrag vertonen. Zulke spelers hebben wij niet. Ze moeten wachten op hun kans en kijken hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van het elftal. Die positieve uitstraling hebben ze. Dat is ook noodzaak, anders ben je er als je moment komt niet klaar voor."

Komende periode
Terwijl een groot deel van de selectie actief is bij een nationaal elftal, werken Ten Hag en de andere stafleden door in Amsterdam. "Wij bereiden nu het laatste blok van het kalenderjaar voor. We moeten antwoorden gaan vinden op tegenstanders met zeer gesloten defensies."

De selectie wordt klaargestoomd voor een belangrijke fase. "Voor Ajax zijn de maanden december en januari belangrijk. We moeten aan onze speelwijze blijven schaven en iedereen moet de focus houden."  

Tags

  • #TenHag

Socials

Gerelateerde artikelen

Hallerduimen880

Rewind | Door naar knock-outfase Champions League na historische prestatie

Ajax plaatste zich woensdag dankzij een 1-3-overwinning bij Borussia Dortmund voor de knock-outfase van de UEFA Champions League. Voor de eerste keer in de clubgeschiedenis lukte dat met twaalf punten uit de eerste vier duels in de groepsfase. We gaan nog een keer terug naar die heerlijke avond in Duitsland om te zien hoe de ploeg van Erik ten Hag dit wist te behalen.

Tags

  • #UCL
  • #BVBAJA

Socials

Antonyjuichenlogo880

Rewind | Ajax - PSV

Voor de tweede keer in één week tijd zette Ajax een uitverkochte Johan Cruijff ArenA in vuur en vlam. Na de prachtzege op Borussia Dortmund was zondag PSV aan de beurt: 5-0. Een filmische terugblik op een heerlijk duel.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl