Dest naar FC Barcelona: wie gingen hem voor?

Neeskensbarcelona
Neeskensbarcelona

Sergiño Dest maakte donderdag de transfer naar FC Barcelona. De vleugelverdediger is niet de eerste speler die direct de overgang maakt vanuit Amsterdam naar de Spaanse topclub. Welke acht spelers gingen hem voor?

Tags

  • #Dest

Socials

Johan Cruijff plaveide de weg. De geboren Amsterdammer maakte in 1973 de overstap naar de ‘Blaugrana’. Cruijff debuteerde in 1964 voor Ajax en ging na bijna 250 wedstrijden in Spanje aan de slag.

In Barcelona werd Amsterdammer herenigd met coach Rinus Michels die tussen 1965 en 1971 ook de trainer was van Ajax. Cruijff zou in Catalonië een onuitwisbare indruk achterlaten. Hij verdiende er de bijnaam ‘El Salvador’ – De Verlosser – mee.

Johan Cruijff op het Amsterdam Tournament als speler van FC Barcelona (1978)

Johan Cruijff op het Amsterdam Tournament als speler van FC Barcelona (1978)

Een jaar na Cruijff vertrok Johan Neeskens naar Camp Nou. De middenvelder uit Heemstede werd in 1970 door Ajax ontdekt bij RCH en speelde vier seizoenen in Amsterdam. Met Ajax won hij drie keer de Europa Cup 1, alvorens hij in 1974 overstapte naar Spanje. Omdat ‘die andere Johan’ al furore maakte bij FC Barcelona kreeg Neeskens de bijnaam ‘Johan Segundo’ oftewel ‘Johan de Tweede’.

Na de laatste wedstrijden van deze twee iconen bleef de connectie Ajax-Barcelona even uit. In 1991 was het Richard Witschge die weer direct vanuit Amsterdam de transfer maakte naar Catalonië. De regel was toen dat de Spaanse club slechts drie buitenlanders in het elftal mocht hebben. Hoewel Witschge om die reden niet tot veel speeltijd kwam, won hij met de Spaanse club de Europa Cup 1, de Super Cup en twee landskampioenschappen.

In 1993 vertrok de middenvelder uit Spanje. Via het Franse Bordeaux en Engelse Blackburn Rovers keerde hij in 1996 terug bij Ajax. Witschge is op dit moment lid van de technische staf van Ajax 1.

Ajax - Barça Eredivisie-duels
Johan Cruijff 239
Johan Neeskens 124
Richard Witschge 87
Ronald de Boer 224
Frank de Boer 329
Jari Litmanen 159
Jasper Cillessen 101
Frenkie de Jong 57
Sergino Dest 23

Aan het einde van het millennium (1999) vertrokken Frank en Ronald de Boer naar de Spaanse oostkust. Louis van Gaal was er inmiddels trainer en wilde de tweeling maar wat graag naar FC Barcelona halen. In Spanje speelden de broers samen met (oude) bekenden Michael Reiziger, Patrick Kluivert en Marc Overmars. Ronald vertrok na één seizoen naar Glasgow Rangers, broer Frank speelde er uiteindelijk tot 2004.

Frank en Ronald de Boer tussen de andere (Nederlandse) sterren van FC Barcelona.

Frank en Ronald de Boer tussen de andere (Nederlandse) sterren van FC Barcelona.

In hetzelfde jaar als ‘De Boertjes’ vertrok ook Jari Litmanen naar FC Barcelona. Waar hij bij Ajax succesvol was in het gouden team van de jaren negentig, lukte dat minder in Spanje. In twee jaar tijd kwam hij mede door blessureleed slechts tot twintig wedstrijden. De Fin vertrok in 2001 transfervrij naar Liverpool.

In 2016 werden de broertjes De Boer en Litmanen opgevolgd door doelman Jasper Cillessen. De doelman tekende voor vijf seizoenen en werd stand-in achter de Duitser Marc André ter Stegen. Bij Ajax werd de Nijmegenaar onder de lat opgevolgd door Andre Onana. Cillessen vertrok na drie seizoenen bij Barcelona vorig jaar zomer naar Valencia.

Jasper Cillessen speelde in 2013 met Ajax in de Champions League tegen FC Barcelona (2-1)

Jasper Cillessen speelde in 2013 met Ajax in de Champions League tegen FC Barcelona (2-1)

Zodoende voetbalde hij niet samen met Frenkie de Jong bij de Blaugrana. Die tekende in 2019 in Spanje. De Jong haalde bij Ajax in het seizoen daarvoor de halve finale van de Champions League en werd kampioen van Nederland voordat hij naar FC Barcelona vertrok.

Donderdag zette Dest zijn handtekening onder een contract bij Barcelona als negende speler die direct van Ajax naar de Spanjaarden gaat. De rechtsachter zal gaan spelen met rugnummer 2.

Tags

  • #Dest

Socials

Gerelateerde artikelen

Dest1280

Ajax en FC Barcelona bereiken akkoord over Sergiño Dest

Ajax heeft overeenstemming bereikt met FC Barcelona over de overgang van Sergiño Dest. De overgang van de Nederlands-Amerikaanse verdediger naar de Spaanse club is per direct. Dest stond nog tot en met 30 juni 2022 onder contract bij Ajax. Ajax ontvangt een transfersom van € 21.230.000,-. Dat bedrag kan via variabelen nog oplopen tot € 26.230.000,-.

Tags

  • #Dest

Socials

Klaiber1

Ajax trekt Sean Klaiber aan

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Sean Klaiber en FC Utrecht over de overgang van de verdediger naar Amsterdam. Klaiber (Nieuwegein, 31 juli 1994) tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van drie seizoenen, tot en met 30 juni 2023.

Tags

  • #Klaiber2024

Socials

Tadic 8 (2)

Ajax treft Liverpool, Atalanta en Midtjylland

Ajax treft in de groepsfase van de UEFA Champions League Liverpool, Atalanta en FC Midtjylland in poule D. Dat wees de loting donderdagmiddag uit. Later (uiterlijk vrijdag, 23:59 uur) wordt het speelschema bekend. De eerste speelronde van de Champions League staat gepland voor dinsdag 20 en woensdag 21 oktober.

Tags

  • #UCL

Socials